recepty

Podzimní polévky 5x jinak

Hřejivé podzimní polévky

Hřejivé podzimní polévky

Podzim je ideálním časem na vyzkoušení nových receptů na polévky, které vás nejen zahřejí, ale také překvapí svou chutí a originalitou. Pokud máte rádi netradiční kombinace surovin, vyzkoušejte některou z těchto pěti polévek, které vás potěší během chladných dní.

Chladné dny si žádají něco hřejivého a výživného. Polévky jsou ideální volbou, protože nejenže zahřejí, ale také poskytují široké spektrum živin, které naše tělo potřebuje, aby se vypořádalo s nižšími teplotami. Mnoho polévek se připravuje rychle a jednoduše, což je ideální pro rušné podzimní a zimní dny. Stačí pár základních ingrediencí, a během chvíle máte hotové chutné jídlo. Od hustých krémových polévek až po lehké vývary, možnosti jsou téměř neomezené. Můžete experimentovat s různými ingrediencemi, bylinkami a kořením, aby polévky vždy překvapily novou chutí. Polévky jsou často bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, zvláště pokud jsou připravovány z čerstvé zeleniny a kvalitních surovin. Mnohé polévky, jako například dýňová nebo čočková, jsou skvělými zdroji živin a zároveň podporují imunitní systém.
 

Polévka z červené řepy s pomerančem a zázvorem

Tahle polévka vás nejen zahřeje, ale také překvapí sladko-kyselou chutí. Jemně nastrouhaná červená řepa dodá základní barvu i sladkost, pomeranč přinese svěžest a zázvor polévku zahřeje svým pikantním nádechem. Podávejte s kapkou smetany a opečeným chlebem.

Ingredience: 
3 středně velké červené řepy
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 cm kousek čerstvého zázvoru (nebo 1/2 lžičky mletého)
1 pomeranč (šťáva a kůra)
750 ml zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
smetana nebo jogurt na podávání
čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu
Příprava: 
Červenou řepu důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte na malé kousky. Z pomeranče vymačkejte šťávu a nastrouhejte kůru. V hrnci na středním ohni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a smažte do sklovita (asi 3–5 minut). Přidejte nastrouhaný zázvor a smažte ještě minutu, dokud nezačne vonět. Přidejte nakrájenou červenou řepu a dobře promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit asi 20-30 minut, dokud řepa nezměkne. Jakmile je řepa měkká, odstavte hrnec z ohně a nechte polévku mírně vychladnout. Pomocí tyčového mixéru nebo stolního mixéru polévku rozmixujte dohladka. Přidejte pomerančovou šťávu a kůru. Ochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu více vývaru nebo vody. Polévku servírujte horkou. Můžete ji ozdobit lžičkou smetany nebo jogurtu a posypat čerstvou petrželí nebo koriandrem.
 
Tipy: Pro extra chuť můžete přidat trochu kari koření nebo chilli papričku. Polévka se dá uchovávat v lednici až 3 dny a chutná skvěle i jako studený pokrm.

Polévka z červené řepy 

Krémová polévka z batátů a kokosového mléka 

Batáty jsou plné vitamínů a jejich přirozená sladkost skvěle ladí s krémovým kokosovým mlékem. Přidejte trochu kari koření a chilli pro příjemně ostrý zážitek. Tato exotická kombinace vás zahřeje od hlavy až k patě, navíc je velmi výživná a sytá.

Ingredience: 
2 střední batáty
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 cm kousek čerstvého zázvoru (nebo 1/2 lžičky mletého)
400 ml kokosového mléka
750 ml zeleninového vývaru
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
limetková šťáva (na dochucení)
čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu (volitelné)
Příprava: 
Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte na malé kousky. V hrnci na středním ohni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a smažte do sklovita (asi 3-5 minut). Přidejte nastrouhaný zázvor a smažte ještě minutu, dokud nezačne vonět. Přidejte nakrájené batáty do hrnce a dobře promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit asi 20-25 minut, dokud batáty nezměknou. Jakmile jsou batáty měkké, odstavte hrnec z ohně a nechte polévku mírně vychladnout. Pomocí tyčového mixéru nebo stolního mixéru polévku rozmixujte dohladka. Přidejte kokosové mléko a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou podle chuti. Polévku servírujte horkou, můžete ji ozdobit čerstvým koriandrem nebo petrželí.
 
