Mezi nejoblíbenější velikonoční recepty patří kromě mazance i velikonoční nádivka. Velikonoční nádivku můžete připravit jako nádivku do masa, ale obvykle se jí samotná. Získali jsme pro vás recept na netradiční nádivkové muffiny. Co se týče ingrediencí zůstali jsme věrní tradici. Hlavní ingrediencí nádivky by měly být mladé kopřivy, ale pokud je nemáte, můžete je nahradit zelenými listy špenátu nebo bylinkami, jako je například pažitka nebo v posledních letech velmi oblíbený medvědí česnek. Do nádivky také patří vejce, vařené uzené maso, rohlíky, slanina, petrželka, sůl, pepř a muškátový oříšek.
Po vychladnutí se může stát, že vám slanina nebude držet na nádivce, stačí vzít kousek potravinového provázku a přivázat ji.
TIP: Využít můžete silikonové formičky a také třeba nepřilnavou formu na muffiny Lamart LT3082. Forma totiž lépe drží tvar muffinů, můžete ji rovnou vyložit slaninou, vložit do trouby a po použití snadno umýt pod tekoucí vodou nebo v myčce na nádobí.
Recept na velikonoční nádivku
Ingredience 6 rohlíků 180 g vařeného uzeného masa 225 ml mléka 4 vejce 100 g másla 125 g mladých kopřiv nebo zelených listů špenátu 1 hrst hladkolisté petržele sůl černý mletý pepř muškátový oříšek 200 g farmářské slaniny |
Příprava Pečivo nakrájíme na malé kostky. Dáme na plech a sušíme při teplotě 150 °C asi 15 až 20minut. Troubu si pak rozehřejeme na 180 °C. Zelené listy spaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme a ihned vychladíme ve studené vodě. Znovu scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme. Petržel nasekáme nadrobno. Uzené maso nakrájíme na malé kostky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky rozšleháme v míse. Bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu. Máslo rozpustíme v rendlíku. Do mísy dáme pečivo. Zalijeme mlékem a opatrně promícháme. Přidáme uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Opatrně promícháme. Přidáme menší část sněhu z bílku a jemně promícháme. Poté přidáme zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujeme. Každou formičku vysteleme plátkem slaniny a naplníme tak, aby nad rovinou formy přečuhoval malý kopeček. Dáme do trouby a pečeme dozlatova asi 35minut. Před podáním dozdobíme dle libosti. Podáváme teplé. |