magazín

Silvestrovské pohoštění: Domácí paštika s trhacím chlebem

K silvestrovskému veselí patří pohoštění. Klasické obložené chlebíčky a jednohubky už málokoho ohromí. Tentokrát můžete své přátele překvapit domácí paštikou a křupavým chlebem plným sýru.

Domácí paštika

„Nikdy mě nijak nelákala zdlouhavá příprava paštiky. Jenže pak jsem zjistila, že to jde i takto – jednoduše a rychle. A je jen na vás, jestli použijete játra kachní, kuřecí anebo vepřová," představuje svůj recept Monika Kindlová, autorka kuchařky Naše domácí - recepty a návody z kopečku.

Ingredience
2 větší cibule
200 g másla (nebo 100 g másla a 100 ml kvalitního oleje)
400 g očištěných kachních nebo kuřecích jater
1 stroužek česneku
1 vrchovatá lžíce kořenicí směsi na paštiky
hrst majoránky
1 lžička oregana
kůra z ¼ pomeranče (chemicky neošetřeného)
2 lžíce koňaku (není nutné)
sůl a pepř
přepuštěné máslo na zalití


Příprava
Cibuli nakrájím na drobno a osmahnu na másle do zlatova. Přidám nakrájená játra, prolisovaný česnek a krátce je orestuju tak, aby uvnitř zůstala růžová, nesmějí být vysušená. Sundám z ohně a přidám kořenicí směs, majoránku, oregano, pomerančovou kůru (nastrouhanou na velmi jemno), koňak, sůl a pepř. Směs přendám do mixéru a rozmixuju do hladka.

Nakonec paštiku naliju do misek nebo skleniček a zaliju rozpuštěným máslem. Někdy ji ozdobím větvičkou tymiánu, rozmarýnu nebo celým červeným pepřem, jindy do paštiky vmíchám předem upražené kousky mandlí nebo zavařené brusinky.


Trhací chléb

Ingredience
1 bochník chleba (o průměru cca 25 cm)
150 g másla
1 čerstvá nebo sušená čili paprička (nebo kapie)
250 g čedaru
hrst čerstvé petrželky (pažitky, libečku nebo jiné bylinky)


Příprava
Bochník od začátku až do konce nakrojím ostrým nožem na plátky, ale neprořezávám dno, to musí zůstat v celku. Je to takový malý chirurgický zákrok. Pak si v pánvi rozehřeju máslo a přidám na drobné kousky nasekanou čili papričku nebo kapii a nahrubo nastrouhaný čedar. Promíchám a přidám nasekané bylinky. Tuto směs ručně vetřu mezi jednotlivé plátky chleba. Zabalím do dvou vrstev alobalu a uložím do lednice, kde chléb vydrží několik dní.

Jakmile ho budu chtít servírovat, dám ho i s alobalem do trouby předehřáté na 200 °C a peču 15 minut. Následně alobal rozevřu a dopékám dalších 10–15 minut do zlatova.


Čedar v tomto případě radím nenahrazovat jiným sýrem, nebude to ono. Čili paprička je pro ty, kdo mají rádi ostřejší chutě, pro ostatní se výborně hodí sladká kapie.




Oba recepty pocházejí z knihy Naše domácí – recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové, kde najdete téměř 120 receptů, návodů a milých životních rad pro každodenní život i slavnostní okamžiky. Všechny fotografie jsou zachyceny u autorky doma a vyzařuje z nich díky tomu skutečná domácí pohoda a klid.
 
V kuchařce plné domácích dobrot najdete nejen osvědčené rodinné recepty od Moniky z kopečku, ale i inspiraci, jak s lehkostí vytvářet radost ze společného jídla a domácí útulno.
 
Užitečná knížka vyřeší každodenní problém co k večeři, poradí, co připravit na rodinnou oslavu či posezení s přáteli, pokud se vám přejedly jednohubky a chlebíčky, jak si osladit každý měsíc sezónními recepty, a nabídne i pravé domácí dobroty – od sýrů, přes marmelády až po už téměř legendární těsto na pizzu.

Kniha je k dostání na www.smartpress.cz.
29.12.2022 | redakce Bydlení.cz
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • Smart Press

    Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha  profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například beletrie, osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.

<< Hlávkové zelí s mletým masem Stufato s krůtím masem a polentou >>

Související témata

  • Pokrmy z masa a ryb
  • Bydlínkova kuchařka
  • Vaření
  • Vánoční tipy
  • Kuchyně
Odebírat
newsletter
Smart Press

Smart Press

Pokrmy z masa a ryb

  • Stufato s krůtím masem a polentou

    25.11.2022 - Podzimní úrodu zeleniny využijte k přípravě této varianty báječného...

  • Petržel je vynikající zelenina i léčivka

  • Soutěž o sadu litinového nádobí na gril

  • Vůně, chutě a barvy španělské kuchyně

  • Domácí uzení: Na co si dát pozor

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

    27.01.2023 - Ať už chcete maso omezit, nebo vám přijde návštěva, která masu...

  • Co z červené řepy? Rychlý boršč

  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem

  • Tříkrálová bábovka. Kdo najde minci?

  • Sváteční pohoštění: Houbový kuba

  • >> všechny články

Vaření

  • Našli jste pod stromečkem výrobník perlivé vody? Máme pro vás tipy, jak ho používat k maximální spokojenosti

    18.01.2023 - Přinesl vám Ježíšek pod stromeček i výrobník perlivé vody od...

  • Upečte si estonský kringel nebo trdelníky

  • Vánoční tip: Knihy, které mi dělají radost

  • Soutěž: Doušek se správnou teplotou vždy a všude

  • Česnek je zelenina, léčivá rostlina i prastaré koření

  • >> všechny články

Magazín

  • Jakou roli hraje a bude hrát 3D tisk ve stavebnictví?
  • Květiny v zimním interiéru: Hvězdník znáte pod nesprávným názvem amarylis
  • Našli jste pod stromečkem výrobník perlivé vody? Máme pro vás tipy, jak ho používat k maximální spokojenosti
  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem
  • Co nesmí chybět v útulném a praktickém obývacím pokoji
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka
  • Pokrmy z masa a ryb

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.