Tipy: Pro extra chuť můžete přidat kari koření nebo špetku chilli pro pikantnost. Polévka se dá uchovávat v lednici až 3 dny a chutná skvěle i jako studený pokrm.
Polévka z batátů a kokosového mléka 

Polévka z pečeného česneku a květáku 

Kombinace květáku a pečeného česneku vytváří bohatou a krémovou strukturu s intenzivní chutí. Pečením se česnek zjemní a květák přidá jemnost. Tato polévka je skvělou volbou, pokud hledáte něco jemného, ale přesto s výrazným aroma. Přidejte pár krutonů nebo parmazán navrch.
 
Ingredience: 
1 střední květák (asi 500 g)
1 hlavička česneku
1 velká cibule
2 lžíce olivového oleje
750 ml zeleninového vývaru
250 ml smetany (nebo kokosového mléka pro veganskou verzi)
sůl, pepř
muškátový oříšek (volitelné)
čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu (volitelné)
Příprava: 
Předehřejte troubu na 180 °C. Odřízněte vršek hlavičky česneku, aby byly vidět stroužky. Pokapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte asi 30-40 minut, dokud nezměkne a nezezlátne. Poté nechte vychladnout. Zatímco se česnek peče, omyjte květák a nakrájejte ho na menší růžičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci na středním ohni rozpalte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte do sklovita (asi 5 minut). Přidejte růžičky květáku a krátce osmahněte, přibližně 3-4 minuty. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte asi 15-20 minut, dokud květák nezměkne. Pečený česnek vytáhněte z alobalu a vytlačte stroužky ze slupky. Přidejte je do hrnce ke květáku a cibuli. Pomocí tyčového mixéru nebo stolního mixéru polévku rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu (nebo kokosové mléko) a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a případně muškátovým oříškem podle chuti. Polévku servírujte horkou, můžete ji ozdobit čerstvou petrželí nebo pažitkou.
 
Tipy: Pro extra krémovou konzistenci můžete přidat více smetany nebo použít brambory, které se během vaření rozpadnou. Tato polévka z pečeného česneku a květáku je vynikající volbou na zahřátí během chladnějších měsíců!
Polévka z pečeného česneku a květáku 

Dýňová polévka s hruškou a tymiánem 

Dýňová polévka je klasika, ale co ji trochu obměnit přidáním hrušky? Sladkost ovoce krásně doplní jemnou chuť dýně a tymián dodá svěží vůni. Tato polévka je překvapivě lehká a zároveň plná podzimních chutí, ideální na sychravé večery. 
 
Ingredience: 
1 střední dýně – hokkaido nebo máslová (asi 1 kg)
1 zralá hruška
1 velká cibule nasekaná
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
750 ml zeleninového vývaru
150 ml smetany (nebo kokosového mléka pro veganskou verzi)
čerstvý tymián (nebo 1 lžička sušeného tymiánu)
sůl, pepř
dýňová semínka na ozdobu (volitelné)
Příprava: 
Dýni a hrušku oloupejte a nakrájejte na kostky. Česnek oloupejte a nasekejte. Na středním ohni zahřejte olivový olej v hrnci. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte do sklovita (asi 5 minut). Přidejte nasekaný česnek a krátce osmahněte (asi 1 minutu), dokud nezavoní. Přidejte nakrájenou dýni a hrušku do hrnce a důkladně promíchejte. Přilijte zeleninový vývar a přidejte čerstvý tymián (nebo sušený). Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 20-25 minut, dokud dýně a hruška nezměknou. Jakmile je zelenina měkká, použijte tyčový mixér nebo přeneste směs do stolního mixéru a rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu (nebo kokosové mléko) a promíchejte. Ochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat více vývaru nebo vody. Polévku servírujte horkou, můžete ji ozdobit čerstvými tymiánovými lístky a dýňovými semínky, pokud máte.
 
Tipy: Pro extra chuť můžete na začátku opéct na pánvi dýňová semínka a posypat jimi hotovou polévku. Tato polévka se skvěle hodí jako předkrm nebo lehká večeře a je ideální na chladné podzimní dny!
Dýňová polévka s hruškou 

Polévka z cizrny a chorizo klobásky 

Pro ty, kteří hledají něco sytého a pikantního, je tahle polévka to pravé. Cizrna dodá bílkoviny, chorizo klobáska zase výraznou, kouřovou chuť. Přidejte špetku papriky a rajčatový základ a máte polévku, která vás nejen zasytí, ale i skvěle zahřeje.
  
