magazín

Jak voní maso na podzim

Vepřové plátky v zelném salátu. Foto: Jana Krejdlová

Vepřové plátky v zelném salátu. Foto: Jana Krejdlová

K sychravému podzimu patří kus dobrého masa. K tomu kořenová zelenina a sváteční oběd je na světě. Vyzkoušejte oblíbené recepty našich čtenářů.

Vepřové plátky v zelném salátu 
Od čtenářky Jany Krejdlové

Ingredience
2 vepřové plátky masa (kotleta, kýta, krkovička, bůček)
pivo 10
1 větší cibule
1 větší jablko
50 g anglické slaniny
1 čajovou lžičku vepřového sádla
1/2 hlávky bílého zelí
3 kuličky jalovce
sůl dle chuti
1 polévková lžíce oleje
Příprava
Den předem si naložíme plátky masa do piva, budou pak křehčí a rychleji se propečou. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na drobné kostičky. Jablka pokrájíme na menší kousky. Slaninu nakrájíme na proužky. V kastrolku zahřejeme sádlo a cibuli se slaninou na něm opečeme. Přidáme nakrouhané zelí, kousky jablek, bobkový list, jalovec a podlijeme trochou vody. Vše dusíme asi 1 hodinu. Maso osolíme a opečeme na rozehřátém oleji, můžeme podlít pivem, v kterém bylo naloženo a opékáme ještě zhruba 20 minut. Hotové plátky masa pokládáme na zelný salát. Doporučuji zapít pivem, které jsme nespotřebovali k naložení masa.

Králík na zelenině
Recept zaslala Bohuslava Koubková.

Ingredience
králík
kořenová zelenina
cibule
paprika
rajčata
sladká paprika
máslo
voda
bobkový list
nové kořneí
zeleninový vývar
 
Příprava
Porce králíka den předem obložíme v pekáči nastrouhanou kořenovou zeleninou / mrkev, celer, petržel/ nakrájenou cibulí, Přidáme na kostičky nakrájenou červenou papriku a můžeme ještě vylepšit nakrájenými rajčaty. Králíka jemně posypeme sladkou paprikou/ může být i trochu pálivé. Rozpustíme kostku másla a králíka polijeme. Přidáme ještě bobkový list a pár kuliček nového koření.

Přikryjeme a dáme do ledničky.

Druhý den pečeme v troubě, podléváme vývarem/ třeba zeleninovým/

Příloha bramborový knedlík a zelí.

Nadívaná kuřecí stehna
Recept zaslala čtenářka Alena Vaškových.

Ingredience
250 g slaniny nakrájené na nudličky
150 g másla + 3 lžíce navíc
2 sklenice červeného zelí pokrájeného
2 lžičky kmínu,
sůl
1 - 2 lžíce cukru
6 kuřecích stehen
2 lžíce hladké mouky

Bramborové noky
750 g brambor
1 vejce
sůl
250 g hrubé mouky
 
Příprava
1. Nakrájenou slaninu nasucho vyšvařím v pánvi = křupavá = přidám 1 lžíci másla = rozpustí se, promíchám a přidám zelí = stále míchám, dusím 5 minut. Přidám 1 lžičku kmínu, sůl, podle chuti cukru. Pak nechám vychládnout.
2. Kuřecí stehna osolím, nadzvednu kůži naplním polovinou zelí.Pak dám stehna do pekáče, pokladu je 150 g másla = plátky a posypu zbylým kmínem. Peču 1 h, 180 stupňů.
3.Zbylé zelí zahustím jíškou: 2 lžíce másla = opražím 2 lžíce hladké mouky dozlatova a vmíchám do zelí. Podle chuti přisladím nebo přisolím.
4.Kuřecí stehna podávám s bramborovými noky a zelím, přelité vypečenou šťávou.

Bramborové noky: Brambory vařím ve slupce 15 minut doměkka. Nechám vychladnout, oloupu a v míse rozmačkám. Přidám vejce, trochu soli, vmíchám hrubou mouku a vypracuji těsto - 10 minut odležet. Pomocí dvou lžíc z těsta vykrajuji menší noky a vařím ve vroucí osolené vodě 10 minut. Jakmile vyplavou - povařím 2 minuty a vyndám na sítko okapat.

Bažant na víně
Za recept děkujeme čtenářce Pavlíně Komendové.

Ingredience
1 bažant
100g slaniny
80g másla
sůl
1 velká cibule
3 snítky tymiánu
1/2 l červeného vína
pepř
4 žampiony nebo hříbky
30g másla
20g mouky
lžíce koňaku
Příprava
Očištěný, vykuchaný, omytý bažant se pokrájí na porce, které jemně prošpikujeme. V tlakovém hrnci rozpustíme máslo a slaninu pokrájenou na kostičky a vložíme cibuli nakrájenou na plátky. Zpěníme, vložíme bažanta, osolíme a opepříme. Přidáme tymián a nakrájené houby. Zalijeme vínem, hrnec uzavřeme a upravujeme maso doměkka. Maso poté vyjmeme, šťávu přelijeme na pekáček, kde ji zahustíme žmolky ze syrového másla a mouky. Necháme přejít varem, až je omáčka hladká a přidáme koňak. Porce bažanta vložíme zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme s rýží, brambory a brusinkovým nebo jeřabinovým kompotem.
24.11.2014 | Od našich čtenářů
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Kološvárské zelí Pečená červená řepa s hovězím a bramborami >>

Související témata

  • Pokrmy z masa a ryb
  • Bydlínkova kuchařka
  • Vaření

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Pokrmy z masa a ryb

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

    15.08.2025 - Správně připravený steak potěší vaše smysly. Abyste si ho však...

  • Recept, který voní létem: Cukeťák

  • Objevte japonské rýžové sendviče onigirazu

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

  • Recept: Domácí uzený salám se sýrem

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Z trouby rovnou na piknik: Cuketový quiche

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

    09.10.2025 - Máte rádi klobásy, maso a vůni kouře z udírny? Pak nesmíte chybět na...

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Haier na veletrhu IFA v Berlíně: Špičkové technologie, prémiový design a funkce šité na míru

  • >> všechny články

Magazín

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost
  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka
  • Pokrmy z masa a ryb

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.