Domácí paštika
„Nikdy mě nijak nelákala zdlouhavá příprava paštiky. Jenže pak jsem zjistila, že to jde i takto – jednoduše a rychle. A je jen na vás, jestli použijete játra kachní, kuřecí anebo vepřová," představuje svůj recept Monika Kindlová, autorka kuchařky Naše domácí - recepty a návody z kopečku.Ingredience 2 větší cibule 200 g másla (nebo 100 g másla a 100 ml kvalitního oleje) 400 g očištěných kachních nebo kuřecích jater 1 stroužek česneku 1 vrchovatá lžíce kořenicí směsi na paštiky hrst majoránky 1 lžička oregana kůra z ¼ pomeranče (chemicky neošetřeného) 2 lžíce koňaku (není nutné) sůl a pepř přepuštěné máslo na zalití |
Příprava Cibuli nakrájím na drobno a osmahnu na másle do zlatova. Přidám nakrájená játra, prolisovaný česnek a krátce je orestuju tak, aby uvnitř zůstala růžová, nesmějí být vysušená. Sundám z ohně a přidám kořenicí směs, majoránku, oregano, pomerančovou kůru (nastrouhanou na velmi jemno), koňak, sůl a pepř. Směs přendám do mixéru a rozmixuju do hladka. Nakonec paštiku naliju do misek nebo skleniček a zaliju rozpuštěným máslem. Někdy ji ozdobím větvičkou tymiánu, rozmarýnu nebo celým červeným pepřem, jindy do paštiky vmíchám předem upražené kousky mandlí nebo zavařené brusinky. |
Trhací chléb
Ingredience 1 bochník chleba (o průměru cca 25 cm) 150 g másla 1 čerstvá nebo sušená čili paprička (nebo kapie) 250 g čedaru hrst čerstvé petrželky (pažitky, libečku nebo jiné bylinky) |
Příprava Bochník od začátku až do konce nakrojím ostrým nožem na plátky, ale neprořezávám dno, to musí zůstat v celku. Je to takový malý chirurgický zákrok. Pak si v pánvi rozehřeju máslo a přidám na drobné kousky nasekanou čili papričku nebo kapii a nahrubo nastrouhaný čedar. Promíchám a přidám nasekané bylinky. Tuto směs ručně vetřu mezi jednotlivé plátky chleba. Zabalím do dvou vrstev alobalu a uložím do lednice, kde chléb vydrží několik dní. Jakmile ho budu chtít servírovat, dám ho i s alobalem do trouby předehřáté na 200 °C a peču 15 minut. Následně alobal rozevřu a dopékám dalších 10–15 minut do zlatova. |
Čedar v tomto případě radím nenahrazovat jiným sýrem, nebude to ono. Čili paprička je pro ty, kdo mají rádi ostřejší chutě, pro ostatní se výborně hodí sladká kapie.
Oba recepty pocházejí z knihy Naše domácí – recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové, kde najdete téměř 120 receptů, návodů a milých životních rad pro každodenní život i slavnostní okamžiky. Všechny fotografie jsou zachyceny u autorky doma a vyzařuje z nich díky tomu skutečná domácí pohoda a klid.
Kniha je k dostání na www.smartpress.cz.