magazín

Jak se slaví Vánoce u Pepy Nemravy

Foto: Pepa Nemrava

Foto: Pepa Nemrava

Jak vypadá štědrovečerní menu u kuchaře? Je zastáncem klasiky, nebo rád experimentuje? Vyzpovídali jsme Pepu Nemravu, kuchaře a milovníka gastronomie, kterého většina zná ze soutěže MasterChef Česko, a získali jsme také jeho dva oblíbené recepty.

Co snídáte a obědváte o Štědrém dnu?

O Štědrém dnu už 31 let, co se narodila má sestra, jezdíme každý rok na oběd do Českých Budějovic do restaurace. Tato tradice u nás vznikla, aby táta odlehčil mou a bratrovu nervozitu z příchodu Ježíška a mamky z toho, že má vše pečlivě naklizeno a nachystáno. Od té doby je oběd vždy dle menu v restauraci. V té době nás jelo na oběd 5 a letos nás již jede 13. Je to naše nejdelší a nejkrásnější rodinná tradice, kterou jsme zatím porušili pouze jednou v době covidu. K snídani si dávám většinou kávu a cukroví.

Z čeho se skládá Vaše štědrovečerní menu? 

Naše štědrovečerní menu je vždy klasika. Bramborový salát, rybí a kuřecí řízky a rybí polévka. Takhle to znám já i má manželka odmalička a tak nějak se toho držíme. Všechny ostatní pokrmy z tradičních štědrovečerní klasik, jako je třeba houbový kuba nebo černá omáčka si spíš vařím v průběhu vánočních svátků, abych si je vychutnal. Jediné, s čím jsem vždy experimentoval, byl bramborový salát, ten ale už druhý rok bude mít na starosti starší dcera Terezka, tak se musím obejít bez experimentů. 

Držíte nějaké vánoční tradice?

Další z tradic, která se u mne drží už od dětství, je ta, že nám dárky i se stromečkem nosí vždy Ježíšek a my všichni natěšení chvátáme od večeře rovnou ke stromečku. Tedy na tradiční házení škrpálem či rozkrajování jablíčka není moc čas.

Jak probíhá Silvestr u Nemravů?

Na Silvestra se už dlouhá léta scházíme s partou přátel, s nimiž jsem vyrůstal a dnes máme i děti ve stejném věku (4 rodiny). S nimi pak jdeme na procházku do lesa, kde si opečeme buřty na ohni. Večer se sejdeme každý rok v jiné domácnosti a na pohoštění většinou nesmí chybět Zelňáky, hovězí tatarák, česnekové jednohubky a já vždy vyžaduji od dámského osazenstva chlebíčky, na kterých se nemusím podílet. Vždy jsem jediný, kdo chlebíčky chce, ale rozhodně nejsem jediný, kdo je pak jí. 

A k obědu na nový rok dělám většinou pro celou partu čočku a nebo alespoň čočkovou polévku. To vždy záleží na tom, jak náročný byl konec roku. :-)
 

 

Recept: Houbový kuba


Ingredience: 
400 g středně velkých krup
40 g sušených hub
4 PL sádla
1 cibule
2 ČL drceného kmínu
Hrst sušené majoránky
5 stroužků česneku
Sůl
Pepř
Příprava: 
Houby si namočíme dvě hodiny dopředu do vody. Kroupy si uvaříme v osolené vodě do měkka . Na pánvi rozehřejeme 2 PL sádla a na něm orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli dozlatova. Kroupy scedíme, přidáme k nim orestovanou cibulku, na plátky nakrájený česnek, drcený kmín, promnutou majoránku a houby, z nichž jsme slili polovinu vody. Vše zamícháme, osolíme, opepříme a nandáme do pekáčku vymazaného sádlem. Vyhladíme povrch a rozendáme na něj po kousíčkách zbytek sádla. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 25–30 minut.

Houbový kuba, Pepa Nemrava

 

Recept: Rybí polévka

 
Ingredience: 
2 hlavy z kapra bez očí a žaber
1-2 skelety z kapra včetně ořezů
3 bobkové listy
10 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
200 g jiker a mlíčí
3 stroužky česneku
1 větší mrkev
1 petržel
1 ČL kari prášku
¼ celeru
1 PL hladké mouky
2 PL másla
Hrst nasekané petrželky
Příprava: 
Očištěné hlavy a skelety s ořezy dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Když se voda vaří, odstraníme lžící pěnu z povrchu. Přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, česnek, osolíme a zvolna vaříme 40 minut. Vývar scedíme a ještě dáme redukovat, aby měl intenzivnější chuť. V druhém hrnci si rozpustíme máslo a na něm orestujeme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme hladkou mouku, kari a taky zarestujeme. Směs zalijeme zredukovaným vývarem a vaříme do měkka. Když je zelenina měkká, přidáme mlíčí a jikry a ještě 5 minut provaříme. Nakonec dochutíme solí, pepřem  a přidáme nasekanou petrželku. Na talíři si pak přidáme smažené krutonky ze starých rohlíků, anebo je dobrá jen tak s čerstvým chlebem.

Rybí polévka, Foto: Pepa Nemrava



O autorovi receptů: Pepa Nemrava

Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.

Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření. 


„Vaření není raketová věda. To, že někdo něco dělá jinak než ty, neznamená, že to dělá špatně."

Pepa Nemrava




Vyzkoušejte další recepty od Pepy Nemravy:

Domácí vánočka
Bramborové saláty
Houbová omáčka
23.12.2024 | redakce
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Velká vánoční soutěž 2024 Vánoce na poslední chvíli: Jedlé dárky >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Zeleninová a bezmasá jídla
  • Polévky
  • Vaření
  • Vánoční tipy

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • JMP - Studio zdravého spaní®

    JMP - Studio zdravého spaní®

    Značkové matrace a rošty pro dospělé, děti, alergiky, seniory, vysoké váhové kategorie, široká nabídka postelí a ložnic, rozkládací postele, polštáře a přikrývky – to vše najdete v JMP Studiích zdravého spaní® v Praze, Brně a Valašském Meziříčí.

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Bydlínkova kuchařka

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

  • >> všechny články

Zeleninová a bezmasá jídla

  • Recept, který voní létem: Cukeťák

    07.08.2025 - Dejte si ho ke svačině nebo jako letní večeři na terase. Můžete ho...

  • Objevte japonské rýžové sendviče onigirazu

  • Z trouby rovnou na piknik: Cuketový quiche

  • Mexiko na talíři: Vyzkoušejte svěží mexický salát podle Julie Kučerovské

  • Vánoce na poslední chvíli: Jedlé dárky

  • >> všechny články

Magazín

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost
  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Vánoční tipy

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.