Velikonoční mazanec

Velikonoce jsou spojeny s mnoha zvyky a tradičními pokrmy. Mezi ty nejznámější patří mazanec, jidáše, velikonoční beránek, nádivka hlavička a samozřejmě pokrmy z vajec na několik způsobů. 

Mazanec je nejstarší doložený velikonoční pokrm u nás. Pokud nemáte generacemi osvědčený recept, můžete vyzkoušet ten náš.

Podle tradice se mazanec peče na Bílou sobotu. Jeho základem jsou kvalitní suroviny - žloutky, máslo, rozinky, mandle, vanilkový cukr, citrónová kůra, rum a špetka anýzu. 

Recept na velikonoční mazanec

Ingredience
3 žloutky
500 g polohrubé mouky
10 g hladké mouky (na poprášení těsta)
150 g cukru krupice
200 g másla
50 g rozinek
50 g mandlí
30 g vlašských ořechů
42 g droždí
250 ml mléka
10 g vanilkového cukru
citrónová kůra (z jednoho citrónu)
50 ml rumu
špetka anýzu
špetka soli
Příprava
Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým anýzem. Do směsi přidejte kvásek, žloutky, rozinky namočené v rumu, dvě třetiny nasekaných mandlí, nakrájené ořechy, nakonec i rozpuštěné máslo. Těsto důkladně zpracujte. Moukou poprášené těsto dejte do mísy, přikryjte a nechte kynout asi dvě hodiny.

Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou. Do těsta se tak dostane další vzduch. Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánky, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout.


Předehřejte troubu na 220 °C. Mazance pomažte vejcem, posypte mandlemi a dejte péct. Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak teplotu snížíte, aby se bochánek pořádně propekl. Ke konci pečení můžete teplotu ještě o 50 stupňů zmírnit a přikrýt mazanec alobalem, aby se vám nepřipálil. Před dopečením píchněte do středu mazance špejlí; pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vytáhnout z trouby.

Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem. Nechejte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

bydlinek
Vyzkoušejte další velikonoční recepty

Velikonoční nádivka - hlavička
Velikonoční sušenky pro koledníky
Kynutý velikonoční beránek


TIP:
 Při pečení je důležité respektovat daná množství surovin uvedených v receptu. gK tomu vám pomůže kuchyňská váha Lamart LT7024. Na této váze s dotykovými ovládacími senzory a velkým LCD displejem můžete s přesností na 1 g vážit veškeré ingredience. Vychytávkou, kterou určitě využijete i při pečení mazance je funkce postupného dovažování a nulování hmotnosti nádoby. Nejprve si do jedné nádoby postupně odvážíte směs na kvásek. Do druhé místy si zase připravíte ostatní ingredience. Pak už bude mazanec kynout a až ho upečete, stačí ho potřít rozpuštěným máslem, posypat moučkovým cukrem a pak už jen vydržet, než vychladne.


Zdroj: www.lamart.cz
29.03.2024 | redakce

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444