recepty

Velikonoční hostina: Pečeme mazanec

Velikonoce jsou spojeny s mnoha zvyky a tradičními pokrmy. Mezi ty nejznámější bezpochyby patří mazanec, jidáše, velikonoční beránek, nádivka hlavička a samozřejmě pokrmy z vajec na několik způsobů. 

Na žádné velikonoční tabuli by neměl chybět mazanec - nejstarší doložený velikonoční pokrm u nás. Využijte zásob mouky a upečte si ho. Máme pro vás recept.

Podle tradice se mazanec peče na Bílou sobotu. Jeho základem jsou určitě kvalitní suroviny, ať už jsou to žloutky, máslo, rozinky, mandle nebo vanilkový cukr, citrónová kůra, rum a špetka anýzu. Při vaření můžete přidávat ingredience od oka, ale v případě pečení tomu tak není. Základem je vše pečlivě zvážit.

TIP: K tomu vám pomůže kuchyňská váha Lamart LT7024. Na této váze s dotykovými ovládacími senzory a velkým LCD displejem můžete s přesností na 1 g vážit veškeré ingredience. Vychytávkou, kterou určitě využijete i při pečení mazance je funkce postupného dovažování a nulování hmotnosti nádoby. Nejprve si do jedné nádoby postupně odvážíte směs na kvásek. Do druhé místy si zase připravíte ostatní ingredience. Pak už bude mazanec kynout a až ho upečete, stačí ho potřít rozpuštěným máslem, posypat moučkovým cukrem a pak už jen vydržet, než vychladne.

Recept na velikonoční mazanec

Ingredience
3 žloutky
500 g polohrubé mouky
10 g hladké mouky (na poprášení těsta)
150 g cukru krupice
200 g másla
50 g rozinek
50 g mandlí
30 g vlašských ořechů
42 g droždí
250 ml mléka
10 g vanilkového cukru
citrónová kůra (z jednoho citrónu)
50 ml rumu
špetka anýzu
špetka soli
Příprava
Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým anýzem. Do směsi přidejte kvásek, žloutky, rozinky namočené v rumu, dvě třetiny nasekaných mandlí, nakrájené ořechy, nakonec i rozpuštěné máslo. Těsto důkladně zpracujte. Moukou poprášené těsto dejte do mísy, přikryjte a nechte kynout asi dvě hodiny.

Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou. Do těsta se tak dostane další vzduch. Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánky, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout.

Předehřejte troubu na 220 °C. Mazance pomažte vejcem, posypte mandlemi a dejte péct. Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak teplotu snížíte, aby se bochánek pořádně propekl. Ke konci pečení můžete teplotu ještě o 50 stupňů zmírnit a přikrýt mazanec alobalem, aby se vám nepřipálil. Před dopečením píchněte do středu mazance špejlí; pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vytáhnout z trouby.

Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem. Nechejte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

10.04.2020 | redakce
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Léto je tady. Připravte si domácí vanilkovou zmrzlinu s griliášem a slaným karamelem Pečeme chytře a zdravě: Sušenky z dužiny >>

Související témata

  • Dezerty a sladké
  • Vaření
  • Bydlínkova kuchařka
  • Jarní inspirace
  • Praktická moderní kuchyně
  • Nápoje
Odebírat
newsletter

Dezerty a sladké

  • Cukroví na poslední chvíli

    23.12.2020 - Vláčné kokosky s tvarohem

  • Podzimní recept: Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou

  • Jahodová sezóna: Vyzkoušejte jahodové tiramisu

  • Léto je tady. Připravte si domácí vanilkovou zmrzlinu s griliášem a slaným karamelem

  • Pečeme chytře a zdravě: Sušenky z dužiny

  • >> všechny články

Vaření

  • Nastává čas uzení

    08.12.2020 - Doba uzrává, sychravé počasí a mrákotné deště začíná střídat...

  • Uzení teď a kdysi

  • Soutěž Barevný podzim 2020

  • Mějte svou váhu pod kontrolou

  • Jedineční na trhu, ideální na chatu: Candy Aquamatic a TRIO

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Vyhrajte nepřilnavou pánev LAMART

    01.12.2020 - Kvalitní pánev by neměla chybět v žádné kuchyni. Univerzální...

  • Staňte se mistry grilovací sezony - tyto vychytávky by vám neměly chybět

  • Chřestová sezóna je v plném proudu. Vyzkoušíte salát, nebo chřestový koláč?

  • Recept: Hlavička jako tradiční velikonoční pokrm

  • Vyhlášení výherců soutěže: Moje snídaně

  • >> všechny články

Magazín

  • Vstup do vašeho domu či bytu a jeho vliv na váš život
  • Bromélie jsou prý květiny budoucnosti
  • Magický bambus
  • Velká vánoční soutěž 2020
  • Vánoční a novoroční přání
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka
  • Dezerty a sladké

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.