Velikonoční hostina: Jehněčí hřbet v bylinkové krustě

Boží hod velikonoční býval dnem pravého hodování. Na svátečním stole se objevují tradiční pochoutky, jako beránek ze sladkého těsta nebo pečené jehněčí. Tuto lahůdku si podle tradice dopřáváme o velikonoční neděli, aby uzavřela čtyřicetidenní půst. Jestli nevíte, jak mladé jehněčí maso připravit, aby se zaručeně povedlo, vyzkoušejte recept blogerky Live With Anny. Určitě se k němu budete vracet i během roku. Tak vám totiž bude jídlo chutnat!

Recept: Jehněčí hřbet v bylinkové krustě

 
Na šťouchané brambory:
1 kg brambor
2 lžičky soli
hrst nasekané pažitky
hrst nasekané petržele

Na bylinkovou strouhanku: 
5 snítek hladkolisté petržele (pouze lístky)
2 snítky rozmarýnu (pouze jehličky)
1 snítka máty (pouze lístky)
150 g strouhanky
½ lžičky soli


Jehněčí hřbet:
Jehněčí hřbet (cca 800 g)
sůl
pepř
2 lžíce olivového oleje
hořčice (na potření)
2 plátky másla


Vinný přeliv: 
2 větvičky rozmarýnu
150 ml červeného vína
50 g másla
Příprava:

Šťouchané brambory
V osolené vodě uvařte brambory doměkka. Jakmile jsou brambory hotové, slijte je a nechte je chvíli vychladnout. Poté je oloupejte a našťouchejte. Přidejte k nim hrst nasekané pažitky a petržele. Vše důkladně promíchejte a v případě potřeby dochuťte solí.

Bylinková strouhanka
Jako další si připravte bylinkovou strouhanku. Z hladkolisté petržele a máty otrhejte lístky a z rozmarýnu jehličky. Vše sekáčkem nasekejte najemno. Do mísy nasypejte strouhanku, nasekané bylinky, lžičku soli a vše promíchejte.

Jehněčí hřbet
Jehněčí hřbet očistěte a z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olivový olej a z každé strany na něm orestujte jehněčí hřbet. Poté pánev vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 15 minut.


„Ideální je speciální program pro pečení velkých kusů masa, který má třeba trouba MORA VT 779 BX,“ říká Anny. Poté pánev vytáhněte, hřbet potřete hořčicí a obalte jej v bylinkové strouhance. Strouhanku na hřbet co nejvíce natiskněte. Takto vložte znovu na pánev a pečte dalších 15 minut 180 °C. Po 15 minutách vyjměte pánev, na hřbet položte plátky másla a troubu si na funkci gril rozehřejte na 220 °C. Pánev vložte znovu do trouby a nechte 5 minutek. Z bylinkové strouhanky se vytvoří krásná krustička. Po upečení vyjměte, dejte do mísy, zabalte alobalem a nechte 5 minutek odpočinout.
 

Vinný přeliv

Z pánve, kde se pekl hřbet, odstraňte kusy pečené strouhanky a pánev co nejvíce rozehřejte. Přidejte rozmarýn a červené víno. Víno na pánvi svařte a zredukujte, aby se odpařila tekutina a alkohol. Na závěr přidejte máslo, které víno zjemní a lehce zahustí.

Jehněčí hřbet nakrájejte na plátky - krájejte vždy mezi žebry. Na talíř naservírujte šťouchané brambory, plátek jehněčího a vše zalijte trochou vinného přelivu. Dobrou chuť!

bydlinekVyzkoušejte další velikonoční recepty
Velikonoční mazanec
Kynutý velikonoční beránek


Zdroj: www.mora.cz
31.03.2024 | PR

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444