recepty

Kološvárské zelí

Rumunská kuchyně je prý ovlivněná spíš kuchyněmi jihoslovanskými, bulharskou a tureckou než kuchyní maďarskou. Tento recept ale pochází pochází ze Sedmihradska, oblasti, která byla až do roku 1918 spolu s Uherskem součástí Rakouska-Uherska a dodnes zde žije početná maďarská menšina. Kološvár je maďarský název dnes rumunského města Kluž. Kološvárské zelí maďarskou kuchyní ovlivněno je a bez ohledu na historické nebo geografické souvislosti se jedná o skutečnou dobrotu.

Ingredience
300 g vepřového plecka
papriková klobása
100 g anglické slaniny
1 balíček kysaného zelí
100g rýže
1 zakysaná smetana

2 lžíce sádla
1 cibule
1lžíce mleté papriky
1 malý rajský protlak
2 stroužky česneku
sůl a pepř

Příprava
Nejprve připravíme perkelt. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájený česnek, papriku a maso nakrájené na kousky. Po několika minutách přidáme rajský protlak, zalejeme vodou a podusíme doměkka. Kysané zelí podusíme s kostečkami slaniny a smícháme s uvařenou rýží a zakysanou smetanou. Do zapékací nádoby položíme polovinu směsi rýže se zelím a přidáme perkelt. Poklademe na kolečka nakrájenou klobásou a přidáme druhou polovinu rýžové směsi. Pečeme přikryté na 180 stupňů asi 45 minut.
Kysané ale i syrové zelí je cenným zdrojem vitaminů a má mnoho dalších blahodárných účinků na naše zdraví. Přečtěte si o něm více:
Zelná hlávka je ve skutečnosti antioxidantová hvězda

Vyzkoušejte další dobroty s touto báječnou zeleninou:
Hlávkové zelí s mletým masem
Vepřové plátky v zelí

Chcete si připravit vlastní kysané zelí? Jednoduchý recept najdete zde:
Zelí kvašené ve sklenicích
05.12.2014 | Věra Růžičková
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Medovník Guláš s červenou řepou a houbami >>

Související témata

  • Pokrmy z masa a ryb
  • Těstoviny, rýže, obiloviny
  • Bydlínkova kuchařka
Odebírat
newsletter

Partner sekce

  • DORTOVÁ KRÁLOVNA

    Dorty všech velikostí, barev a tvarů. Moje dorty nejsou nikdy všední, ať už se jedná o klasiku či zbrusu nové recepty.

Bydlínkova kuchařka

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

    27.01.2023 - Ať už chcete maso omezit, nebo vám přijde návštěva, která masu...

  • Co z červené řepy? Rychlý boršč

  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem

  • Tříkrálová bábovka. Kdo najde minci?

  • Silvestrovské pohoštění: Domácí paštika s trhacím chlebem

  • >> všechny články

Pokrmy z masa a ryb

  • Stufato s krůtím masem a polentou

    25.11.2022 - Podzimní úrodu zeleniny využijte k přípravě této varianty báječného...

  • Petržel je vynikající zelenina i léčivka

  • Soutěž o sadu litinového nádobí na gril

  • Vůně, chutě a barvy španělské kuchyně

  • Domácí uzení: Na co si dát pozor

  • >> všechny články

Těstoviny, rýže, obiloviny

  • Nudle se zeleninou přelité vejci

    04.03.2022 - Vařime (nejen) pro děti

  • >> všechny články

Magazín

  • Jakou roli hraje a bude hrát 3D tisk ve stavebnictví?
  • Květiny v zimním interiéru: Hvězdník znáte pod nesprávným názvem amarylis
  • Našli jste pod stromečkem výrobník perlivé vody? Máme pro vás tipy, jak ho používat k maximální spokojenosti
  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem
  • Co nesmí chybět v útulném a praktickém obývacím pokoji
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.