recepty

Recept: Hlavička jako tradiční velikonoční pokrm

Když vám někdo na Velikonoce nabídne hlavičku, myslí tím velikonoční nádivku s masem, které často pocházelo z hlavy telete. Proto se vžil tento lidový název. Hlavička se řadí mezi tradiční velikonoční pokrmy. I když existuje mnoho variant tohoto tradičního velikonočního pokrmu, vždy by měl obsahovat spoustu divokých zelených bylin, které jsou pro něj tolik typické.

Mezi nejoblíbenější velikonoční recepty patří kromě mazance i velikonoční nádivka. Velikonoční nádivku můžete připravit jako nádivku do masa, ale obvykle se jí samotná. Získali jsme pro vás recept na netradiční nádivkové muffiny. Co se týče ingrediencí zůstali jsme věrní tradici. Hlavní ingrediencí nádivky by měly být mladé kopřivy, ale pokud je nemáte, můžete je nahradit zelenými listy špenátu nebo bylinkami, jako je například pažitka nebo v posledních letech velmi oblíbený medvědí česnek. Do nádivky také patří vejce, vařené uzené maso, rohlíky, slanina, petrželka, sůl, pepř a muškátový oříšek. 

Po vychladnutí se může stát, že vám slanina nebude držet na nádivce, stačí vzít kousek potravinového provázku a přivázat ji.

TIP: Využít můžete silikonové formičky a také třeba nepřilnavou formu na muffiny Lamart LT3082. Forma totiž lépe drží tvar muffinů, můžete ji rovnou vyložit slaninou, vložit do trouby a po použití snadno umýt pod tekoucí vodou nebo v myčce na nádobí. 


Recept na velikonoční nádivku

Ingredience
6 rohlíků
180 g vařeného uzeného masa
225 ml mléka
4 vejce
100 g másla
125 g mladých kopřiv nebo zelených listů špenátu
1 hrst hladkolisté petržele
sůl
černý mletý pepř
muškátový oříšek
200 g farmářské slaniny
Příprava
Pečivo nakrájíme na malé kostky. Dáme na plech a sušíme při teplotě 150 °C asi 15 až 20minut. Troubu si pak rozehřejeme na 180 °C. Zelené listy spaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme a ihned vychladíme ve studené vodě. Znovu scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme. Petržel nasekáme nadrobno. Uzené maso nakrájíme na malé kostky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky rozšleháme v míse. Bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu. Máslo rozpustíme v rendlíku. Do mísy dáme pečivo. Zalijeme mlékem a opatrně promícháme. Přidáme uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Opatrně promícháme. Přidáme menší část sněhu z bílku a jemně promícháme. Poté přidáme zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujeme.

Každou formičku vysteleme plátkem slaniny a naplníme tak, aby nad rovinou formy přečuhoval malý kopeček. Dáme do trouby a pečeme dozlatova asi 35minut. Před podáním dozdobíme dle libosti.

Podáváme teplé.

11.04.2020 | redakce
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Pohankový nákyp s kapustou a mletým masem Vyhlášení výherců soutěže: Moje snídaně >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Pokrmy z masa a ryb
  • Vaření
  • Jarní inspirace
  • Praktická moderní kuchyně
  • Nápoje
Odebírat
newsletter

Partner sekce

  • DORTOVÁ KRÁLOVNA

    Dorty všech velikostí, barev a tvarů. Moje dorty nejsou nikdy všední, ať už se jedná o klasiku či zbrusu nové recepty.

Bydlínkova kuchařka

  • Vůně, chutě a barvy španělské kuchyně

    24.06.2022 - Španělská kuchyně voní mořem a sluncem - ryby, mořské plody, olivový...

  • Nudle se zeleninou přelité vejci

  • K čemu slouží remoska a jak ji využijete v moderní domácnosti?

  • Výroba domácího salámu? V udírně úplně jednoduše

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

  • >> všechny články

Pokrmy z masa a ryb

  • Domácí uzení: Na co si dát pozor

    11.04.2022 - Jak se stát mistrem uzení? V první řadě je třeba se vyvarovat...

  • Jak na domácí klobásy?

  • >> všechny články

Vaření

  • Bylinky a jejich pět pé

    17.06.2022 - Bylinky… Nabízejí je a prodávají pod širým nebem v tržnicích, v...

  • Soutěž o horkovzdušnou fritézu TEFAL

  • Mistrovské a bezstarostné grilování díky technologii iGrill

  • Začněte den s lahodnou snídaní

  • Peletové grily - uzení nebo grilování?

  • >> všechny články

Magazín

  • Zaměřeno na venkovní rolety
  • Nová podlaha v garáži za odpoledne? S dlaždicemi Fortelock je to možné
  • Vůně, chutě a barvy španělské kuchyně
  • Electrolux získal certifikaci Swissatest za vynikající výsledky při odstraňování bakterií a virů
  • Urban jungle aneb Bydlet jako v džungli
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.