Recept: Jehněčí hřbet v bylinkové krustě
Na šťouchané brambory: 1 kg brambor 2 lžičky soli hrst nasekané pažitky hrst nasekané petržele Na bylinkovou strouhanku: 5 snítek hladkolisté petržele (pouze lístky) 2 snítky rozmarýnu (pouze jehličky) 1 snítka máty (pouze lístky) 150 g strouhanky ½ lžičky soli Jehněčí hřbet: Jehněčí hřbet (cca 800 g) sůl pepř 2 lžíce olivového oleje hořčice (na potření) 2 plátky másla Vinný přeliv: 2 větvičky rozmarýnu 150 ml červeného vína 50 g másla |
Příprava: Šťouchané brambory V osolené vodě uvařte brambory doměkka. Jakmile jsou brambory hotové, slijte je a nechte je chvíli vychladnout. Poté je oloupejte a našťouchejte. Přidejte k nim hrst nasekané pažitky a petržele. Vše důkladně promíchejte a v případě potřeby dochuťte solí. Bylinková strouhanka Jako další si připravte bylinkovou strouhanku. Z hladkolisté petržele a máty otrhejte lístky a z rozmarýnu jehličky. Vše sekáčkem nasekejte najemno. Do mísy nasypejte strouhanku, nasekané bylinky, lžičku soli a vše promíchejte. Jehněčí hřbet Jehněčí hřbet očistěte a z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olivový olej a z každé strany na něm orestujte jehněčí hřbet. Poté pánev vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 15 minut. |
„Ideální je speciální program pro pečení velkých kusů masa, který má třeba trouba MORA VT 779 BX,“ říká Anny. Poté pánev vytáhněte, hřbet potřete hořčicí a obalte jej v bylinkové strouhance. Strouhanku na hřbet co nejvíce natiskněte. Takto vložte znovu na pánev a pečte dalších 15 minut 180 °C. Po 15 minutách vyjměte pánev, na hřbet položte plátky másla a troubu si na funkci gril rozehřejte na 220 °C. Pánev vložte znovu do trouby a nechte 5 minutek. Z bylinkové strouhanky se vytvoří krásná krustička. Po upečení vyjměte, dejte do mísy, zabalte alobalem a nechte 5 minutek odpočinout.
Vinný přeliv
Z pánve, kde se pekl hřbet, odstraňte kusy pečené strouhanky a pánev co nejvíce rozehřejte. Přidejte rozmarýn a červené víno. Víno na pánvi svařte a zredukujte, aby se odpařila tekutina a alkohol. Na závěr přidejte máslo, které víno zjemní a lehce zahustí.
Jehněčí hřbet nakrájejte na plátky - krájejte vždy mezi žebry. Na talíř naservírujte šťouchané brambory, plátek jehněčího a vše zalijte trochou vinného přelivu. Dobrou chuť!
Vyzkoušejte další velikonoční recepty
Velikonoční mazanec
Kynutý velikonoční beránek
Zdroj: www.mora.cz