Polévka z červené řepy s pomerančem a zázvorem
| Ingredience: 3 středně velké červené řepy 1 velká cibule 2 stroužky česneku 1 cm kousek čerstvého zázvoru (nebo 1/2 lžičky mletého) 1 pomeranč (šťáva a kůra) 750 ml zeleninového vývaru 2 lžíce olivového oleje sůl pepř smetana nebo jogurt na podávání čerstvá petržel nebo koriandr na ozdobu |
Příprava: Červenou řepu důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte na malé kousky. Z pomeranče vymačkejte šťávu a nastrouhejte kůru. V hrnci na středním ohni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a smažte do sklovita (asi 3–5 minut). Přidejte nastrouhaný zázvor a smažte ještě minutu, dokud nezačne vonět. Přidejte nakrájenou červenou řepu a dobře promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit asi 20-30 minut, dokud řepa nezměkne. Jakmile je řepa měkká, odstavte hrnec z ohně a nechte polévku mírně vychladnout. Pomocí tyčového mixéru nebo stolního mixéru polévku rozmixujte dohladka. Přidejte pomerančovou šťávu a kůru. Ochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu více vývaru nebo vody. Polévku servírujte horkou. Můžete ji ozdobit lžičkou smetany nebo jogurtu a posypat čerstvou petrželí nebo koriandrem. |
Krémová polévka z batátů a kokosového mléka
| Ingredience: 2 střední batáty 1 velká cibule 2 stroužky česneku 1 cm kousek čerstvého zázvoru (nebo 1/2 lžičky mletého) 400 ml kokosového mléka 750 ml zeleninového vývaru 2 lžíce olivového oleje sůl, pepř limetková šťáva (na dochucení) čerstvý koriandr nebo petržel na ozdobu (volitelné) |
Příprava: Batáty oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. Zázvor oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte na malé kousky. V hrnci na středním ohni rozpalte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a smažte do sklovita (asi 3-5 minut). Přidejte nastrouhaný zázvor a smažte ještě minutu, dokud nezačne vonět. Přidejte nakrájené batáty do hrnce a dobře promíchejte. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Snižte teplotu a nechte vařit asi 20-25 minut, dokud batáty nezměknou. Jakmile jsou batáty měkké, odstavte hrnec z ohně a nechte polévku mírně vychladnout. Pomocí tyčového mixéru nebo stolního mixéru polévku rozmixujte dohladka. Přidejte kokosové mléko a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou podle chuti. Polévku servírujte horkou, můžete ji ozdobit čerstvým koriandrem nebo petrželí. |
Polévka z pečeného česneku a květáku
| Ingredience: 1 střední květák (asi 500 g) 1 hlavička česneku 1 velká cibule 2 lžíce olivového oleje 750 ml zeleninového vývaru 250 ml smetany (nebo kokosového mléka pro veganskou verzi) sůl, pepř muškátový oříšek (volitelné) čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu (volitelné) |
Příprava: Předehřejte troubu na 180 °C. Odřízněte vršek hlavičky česneku, aby byly vidět stroužky. Pokapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte asi 30-40 minut, dokud nezměkne a nezezlátne. Poté nechte vychladnout. Zatímco se česnek peče, omyjte květák a nakrájejte ho na menší růžičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci na středním ohni rozpalte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte do sklovita (asi 5 minut). Přidejte růžičky květáku a krátce osmahněte, přibližně 3-4 minuty. Přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte asi 15-20 minut, dokud květák nezměkne. Pečený česnek vytáhněte z alobalu a vytlačte stroužky ze slupky. Přidejte je do hrnce ke květáku a cibuli. Pomocí tyčového mixéru nebo stolního mixéru polévku rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu (nebo kokosové mléko) a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a případně muškátovým oříškem podle chuti. Polévku servírujte horkou, můžete ji ozdobit čerstvou petrželí nebo pažitkou. |
Dýňová polévka s hruškou a tymiánem
| Ingredience: 1 střední dýně – hokkaido nebo máslová (asi 1 kg) 1 zralá hruška 1 velká cibule nasekaná 2 stroužky česneku 2 lžíce olivového oleje 750 ml zeleninového vývaru 150 ml smetany (nebo kokosového mléka pro veganskou verzi) čerstvý tymián (nebo 1 lžička sušeného tymiánu) sůl, pepř dýňová semínka na ozdobu (volitelné) |
Příprava: Dýni a hrušku oloupejte a nakrájejte na kostky. Česnek oloupejte a nasekejte. Na středním ohni zahřejte olivový olej v hrnci. Přidejte nasekanou cibuli a osmahněte do sklovita (asi 5 minut). Přidejte nasekaný česnek a krátce osmahněte (asi 1 minutu), dokud nezavoní. Přidejte nakrájenou dýni a hrušku do hrnce a důkladně promíchejte. Přilijte zeleninový vývar a přidejte čerstvý tymián (nebo sušený). Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 20-25 minut, dokud dýně a hruška nezměknou. Jakmile je zelenina měkká, použijte tyčový mixér nebo přeneste směs do stolního mixéru a rozmixujte dohladka. Přidejte smetanu (nebo kokosové mléko) a promíchejte. Ochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat více vývaru nebo vody. Polévku servírujte horkou, můžete ji ozdobit čerstvými tymiánovými lístky a dýňovými semínky, pokud máte. |
Polévka z cizrny a chorizo klobásky
| Ingredience: 200 g cizrny (suché nebo konzervované) 200 g chorizo klobásky 1 velká cibule 2 stroužky česneku 1 mrkev 1 střední brambor 1 plechovka (400 g) drcených rajčat 1 litr zeleninového vývaru (nebo kuřecího) 1 lžička mleté papriky (sladké nebo uzené) 1/2 lžičky kmínu 1/2 lžičky sušeného tymiánu (nebo 1 lžička čerstvého) sůl, pepř olivový olej na smažení čerstvá petržel na ozdobu (volitelné) |
Příprava: Pokud používáte suchou cizrnu, namočte ji přes noc do vody a poté ji uvařte podle pokynů na obalu. Pokud používáte konzervovanou cizrnu, důkladně ji propláchněte a nechte okapat. Klobásky nakrájejte na kolečka. Cibuli a česnek nasekejte najemno, mrkev a brambory nakrájejte na kostičky. V hrnci zahřejte trochu olivového oleje na středním ohni. Přidejte nakrájené chorizo a smažte ho asi 5 minut, dokud se nezačne zlatavě zbarvovat a neuvolní svou chuť. Do hrnce přidejte nasekanou cibuli, mrkev a česnek. Smažte asi 5 minut, dokud cibule nezměkne. Přidejte nakrájený brambor, drcená rajčata, mletou papriku, kmín a tymián. Důkladně promíchejte a vařte další 2 minuty. Přilijte zeleninový vývar a přidejte cizrnu. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a vařte asi 20-25 minut, dokud brambory nejsou měkké. Ochuťte solí a pepřem podle chuti. Pokud chcete, můžete polévku na závěr rozmixovat tyčovým mixérem pro krémovější texturu. Polévku podávejte horkou, posypanou čerstvou petrželí, pokud máte rádi. |