Ingredience: 
200 g cizrny (suché nebo konzervované)
200 g chorizo klobásky
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 mrkev
1 střední brambor
1 plechovka (400 g) drcených rajčat
1 litr zeleninového vývaru (nebo kuřecího)
1 lžička mleté papriky (sladké nebo uzené)
1/2 lžičky kmínu
1/2 lžičky sušeného tymiánu (nebo 1 lžička čerstvého)
sůl, pepř
olivový olej na smažení
čerstvá petržel na ozdobu (volitelné)
Příprava: 
Pokud používáte suchou cizrnu, namočte ji přes noc do vody a poté ji uvařte podle pokynů na obalu. Pokud používáte konzervovanou cizrnu, důkladně ji propláchněte a nechte okapat. Klobásky nakrájejte na kolečka. Cibuli a česnek nasekejte najemno, mrkev a brambory nakrájejte na kostičky. V hrnci zahřejte trochu olivového oleje na středním ohni. Přidejte nakrájené chorizo a smažte ho asi 5 minut, dokud se nezačne zlatavě zbarvovat a neuvolní svou chuť. Do hrnce přidejte nasekanou cibuli, mrkev a česnek. Smažte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne. Přidejte nakrájený brambor, drcená rajčata, mletou papriku, kmín a tymián. Důkladně promíchejte a vařte další 2 minuty. Přilijte zeleninový vývar a přidejte cizrnu. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 20-25 minut, dokud brambory nejsou měkké. Ochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud chcete, můžete polévku na závěr rozmixovat tyčovým mixérem pro krémovější texturu. Polévku podávejte horkou, posypanou čerstvou petrželí, pokud máte rádi.
 
Tipy: Pro více chuti můžete přidat také kousek uzené papriky nebo chilli pro pikantnější variantu. Tato polévka skvěle chutná s čerstvým chlebem nebo bagetou.

Polévka z cizrny a chorizo

Tipy na kuchyňské pomocníky

Receptů na podzimní polévky je nespočet. Jsou oblíbené pro svou jednoduchost a rychlou přípravu. Pokud hledáte vhodný mixér, doporučujeme vybírat z řady kuchyňských spotřebičů značky Concept.

 Stolní mixér SM3500
 Tyčový mixér 600 W TM4810
 Tyčový mixér 1500 W set TM5500
 Ruční mixér SR3300
31.10.2024 | PR
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • Concept – chytře vymyšleno pro život

    Concept – chytře vymyšleno pro život

    Concept je česká firma se sídlem ve východočeské Chocni s 33letou tradicí na trhu. Pod její značkou naleznete široké portfolio moderních domácích spotřebičů, které usnadňují každodenní život. S Conceptem vybavíte svou domácnost designově a do posledního detailu – od velkých spotřebičů po rychlovarnou konvici.   

<< Soutěžte o 3 vánoční balíčky od Dr. Oetker Jak neplýtvat potravinami? Správně je skladujte a včas spotřebujte >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Polévky
  • Vaření
  • Kuchyně
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Nápoje
Odebírat
newsletter
Concept – chytře vymyšleno pro život

Concept – chytře vymyšleno pro život

Bydlínkova kuchařka

  • Mexiko na talíři: Vyzkoušejte svěží mexický salát podle Julie Kučerovské

    11.07.2025 - Nemáte v létě chuť na omáčky s knedlíkem? My taky ne, a proto rádi...

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

  • Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku

  • Hrníčková mramorová bábovka: Klasika, která nikdy nezklame

  • Recept: Domácí uzený salám se sýrem

  • >> všechny články

Polévky

  • Jak se slaví Vánoce u Pepy Nemravy

    23.12.2024 - Jak vypadá štědrovečerní menu u kuchaře? Je zastáncem klasiky, nebo...

  • Čas polévek je tu. Které rád vaří Pepa Nemrava?

  • Co z červené řepy? Rychlý boršč

  • >> všechny články

Vaření

  • Grilování bez hranic: Objevte svět chutí pod otevřeným nebem

    14.07.2025 - Grilování není jen o jídle, je to styl života. Ponořte se do...

  • Jak správně a často čistit gril

  • České sporáky a kamna na pevná paliva: Návrat k tradici s moderním přesahem

  • Soutěž: Moje léto 2025

  • Vstupte do letošní grilovací sezóny s originálními recepty z vašeho grilu

  • >> všechny články

Magazín

  • Modrozelené střechy: Chytré řešení pro města i rodinné domy s plochou střechou
  • Soutěž o mušelínová ponča od značky Nelly
  • Nebojme se PVC: levná, odolná a komfortní podlaha pro rekonstrukce
  • Grilování bez hranic: Objevte svět chutí pod otevřeným nebem
  • Probuďte svůj balkon k životu s univerzálním nátěrem Balakryl
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.