Co snídáte a obědváte o Štědrém dnu?
O Štědrém dnu už 31 let, co se narodila má sestra, jezdíme každý rok na oběd do Českých Budějovic do restaurace. Tato tradice u nás vznikla, aby táta odlehčil mou a bratrovu nervozitu z příchodu Ježíška a mamky z toho, že má vše pečlivě naklizeno a nachystáno. Od té doby je oběd vždy dle menu v restauraci. V té době nás jelo na oběd 5 a letos nás již jede 13. Je to naše nejdelší a nejkrásnější rodinná tradice, kterou jsme zatím porušili pouze jednou v době covidu. K snídani si dávám většinou kávu a cukroví.Z čeho se skládá Vaše štědrovečerní menu?
Držíte nějaké vánoční tradice?
Jak probíhá Silvestr u Nemravů?
A k obědu na nový rok dělám většinou pro celou partu čočku a nebo alespoň čočkovou polévku. To vždy záleží na tom, jak náročný byl konec roku. :-)
Recept: Houbový kuba
| Ingredience: 400 g středně velkých krup 40 g sušených hub 4 PL sádla 1 cibule 2 ČL drceného kmínu Hrst sušené majoránky 5 stroužků česneku Sůl Pepř |
Příprava: Houby si namočíme dvě hodiny dopředu do vody. Kroupy si uvaříme v osolené vodě do měkka . Na pánvi rozehřejeme 2 PL sádla a na něm orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli dozlatova. Kroupy scedíme, přidáme k nim orestovanou cibulku, na plátky nakrájený česnek, drcený kmín, promnutou majoránku a houby, z nichž jsme slili polovinu vody. Vše zamícháme, osolíme, opepříme a nandáme do pekáčku vymazaného sádlem. Vyhladíme povrch a rozendáme na něj po kousíčkách zbytek sádla. Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 25–30 minut. |
![]()
Recept: Rybí polévka
| Ingredience: 2 hlavy z kapra bez očí a žaber 1-2 skelety z kapra včetně ořezů 3 bobkové listy 10 kuliček nového koření 10 kuliček celého pepře 200 g jiker a mlíčí 3 stroužky česneku 1 větší mrkev 1 petržel 1 ČL kari prášku ¼ celeru 1 PL hladké mouky 2 PL másla Hrst nasekané petrželky |
Příprava: Očištěné hlavy a skelety s ořezy dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Když se voda vaří, odstraníme lžící pěnu z povrchu. Přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, česnek, osolíme a zvolna vaříme 40 minut. Vývar scedíme a ještě dáme redukovat, aby měl intenzivnější chuť. V druhém hrnci si rozpustíme máslo a na něm orestujeme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme hladkou mouku, kari a taky zarestujeme. Směs zalijeme zredukovaným vývarem a vaříme do měkka. Když je zelenina měkká, přidáme mlíčí a jikry a ještě 5 minut provaříme. Nakonec dochutíme solí, pepřem a přidáme nasekanou petrželku. Na talíři si pak přidáme smažené krutonky ze starých rohlíků, anebo je dobrá jen tak s čerstvým chlebem. |
![]()
O autorovi receptů: Pepa Nemrava
Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření.