magazín

Zelná hlávka je ve skutečnosti antioxidantová superhvězda

Také se vám zdá, že se váš oděv přes vánoční svátky nějak zmenšil? Nebo snad že jste vy jaksi zmohutněli? Jestli to není mylné zdání, ale nepříjemná realita, čistá pravda, pak je nanejvýš vhodný čas sáhnout po zelenině, která je stále u nás v Česku zeleninou číslo jedna, případně číslo dvě, jestliže jedničkou jsou brambory.

Mám na mysli zelí. Pravda, Brassica oleracea var. capitata, jak se odborně hlávkové zelí nazývá, není žádná okrasná rostlina, kterou bychom si mohli zkrášlit interiér, ale přiznejme si, že na hladké, pěkně kulaté nebo špičaté zelné hlávky také není špatný pohled. Pro toho, kdo je má na zahrádce nebo dokonce pěkně vyrovnané na poli, může to být za jistých okolností i pohled radostný.

Hlávky jsou špičaté nebo kulaté. Jejich listy, které se konzumují vařené nebo syrové, nakrájené v salátu, naložené, jsou tmavě nebo světle zelené, modrozelené, červené či bílé. Co je však pro nás rozhodující, zejména při redukční dietě, je vláknina. V zelí je přítomná rozpustná vláknina, která je tolik důležitá pro udržení štíhlé linie. Znamená to, že zvětšuje objem střevního obsahu a podněcuje peristaltiku, aby dobře fungovala. Blahodárné účinky zelí na náš trávicí trakt, který při dnešním stravovacím režimu vlákninu potřebuje, nesmíme tedy opomenout. Jejím dalším pozitivem je podle odborníků schopnost působit preventivně proti vzniku žaludečních vředů. Zásluhu na tom prý má aminokyselina glutamin. Díky obsahu vitaminů K, C a B6, manganu a vlákniny pomáhá zelí také lidem potýkajícími se s cukrovkou.
Jistě je vám známo, že zelí patří k antioxidantovým superhvězdám. Pro naši výživu je důležité především obsahem vitaminu C, který je v zimním období tolik potřebný, dále obsahuje vitamin E, B6, karoten, trochu thiaminu, riboflavinu a niacinu, z prvků sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek a mangan. Vzhledem k množství vitaminu C jsou proto neoddiskutovatelně příznivé i jeho léčivé účinky.

Díky rozložení sklizně a moderním skladovacím možnostem je zelí k dispozici po celý rok. Podle doby sklizně rozlišujeme zelí jarní, letní a zimní, které je určené pro přímou spotřebu. Aby bylo chutné, potřebuje humózní půdu a dostatek vláhy. Nepěstuje se při teplotách vyšších než 25 °C, nejotužilejší kultivary snesou krátkodobě i teplotu –10  °C.

Jak pěstování, tak šlechtění zelí má na našem území svou tradici a jména řady obcí například ve východních Čechách, v Podkrkonoší, ale i na Brněnsku se stala známými právě díky této zelenině. Za zakladatele jejího šlechtění v českých zemích je od konce 19. století považován František Pour.

Základní způsob zpracování zelí je jeho krouhání. Tak se během času vyvinuly kultivary zelí, tzv. krouhárenské. Za tatarský vynález, který se zalíbil Slovanům, je považováno kysané zelí. Zvláštní způsob jeho konzervace spočívá v mléčném kysání, které vyvolává mikroorganismus Streptococcus brassicae. Češi tomuto způsobu konzervace dodali atraktivní zvláštnost, jež se stala přímo obřadem, a to šlapání zelí.

bydlinekMilé zelíčko, totiž zlatíčko

Výraz „zelí“ vychází ze staročeského označení pro zeleninu obecně. Zelenina je zelená, tedy „zelé“. Označení „hlávkové zelí“ vypovídá o tvaru rostliny. Vychází však z němčiny, která má „Kopfkohl“. Jiný známý, ale dnes pro mnohé mladé lidi i matoucí starý český název „kapusta“ zůstal zachován na Slovensku. „Kapusta“ je tedy pro Slováky vlastně zelí, zatímco pro kapustu mají pojmenování kel. A jestlipak víte, že Francouzi, kteří rozhodně vědí, co je dobré, mají stejné slovo pro zelí jako pro něžné oslovení "zlatíčko" nebo "broučku"? Obojí se řekne "chou".

Vitaminová bomba z kvašeného zelí
Potřebujeme sáček kvašeného zelí, 2–3 jablka, 1 cibuli, sůl a olej.
Nastrouhaná jablka smícháme se zelím a nadrobno nakrájenou cibulkou. Podle chuti osolíme a pro zjemnění vmícháme lžíci oleje.
Tato pochoutka záhy zamává s nějakým kilogramem, jejž máme navíc.

Hovězí maso v zelí
Připravíme si 600 g bílého hlávkového zelí, 500 g hovězího masa, 40 g rostlinného tuku, 1 cibuli, lžíci rajčatového protlaku, sůl a pepř.
Maso nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme na tuku. Přidáme drobně nakrájenou cibuli a smažíme, dokud nezezlátne. Poté přidáme zelí nakrájené na drobné proužky, osmažíme je, zalijeme rajčatovým protlakem, který jsme rozmíchali v šálku vody, osolíme, opepříme a dusíme doměkka; tekutina musí být téměř odpařená. Jako přílohu podáváme brambory.
25.01.2018 | Jitka Skorkovská
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Soutěž: Rostliny v interiéru AKU nářadí pro kutila i profesionála >>

Související témata

  • Hobby a zahrada
  • Vaření
  • Magazín

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

Odebírat
newsletter

Partner sekce

  • HORNBACH

    Široká nabídka kvalitních produktů pro dům i zahradu.

Hobby a zahrada

  • Výherci soutěže: Jaro u nás 2025

    13.06.2025 - Po několika týdnech plných krásných záběrů se uzavírá čtenářská...

  • Baculka: Ideální čtení na léto (nejen) pro hodné holky

  • Na kurtu: Letní tenisová romance s příchutí jahod se šlehačkou

  • Soutěž: Moje léto 2025

  • Soutěž pro všechny kutily: Praktický box na nářadí 3v1 od značky Fieldmann

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku

    13.06.2025 - Všichni milovníci vaření, zbystřete! Kuchař Pepa Nemrava, který na...

  • České sporáky a kamna na pevná paliva: Návrat k tradici s moderním přesahem

  • Hrníčková mramorová bábovka: Klasika, která nikdy nezklame

  • Vstupte do letošní grilovací sezóny s originálními recepty z vašeho grilu

  • Vyhlášení výherců soutěže Milujeme jídlo

  • >> všechny články

Magazín

  • Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku
  • Výherci soutěže: Jaro u nás 2025
  • Získejte dárkový voucher na nákup u ORION – domácí potřeby
  • Konec chaosu v chytré domácnosti: ovládejte všechno z jedné aplikace
  • České sporáky a kamna na pevná paliva: Návrat k tradici s moderním přesahem
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.