Pečeme jinak: Vánoční cukroví bez lepku I.

Přemýšlíte, že letošní vánoční pečení pojmete zdravěji? Koketujete s myšlenkou zkusit tradiční recepty trochu jinak? Rádi byste upekli něco pro přátele, kteří nemohou lepek? Inspirujte se.

Vybrali jsme pro vás několik receptů na vánoční cukroví z knihy Bez lepku – sladké i slané recepty od autorky Lucie Kazdové z Bezlepkové cukrárny.

Bez lepku – sladké i slané recepty
Lucie Kazdová z Bezlepkové cukrárny

Vaření a pečení bez lepku má svá úskalí – bezlepkové těsto se totiž chová úplně jinak než klasické. Autorka knihy, která je maminkou syna s celiakií, to ale pojala jako výzvu a založila úspěšnou specializovanou cukrárnu.

V knize Bez lepku – sladké i slané recepty naleznete přes 60 receptů, prověřených každodenní praxí. Díky nim budete moci i u sebe doma udělat (nejen) dětem třeba bezlepkové kornoutky na zmrzlinu, dorty, cupcakes, věnečky nebo špičky. Kromě klasických zákusků tu ale najdete také řadu receptů pro každý den: rychlé bábovky a další sladké dobroty, či úžasný chléb a pečivo v bezlepkovém provedení.

Chcete-li ještě více receptů, nebo by se vám kuchařka hodila jako vánoční dárek, objednávejte knihu na adrese: https://www.smartpress.cz/.

V redakci jsme pro vás vybrali několik receptů, které nyní ve vánočním období jistě uvítáte.

Marokánky

Z receptu připravíte 1,5 kg cukroví. Příprava trvá 60 minut + 15 minut pečení. Pečeme v elektrické troubě na horkovzduch.
 
Ingredience
30 g másla
60 g rýžové mouky, hladké (popř. pohankové)
500 ml mléka
160 g moučkového cukru
špetka soli
500 g sušené směsi (rozinky, kandované ovoce, buráky, mandle, ořechy)

Čokoládová poleva:
350 g kvalitní čokolády na polití marokánek
100 g 100% tuku na polevy
Příprava
Z másla, rýžové mouky, mléka, cukru a špetky soli uvařte ve velkém hrnci bešamel. Jeho příprava je jednoduchá. Nejprve nechte rozpustit máslo, vsypte hladkou rýžovou mouku a vařečkou míchejte. Výsledkem bude světlá jíška. Pak přidejte mléko, špetku soli a cukr a rozmíchejte dohladka. Nezapomeňte na směs ovoce a ořechů a dobře míchejte, aby se vám obsah hrnce nepřipálil.

Sundejte z plotny a nechte vychladnout.

Za pomoci dvou lžiček tvarujte na pečicí papír malé hrudky, které lehce rozplácnete. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C cca 15 minut. Upečené marokánky nechte vychladnout.

Rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a přidejte tuk na polevy, důkladně vmíchejte. Marokánky z jedné strany namáčejte v polevě a nechte zatuhnout.

Perníčky

Z receptu připravíte 1 kg perníčků. Příprava trvá 60 minut + 10 minut pečení. Pečeme v elektrické troubě na horkovzduch.
 
Ingredience
60 g másla
160 g medu
1 sáček koření do perníku, mletého (skořice, hřebíček, anýz, nové koření, badyán)
2 lžíce kakaa
3 vejce
260 g moučkového cukru
500 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix
1 lžička jedlé sody
špetka xanthanu
1 vejce na potření upečených perníčků

Poleva na zdobení:
1 bílek
200 g moučkového cukru, prosátého
kapka citrónové šťávy
Příprava
Smíchejte rozehřáté máslo, med, koření a kakao. Přidejte vajíčka a postupně i ostatní ingredience. Na válu vypracujte těsto a nechte je odpočinout v lednici alespoň přes noc.

Z těsta vyváleného zhruba na 5 mm vykrajujte na pomoučeném válu perníčky, pokládejte je na vymazaný plech.

Pečte je při 160 °C asi 10 minut, ještě horké cukroví potřete rozšlehaným vajíčkem.

Zdobte klasickou bílkovou polevou. Rozmíchejte bílek s prosátým moučkovým cukrem a přidejte kapku citronové šťávy. Konzistence by měla být taková, aby se poleva neroztékala a zároveň netrhala. Polevu lžící naberte do mikrotenového sáčku a ustřihněte růžek. Tenkým pramínkem pak zdobte upečené a vychladlé perníčky.

Linecká kolečka

Recept vám vyjde na 1 kg cukroví. Příprava trvá 60 minut + 60 minut odležení těsta + 5 minut pečení. Pečeme v elektrické troubě na horkovzduch.

Ingredience
450 g bezlepkové mouky Schär Mix B Bread Mix
50 g bramborového škrobu
120 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru
špetka xanthanu
3 vejce 250 g másla, změklého
citronová kůra

Dozdobení:
rybízová marmeláda (nejlépe domácí)
moučkový cukr
Příprava
Sypké suroviny nasypte do velké mísy nebo na vál. Doprostřed udělejte důlek a do něj dejte vejce a změklé máslo pokrájené na malé kostičky. Těsto dobře propracujte. Před použitím nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.

Linecké těsto vyválejte na pomoučeném válu zhruba do tloušťky 4 mm a vykrajujte požadované tvary – obvykle vždy jedno plné kolečko a druhé s ozdobnou dírkou ve středu. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 5 minut.

Vychladlá kolečka slepte rybízovou marmeládou a pocukrujte.

01.12.2017 | redakce Bydlení.cz
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444