Silvestrovské pohoštění: Domácí paštika s trhacím chlebem

K silvestrovskému veselí patří pohoštění. Klasické obložené chlebíčky a jednohubky už málokoho ohromí. Tentokrát můžete své přátele překvapit domácí paštikou a křupavým chlebem plným sýru.

Domácí paštika

„Nikdy mě nijak nelákala zdlouhavá příprava paštiky. Jenže pak jsem zjistila, že to jde i takto – jednoduše a rychle. A je jen na vás, jestli použijete játra kachní, kuřecí anebo vepřová," představuje svůj recept Monika Kindlová, autorka kuchařky Naše domácí - recepty a návody z kopečku.

Ingredience
2 větší cibule
200 g másla (nebo 100 g másla a 100 ml kvalitního oleje)
400 g očištěných kachních nebo kuřecích jater
1 stroužek česneku
1 vrchovatá lžíce kořenicí směsi na paštiky
hrst majoránky
1 lžička oregana
kůra z ¼ pomeranče (chemicky neošetřeného)
2 lžíce koňaku (není nutné)
sůl a pepř
přepuštěné máslo na zalití


Příprava
Cibuli nakrájím na drobno a osmahnu na másle do zlatova. Přidám nakrájená játra, prolisovaný česnek a krátce je orestuju tak, aby uvnitř zůstala růžová, nesmějí být vysušená. Sundám z ohně a přidám kořenicí směs, majoránku, oregano, pomerančovou kůru (nastrouhanou na velmi jemno), koňak, sůl a pepř. Směs přendám do mixéru a rozmixuju do hladka.

Nakonec paštiku naliju do misek nebo skleniček a zaliju rozpuštěným máslem. Někdy ji ozdobím větvičkou tymiánu, rozmarýnu nebo celým červeným pepřem, jindy do paštiky vmíchám předem upražené kousky mandlí nebo zavařené brusinky.


Trhací chléb

Ingredience
1 bochník chleba (o průměru cca 25 cm)
150 g másla
1 čerstvá nebo sušená čili paprička (nebo kapie)
250 g čedaru
hrst čerstvé petrželky (pažitky, libečku nebo jiné bylinky)


Příprava
Bochník od začátku až do konce nakrojím ostrým nožem na plátky, ale neprořezávám dno, to musí zůstat v celku. Je to takový malý chirurgický zákrok. Pak si v pánvi rozehřeju máslo a přidám na drobné kousky nasekanou čili papričku nebo kapii a nahrubo nastrouhaný čedar. Promíchám a přidám nasekané bylinky. Tuto směs ručně vetřu mezi jednotlivé plátky chleba. Zabalím do dvou vrstev alobalu a uložím do lednice, kde chléb vydrží několik dní.

Jakmile ho budu chtít servírovat, dám ho i s alobalem do trouby předehřáté na 200 °C a peču 15 minut. Následně alobal rozevřu a dopékám dalších 10–15 minut do zlatova.


Čedar v tomto případě radím nenahrazovat jiným sýrem, nebude to ono. Čili paprička je pro ty, kdo mají rádi ostřejší chutě, pro ostatní se výborně hodí sladká kapie.




Oba recepty pocházejí z knihy Naše domácí – recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové, kde najdete téměř 120 receptů, návodů a milých životních rad pro každodenní život i slavnostní okamžiky. Všechny fotografie jsou zachyceny u autorky doma a vyzařuje z nich díky tomu skutečná domácí pohoda a klid.
 
V kuchařce plné domácích dobrot najdete nejen osvědčené rodinné recepty od Moniky z kopečku, ale i inspiraci, jak s lehkostí vytvářet radost ze společného jídla a domácí útulno.
 
Užitečná knížka vyřeší každodenní problém co k večeři, poradí, co připravit na rodinnou oslavu či posezení s přáteli, pokud se vám přejedly jednohubky a chlebíčky, jak si osladit každý měsíc sezónními recepty, a nabídne i pravé domácí dobroty – od sýrů, přes marmelády až po už téměř legendární těsto na pizzu.

Kniha je k dostání na www.smartpress.cz.
29.12.2022 | redakce Bydlení.cz
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444