Bez lepku – sladké i slané recepty
Lucie Kazdová z Bezlepkové cukrárny
Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí – bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu. V knize Bez lepku – sladké i slané recepty naleznete přes 60 receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty, či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení.
Chcete-li ještě více receptů, nebo by se vám kuchařka hodila jako vánoční dárek, objednávejte knihu na adrese: https://www.smartpress.cz/.
V redakci jsme pro vás vybrali několik receptů, které nyní ve vánočním období jistě uvítáte.
Marokánky
Z receptu připravíte 1,5 kg cukroví. Příprava trvá 60 minut + 15 minut pečení. Pečeme v elektrické troubě na horkovzduch.Ingredience 30 g másla 60 g rýžové mouky, hladké (popř. pohankové) 500 ml mléka 160 g moučkového cukru špetka soli 500 g sušené směsi (rozinky, kandované ovoce, buráky, mandle, ořechy) Čokoládová poleva: 350 g kvalitní čokolády na polití marokánek 100 g 100% tuku na polevy |
Příprava Z másla, rýžové mouky, mléka, cukru a špetky soli uvařte ve velkém hrnci bešamel. Jeho příprava je jednoduchá. Nejprve nechte rozpustit máslo, vsypte hladkou rýžovou mouku a vařečkou míchejte. Výsledkem bude světlá jíška. Pak přidejte mléko, špetku soli a cukr a rozmíchejte dohladka. Nezapomeňte na směs ovoce a ořechů a dobře míchejte, aby se vám obsah hrnce nepřipálil. Sundejte z plotny a nechte vychladnout. Za pomoci dvou lžiček tvarujte na pečicí papír malé hrudky, které lehce rozplácnete. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C cca 15 minut. Upečené marokánky nechte vychladnout. Rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a přidejte tuk na polevy, důkladně vmíchejte. Marokánky z jedné strany namáčejte v polevě a nechte zatuhnout. |
Perníčky
Z receptu připravíte 1 kg perníčků. Příprava trvá 60 minut + 10 minut pečení. Pečeme v elektrické troubě na horkovzduch.Ingredience 60 g másla 160 g medu 1 sáček koření do perníku, mletého (skořice, hřebíček, anýz, nové koření, badyán) 2 lžíce kakaa 3 vejce 260 g moučkového cukru 500 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix 1 lžička jedlé sody špetka xanthanu 1 vejce na potření upečených perníčků Poleva na zdobení: 1 bílek 200 g moučkového cukru, prosátého kapka citrónové šťávy |
Příprava Smíchejte rozehřáté máslo, med, koření a kakao. Přidejte vajíčka a postupně i ostatní ingredience. Na válu vypracujte těsto a nechte je odpočinout v lednici alespoň přes noc. Z těsta vyváleného zhruba na 5 mm vykrajujte na pomoučeném válu perníčky, pokládejte je na vymazaný plech. Pečte je při 160 °C asi 10 minut, ještě horké cukroví potřete rozšlehaným vajíčkem. Zdobte klasickou bílkovou polevou. Rozmíchejte bílek s prosátým moučkovým cukrem a přidejte kapku citronové šťávy. Konzistence by měla být taková, aby se poleva neroztékala a zároveň netrhala. Polevu lžící naberte do mikrotenového sáčku a ustřihněte růžek. Tenkým pramínkem pak zdobte upečené a vychladlé perníčky. |
Linecká kolečka
Recept vám vyjde na 1 kg cukroví. Příprava trvá 60 minut + 60 minut odležení těsta + 5 minut pečení. Pečeme v elektrické troubě na horkovzduch.Ingredience 450 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix 50 g bramborového škrobu 120 g moučkového cukru 1 lžíce vanilkového cukru špetka xanthanu 3 vejce 250 g másla, změklého citronová kůra Dozdobení: rybízová marmeláda (nejlépe domácí) moučkový cukr |
Příprava Sypké suroviny nasypte do velké mísy nebo na vál. Doprostřed udělejte důlek a do něj dejte vejce a změklé máslo pokrájené na malé kostičky. Těsto dobře propracujte. Před použitím nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Linecké těsto vyválejte na pomoučeném válu zhruba do tloušťky 4 mm a vykrajujte požadované tvary – obvykle vždy jedno plné kolečko a druhé s ozdobnou dírkou ve středu. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 5 minut. Vychladlá kolečka slepte rybízovou marmeládou a pocukrujte. |