Kološvárské zelí

Rumunská kuchyně je prý ovlivněná spíš kuchyněmi jihoslovanskými, bulharskou a tureckou než kuchyní maďarskou. Tento recept ale pochází pochází ze Sedmihradska, oblasti, která byla až do roku 1918 spolu s Uherskem součástí Rakouska-Uherska a dodnes zde žije početná maďarská menšina. Kološvár je maďarský název dnes rumunského města Kluž. Kološvárské zelí maďarskou kuchyní ovlivněno je a bez ohledu na historické nebo geografické souvislosti se jedná o skutečnou dobrotu.

Ingredience
300 g vepřového plecka
papriková klobása
100 g anglické slaniny
1 balíček kysaného zelí
100g rýže
1 zakysaná smetana

2 lžíce sádla
1 cibule
1lžíce mleté papriky
1 malý rajský protlak
2 stroužky česneku
sůl a pepř

Příprava
Nejprve připravíme perkelt. Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájený česnek, papriku a maso nakrájené na kousky. Po několika minutách přidáme rajský protlak, zalejeme vodou a podusíme doměkka. Kysané zelí podusíme s kostečkami slaniny a smícháme s uvařenou rýží a zakysanou smetanou. Do zapékací nádoby položíme polovinu směsi rýže se zelím a přidáme perkelt. Poklademe na kolečka nakrájenou klobásou a přidáme druhou polovinu rýžové směsi. Pečeme přikryté na 180 stupňů asi 45 minut.
Kysané ale i syrové zelí je cenným zdrojem vitaminů a má mnoho dalších blahodárných účinků na naše zdraví. Přečtěte si o něm více:
Zelná hlávka je ve skutečnosti antioxidantová hvězda

Vyzkoušejte další dobroty s touto báječnou zeleninou:
Hlávkové zelí s mletým masem
Vepřové plátky v zelí

Chcete si připravit vlastní kysané zelí? Jednoduchý recept najdete zde:
Zelí kvašené ve sklenicích
05.12.2014 | Věra Růžičková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444