recepty

Velikonoční hostina: Jehněčí hřbet v bylinkové krustě

Boží hod velikonoční býval dnem pravého hodování. Na svátečním stole se objevují tradiční pochoutky, jako beránek ze sladkého těsta nebo pečené jehněčí. Tuto lahůdku si podle tradice dopřáváme o velikonoční neděli, aby uzavřela čtyřicetidenní půst. Jestli nevíte, jak mladé jehněčí maso připravit, aby se zaručeně povedlo, vyzkoušejte recept blogerky Live With Anny. Určitě se k němu budete vracet i během roku. Tak vám totiž bude jídlo chutnat!

Recept: Jehněčí hřbet v bylinkové krustě

 
Na šťouchané brambory:
1 kg brambor
2 lžičky soli
hrst nasekané pažitky
hrst nasekané petržele

Na bylinkovou strouhanku: 
5 snítek hladkolisté petržele (pouze lístky)
2 snítky rozmarýnu (pouze jehličky)
1 snítka máty (pouze lístky)
150 g strouhanky
½ lžičky soli


Jehněčí hřbet:
Jehněčí hřbet (cca 800 g)
sůl
pepř
2 lžíce olivového oleje
hořčice (na potření)
2 plátky másla


Vinný přeliv: 
2 větvičky rozmarýnu
150 ml červeného vína
50 g másla
Příprava:

Šťouchané brambory
V osolené vodě uvařte brambory doměkka. Jakmile jsou brambory hotové, slijte je a nechte je chvíli vychladnout. Poté je oloupejte a našťouchejte. Přidejte k nim hrst nasekané pažitky a petržele. Vše důkladně promíchejte a v případě potřeby dochuťte solí.

Bylinková strouhanka
Jako další si připravte bylinkovou strouhanku. Z hladkolisté petržele a máty otrhejte lístky a z rozmarýnu jehličky. Vše sekáčkem nasekejte najemno. Do mísy nasypejte strouhanku, nasekané bylinky, lžičku soli a vše promíchejte.

Jehněčí hřbet
Jehněčí hřbet očistěte a z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olivový olej a z každé strany na něm orestujte jehněčí hřbet. Poté pánev vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 15 minut.


„Ideální je speciální program pro pečení velkých kusů masa, který má třeba trouba MORA VT 779 BX,“ říká Anny. Poté pánev vytáhněte, hřbet potřete hořčicí a obalte jej v bylinkové strouhance. Strouhanku na hřbet co nejvíce natiskněte. Takto vložte znovu na pánev a pečte dalších 15 minut 180 °C. Po 15 minutách vyjměte pánev, na hřbet položte plátky másla a troubu si na funkci gril rozehřejte na 220 °C. Pánev vložte znovu do trouby a nechte 5 minutek. Z bylinkové strouhanky se vytvoří krásná krustička. Po upečení vyjměte, dejte do mísy, zabalte alobalem a nechte 5 minutek odpočinout.
 

Vinný přeliv

Z pánve, kde se pekl hřbet, odstraňte kusy pečené strouhanky a pánev co nejvíce rozehřejte. Přidejte rozmarýn a červené víno. Víno na pánvi svařte a zredukujte, aby se odpařila tekutina a alkohol. Na závěr přidejte máslo, které víno zjemní a lehce zahustí.

Jehněčí hřbet nakrájejte na plátky - krájejte vždy mezi žebry. Na talíř naservírujte šťouchané brambory, plátek jehněčího a vše zalijte trochou vinného přelivu. Dobrou chuť!

bydlinekVyzkoušejte další velikonoční recepty
Velikonoční mazanec
Kynutý velikonoční beránek


Zdroj: www.mora.cz
31.03.2024 | PR
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Další kurz s Mistrem Málkem se blíží. Přihlaste se na Grilovací speciál Velikonoční mazanec >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Pokrmy z masa a ryb
  • Vaření
  • Jarní inspirace
  • Kuchyně
  • Nápoje

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Bydlínkova kuchařka

  • Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku

    13.06.2025 - Všichni milovníci vaření, zbystřete! Kuchař Pepa Nemrava, který na...

  • Hrníčková mramorová bábovka: Klasika, která nikdy nezklame

  • Recept: Domácí uzený salám se sýrem

  • Masopustní hodování podle Pepy Nemravy

  • Masopustní koblihy Pepy Nemravy

  • >> všechny články

Pokrmy z masa a ryb

  • 3 podzimní recepty od Pepy Nemravy

    06.11.2024 - S příchodem chladnějšího počasí zcela přirozeně měníme skladbu...

  • Grilovací speciál: Jak griluje kuře Pepa Nemrava

  • Grilovací speciál: Krevety a hovězí pupík po asijsku

  • Petržel je vynikající zelenina i léčivka

  • >> všechny články

Vaření

  • České sporáky a kamna na pevná paliva: Návrat k tradici s moderním přesahem

    11.06.2025 - V době, kdy stále více lidí hledá soběstačnost, úsporu energie a...

  • Soutěž: Moje léto 2025

  • Vstupte do letošní grilovací sezóny s originálními recepty z vašeho grilu

  • Vyhlášení výherců soutěže Milujeme jídlo

  • Soutěžte o 3 velikonoční balíčky Dr. Oetker

  • >> všechny články

Magazín

  • Nevíte, kam v létě vyrazit? Vydejte se na západ po stopách císařovny Sisi
  • Soutěž o sadu lněného povlečení TULULUM
  • Lněné povlečení TULULUM: Funkční a krásná volba pro lepší spánek
  • Získejte dárkový voucher na nákup u ORION – domácí potřeby
  • Jak vybrat ideální pergolu na terasu? Praktický přehled typů a stínění
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.