recepty

Pečeme jinak: Vánoční cukroví bez lepku I.

Přemýšlíte, že letošní vánoční pečení pojmete zdravěji? Koketujete s myšlenkou zkusit tradiční recepty trochu jinak? Rádi byste upekli něco pro přátele, kteří nemohou lepek? Inspirujte se.

Vybrali jsme pro vás několik receptů na vánoční cukroví z knihy Bez lepku – sladké i slané recepty od autorky Lucie Kazdové z Bezlepkové cukrárny.

Bez lepku – sladké i slané recepty
Lucie Kazdová z Bezlepkové cukrárny

Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí – bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu.

V knize Bez lepku – sladké i slané recepty naleznete přes 60 receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty, či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení.

Chcete-li ještě více receptů, nebo by se vám kuchařka hodila jako vánoční dárek, objednávejte knihu na adrese: https://www.smartpress.cz/.

V redakci jsme pro vás vybrali několik receptů, které nyní ve vánočním období jistě uvítáte.

Marokánky

Z receptu připravíte 1,5 kg cukroví. Příprava trvá 60 minut + 15 minut pečení. Pečeme v elektrické troubě na horkovzduch.
 
Ingredience
30 g másla
60 g rýžové mouky, hladké (popř. pohankové)
500 ml mléka
160 g moučkového cukru
špetka soli
500 g sušené směsi (rozinky, kandované ovoce, buráky, mandle, ořechy)

Čokoládová poleva:
350 g kvalitní čokolády na polití marokánek
100 g 100% tuku na polevy
Příprava
Z másla, rýžové mouky, mléka, cukru a špetky soli uvařte ve velkém hrnci bešamel. Jeho příprava je jednoduchá. Nejprve nechte rozpustit máslo, vsypte hladkou rýžovou mouku a vařečkou míchejte. Výsledkem bude světlá jíška. Pak přidejte mléko, špetku soli a cukr a rozmíchejte dohladka. Nezapomeňte na směs ovoce a ořechů a dobře míchejte, aby se vám obsah hrnce nepřipálil.

Sundejte z plotny a nechte vychladnout.

Za pomoci dvou lžiček tvarujte na pečicí papír malé hrudky, které lehce rozplácnete. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C cca 15 minut. Upečené marokánky nechte vychladnout.

Rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a přidejte tuk na polevy, důkladně vmíchejte. Marokánky z jedné strany namáčejte v polevě a nechte zatuhnout.

Perníčky

Z receptu připravíte 1 kg perníčků. Příprava trvá 60 minut + 10 minut pečení. Pečeme v elektrické troubě na horkovzduch.
 
Ingredience
60 g másla
160 g medu
1 sáček koření do perníku, mletého (skořice, hřebíček, anýz, nové koření, badyán)
2 lžíce kakaa
3 vejce
260 g moučkového cukru
500 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix
1 lžička jedlé sody
špetka xanthanu
1 vejce na potření upečených perníčků

Poleva na zdobení:
1 bílek
200 g moučkového cukru, prosátého
kapka citrónové šťávy
Příprava
Smíchejte rozehřáté máslo, med, koření a kakao. Přidejte vajíčka a postupně i ostatní ingredience. Na válu vypracujte těsto a nechte je odpočinout v lednici alespoň přes noc.

Z těsta vyváleného zhruba na 5 mm vykrajujte na pomoučeném válu perníčky, pokládejte je na vymazaný plech.

Pečte je při 160 °C asi 10 minut, ještě horké cukroví potřete rozšlehaným vajíčkem.

Zdobte klasickou bílkovou polevou. Rozmíchejte bílek s prosátým moučkovým cukrem a přidejte kapku citronové šťávy. Konzistence by měla být taková, aby se poleva neroztékala a zároveň netrhala. Polevu lžící naberte do mikrotenového sáčku a ustřihněte růžek. Tenkým pramínkem pak zdobte upečené a vychladlé perníčky.

Linecká kolečka

Recept vám vyjde na 1 kg cukroví. Příprava trvá 60 minut + 60 minut odležení těsta + 5 minut pečení. Pečeme v elektrické troubě na horkovzduch.

Ingredience
450 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix
50 g bramborového škrobu
120 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
špetka xanthanu
3 vejce 250 g másla, změklého
citronová kůra

Dozdobení:
rybízová marmeláda (nejlépe domácí)
moučkový cukr
Příprava
Sypké suroviny nasypte do velké mísy nebo na vál. Doprostřed udělejte důlek a do něj dejte vejce a změklé máslo pokrájené na malé kostičky. Těsto dobře propracujte. Před použitím nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.

Linecké těsto vyválejte na pomoučeném válu zhruba do tloušťky 4 mm a vykrajujte požadované tvary – obvykle vždy jedno plné kolečko a druhé s ozdobnou dírkou ve středu. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 5 minut.

Vychladlá kolečka slepte rybízovou marmeládou a pocukrujte.

01.12.2017 | redakce Bydlení.cz
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • Smart Press

    Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.

<< Vyhlášení vítězů soutěže: Tradiční rodinný recept Uvařte si vydatnou polévku za pár minut v polévkovači Morphy Richards >>

Související témata

  • Dezerty a sladké
  • Bydlínkova kuchařka
  • Vaření
  • Vánoční tipy
  • Nápoje
Odebírat
newsletter
Smart Press

Smart Press

Dezerty a sladké

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

    07.11.2025 - Nejkouzelnější dny v roce se blíží a s nimi i období, kdy se kuchyně...

  • Hrníčková mramorová bábovka: Klasika, která nikdy nezklame

  • Masopustní koblihy Pepy Nemravy

  • Vánoce na poslední chvíli: Jedlé dárky

  • Honza peče cukroví: Vánoční vosí koule

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

  • Recept, který voní létem: Cukeťák

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

    09.10.2025 - Máte rádi klobásy, maso a vůni kouře z udírny? Pak nesmíte chybět na...

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Haier na veletrhu IFA v Berlíně: Špičkové technologie, prémiový design a funkce šité na míru

  • >> všechny články

Magazín

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost
  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.