Recept: Hlavička jako tradiční velikonoční pokrm

Když vám někdo na Velikonoce nabídne hlavičku, myslí tím velikonoční nádivku s masem, které často pocházelo z hlavy telete. Proto se vžil tento lidový název. Hlavička se řadí mezi tradiční velikonoční pokrmy. I když existuje mnoho variant tohoto tradičního velikonočního pokrmu, vždy by měl obsahovat spoustu divokých zelených bylin, které jsou pro něj tolik typické.

Mezi nejoblíbenější velikonoční recepty patří kromě mazance i velikonoční nádivka. Velikonoční nádivku můžete připravit jako nádivku do masa, ale obvykle se jí samotná. Získali jsme pro vás recept na netradiční nádivkové muffiny. Co se týče ingrediencí zůstali jsme věrní tradici. Hlavní ingrediencí nádivky by měly být mladé kopřivy, ale pokud je nemáte, můžete je nahradit zelenými listy špenátu nebo bylinkami, jako je například pažitka nebo v posledních letech velmi oblíbený medvědí česnek. Do nádivky také patří vejce, vařené uzené maso, rohlíky, slanina, petrželka, sůl, pepř a muškátový oříšek. 

Po vychladnutí se může stát, že vám slanina nebude držet na nádivce, stačí vzít kousek potravinového provázku a přivázat ji.

TIP: Využít můžete silikonové formičky a také třeba nepřilnavou formu na muffiny Lamart LT3082. Forma totiž lépe drží tvar muffinů, můžete ji rovnou vyložit slaninou, vložit do trouby a po použití snadno umýt pod tekoucí vodou nebo v myčce na nádobí. 


Recept na velikonoční nádivku

Ingredience
6 rohlíků
180 g vařeného uzeného masa
225 ml mléka
4 vejce
100 g másla
125 g mladých kopřiv nebo zelených listů špenátu
1 hrst hladkolisté petržele
sůl
černý mletý pepř
muškátový oříšek
200 g farmářské slaniny
Příprava
Pečivo nakrájíme na malé kostky. Dáme na plech a sušíme při teplotě 150 °C asi 15 až 20minut. Troubu si pak rozehřejeme na 180 °C. Zelené listy spaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme a ihned vychladíme ve studené vodě. Znovu scedíme, vymačkáme přebytečnou vodu a nakrájíme. Petržel nasekáme nadrobno. Uzené maso nakrájíme na malé kostky. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky rozšleháme v míse. Bílky se špetkou soli ušleháme do tuhého sněhu. Máslo rozpustíme v rendlíku. Do mísy dáme pečivo. Zalijeme mlékem a opatrně promícháme. Přidáme uzené maso, petržel, spařené listy, žloutky a máslo. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Opatrně promícháme. Přidáme menší část sněhu z bílku a jemně promícháme. Poté přidáme zbytek sněhu a znovu jemně sníh zapracujeme.

Každou formičku vysteleme plátkem slaniny a naplníme tak, aby nad rovinou formy přečuhoval malý kopeček. Dáme do trouby a pečeme dozlatova asi 35minut. Před podáním dozdobíme dle libosti.

Podáváme teplé.

11.04.2020 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444