recepty

Jak na novoroční ráno: Polský bigoš

Zatímco štědrovečerním menu se jednotlivé české domácnosti od sebe jen poměrně málo odlišují, silvestrovský a novoroční jídelníček bývá různorodější, i když i pro něj platí určitá pravidla. V mnoha rodinách se tradičně pamatuje na čočku, která by měla zaručit dostatek peněz v nastávajícím roce. Jisté taky je, že na Nový rok je třeba vyhnout se konzumaci jakékoli drůbeže - aby neuletělo štěstí.

Novoroční jídelníček je zpravidla ovlivněn pitím většího množství alkoholu předchozí noci, po níž se nevstává příliš brzy a bývá chuť na něco kyselého. Vhod by tedy mohl přijít recept na vynikající polské národní jídlo - bigoš, které si můžete připravit den předem.

Ingredience
400 g kysaného zelí
400 g hlávkového zelí
250 g hovězího masa
250 g libového vepřového masa (např. z plece)
150 g vepřového bůčku
nožička klobásy
100 ml suchého bílého vína
1/2 lžíce sádla


1 velká cibule cibule
hrst sušených hub
hrst sušených švestek, popř. také jablek ši hrušek
bobkový list
mletá sladká paprika
kmín
majoránka
sůl
Příprava
Njeprve alespoň na hodinu namočíme sušené houby. Kysané zelí pokrájíme, pokmínujeme, nepatrně podlijeme a několik minut podusíme s nakrájenými kousky sušeného ovoce. Na nudličky nakrájené hlávkové zelí osolíme a podusíme do poloměkka s houbami. Obě zelí smícháme do většího rendlíku. K nim přidáme na kostičky nakrájený a předem vyškvařený bůček, na troše tuku a cibuli do měkka podušené kostky hovězího a vepřového masa, a nakrájenou klobásu. Nyní vše důkladně promícháme, přídáme víno, bobkový list, sladkou papriku, majoránku, podle potřeby přisolíme a vše ještě společně na mírném ohni asi 10 minut dusíme, aby se chutě řádně spojily. Doporučuje se nechat zaležet a bigoš podávat ohřívaný s tmavým chlebem.

Recept existuje v různých variacích s různým poměrem přísad, někdy se dělá jen z kysaného zelí, možná je i libovější varianta bez bůčku. Přidávat do něj lze nejrůznější druhy masa, včetně telecího či divočiny. Výsledek bývá vždy výborný - je to jídlo, které zkazí jen kuchař  necitlivý či obzvlášť špatně naladěný.

bydlinek


V Polsku se prý bigoš jí už od 14. století, od dob zakladatele dynastie Jagellonců Vladislava. Původ je tedy patrně litevský. Název bigoš prý ale pochází ze staré němčiny a původní význam tohoto slova je chaos - jídlo se tak nejspíš nazývá pro bohatou směsici přísad, které obsahuje. Buď jak buď, chuť bigoše je pohádková. Není divu, že tento pokrm opěvoval i velký polský básník Adam Mickiewicz, který ve svém veršovaném eposu Pan Tadeáš píše: "Je těžké pro básníka popsat slovy vůni, chuť a barvu bigoše, když slovo znamená jen zvuk..." 

30.12.2019 | Svatava Morávková
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Recept: Hlavička jako tradiční velikonoční pokrm Soutěž o zahradní udírnu BRADLEY >>

Související témata

  • Pokrmy z masa a ryb
  • Vaření
  • Bydlínkova kuchařka

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Bydlínkova kuchařka

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

  • >> všechny články

Pokrmy z masa a ryb

  • Recept, který voní létem: Cukeťák

    07.08.2025 - Dejte si ho ke svačině nebo jako letní večeři na terase. Můžete ho...

  • Objevte japonské rýžové sendviče onigirazu

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

  • Recept: Domácí uzený salám se sýrem

  • Masopustní hodování podle Pepy Nemravy

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

    09.10.2025 - Máte rádi klobásy, maso a vůni kouře z udírny? Pak nesmíte chybět na...

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Haier na veletrhu IFA v Berlíně: Špičkové technologie, prémiový design a funkce šité na míru

  • >> všechny články

Magazín

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost
  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka
  • Pokrmy z masa a ryb

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.