Recept na velikonoční mazanec
Ingredience 3 žloutky 500 g polohrubé mouky 10 g hladké mouky (na poprášení těsta) 150 g cukru krupice 200 g másla 50 g rozinek 50 g mandlí 30 g vlašských ořechů 42 g droždí 250 ml mléka 10 g vanilkového cukru citrónová kůra (z jednoho citrónu) 50 ml rumu špetka anýzu špetka soli |
Příprava Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým anýzem. Do směsi přidejte kvásek, žloutky, rozinky namočené v rumu, dvě třetiny nasekaných mandlí, nakrájené ořechy, nakonec i rozpuštěné máslo. Těsto důkladně zpracujte. Moukou poprášené těsto dejte do mísy, přikryjte a nechte kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou. Do těsta se tak dostane další vzduch. Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánky, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout. |
Předehřejte troubu na 220 °C. Mazance pomažte vejcem, posypte mandlemi a dejte péct. Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak teplotu snížíte, aby se bochánek pořádně propekl. Ke konci pečení můžete teplotu ještě o 50 stupňů zmírnit a přikrýt mazanec alobalem, aby se vám nepřipálil. Před dopečením píchněte do středu mazance špejlí; pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vytáhnout z trouby.
Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem. Nechejte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Vyzkoušejte další velikonoční recepty
Velikonoční nádivka - hlavička
Velikonoční sušenky pro koledníky
Kynutý velikonoční beránek
TIP: Při pečení je důležité respektovat daná množství surovin uvedených v receptu. gK tomu vám pomůže kuchyňská váha Lamart LT7024. Na této váze s dotykovými ovládacími senzory a velkým LCD displejem můžete s přesností na 1 g vážit veškeré ingredience. Vychytávkou, kterou určitě využijete i při pečení mazance je funkce postupného dovažování a nulování hmotnosti nádoby. Nejprve si do jedné nádoby postupně odvážíte směs na kvásek. Do druhé místy si zase připravíte ostatní ingredience. Pak už bude mazanec kynout a až ho upečete, stačí ho potřít rozpuštěným máslem, posypat moučkovým cukrem a pak už jen vydržet, než vychladne.
Zdroj: www.lamart.cz