recepty

Musaka

Musaka patří přípravou k nejsložitějším pokrmům skvělé, ale jinak většinou jednoduché řecké kuchyně, proto je výhodnější připravovat ji, když se ke stolu sejde víc strávníků. Recepty se mohou v různých oblastech i rodinu od rodiny trochu lišit. Tento recept jsem získala před několika lety od pana Christose z Kefalonie.

Ingredience
2 - 3 lilky
600 g brambor
olivový olej na smažení

500 g mletého masa (jehněčího nebo hovězího nebo jejich směs)
1 větší cibule
4 dobře vyzrálá masitá rajčata
2 stroužky česneku
100 ml červeného vína

na bešamel:
3 lžíce másla
4 lžíce hladké mouky
600 ml méka

2 vejce
3 lžíce strouhaného sýra
(v původním receptu je řecký kefalotíri, lze ale použít i u nás dostupnější parmezán, který se mu výrazností podobá)

sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
sušené oregano
mletá skořice
Příprava
Omyté lilky nakrájíme podélně na plátky o tloušťce asi 1 cm, osolíme a necháme asi 20 minu potit. Brambory okrájíme, rovněž nakrájíme na plátky, o trošku tenčí než ty z lilku.
Nakrájíme nadrobno cibuli, oloupaný česnek a drobně pokrájíme také oloupaná rajčata. Na trošce oleje osmahneme cibuli, přidáme česnek a pak maso, které osolíme, přidáme oregano, skořici a restujeme dohněda. Pak vše zalijeme vínem, přidáme rajčata a pod poklicí chvilku dusíme, až se odpaří všechna tekutina.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalejeme mlékem, rozmícháme a povaříme, osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátovou oříšku a ještě pár minut za stálého míchání vaříme.
Na rozpáleném oleji po obou stranách orestujeme plátky brambor a vložíme je na pekáč. Osušené plátky lilku rovněž restujeme po obou stranách a na chvíli dáme stranou. Na vrstvu brambor dáme vrstvu masa a pokryjeme ji vrstvou lilku.
Do prochladlého bešamelu vmícháme sýr, žloutky ze dvou vajec a nakonec ušlehaný sníh a vše rozetřeme na vrstvu lilku v pekáči.
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 - 50 minut. Po dopečení necháme chvíli stát, aby se jednotlivé porce daly dobře krájet na úhledné kostky.
Tip: Pokud nemáte rádi nebo ze zdravotních důvodů nemůžete bešamel, nahraďte jej asi 250 ml tučného jogurtu smíchaného s vejci a sýrem.

Lilek můžete připravit i jinak:
Plněný lilek s kuskusem

28.08.2014 | Svatava Morávková
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Bramborový guláš se zeleninou Bulgur s kuřecím masem a syrovou mrkví >>

Související témata

  • Pokrmy z masa a ryb
  • Zeleninová a bezmasá jídla
  • Bydlínkova kuchařka
Odebírat
newsletter

Partner sekce

  • DORTOVÁ KRÁLOVNA

    Dorty všech velikostí, barev a tvarů. Moje dorty nejsou nikdy všední, ať už se jedná o klasiku či zbrusu nové recepty.

Bydlínkova kuchařka

  • Nudle se zeleninou přelité vejci

    04.03.2022 - Vařime (nejen) pro děti

  • K čemu slouží remoska a jak ji využijete v moderní domácnosti?

  • Výroba domácího salámu? V udírně úplně jednoduše

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

  • Jak na domácí klobásy?

  • >> všechny články

Pokrmy z masa a ryb

  • Domácí uzení: Na co si dát pozor

    11.04.2022 - Jak se stát mistrem uzení? V první řadě je třeba se vyvarovat...

  • >> všechny články

Magazín

  • Léto ve vile Tugendhat
  • Diébédo Francis Kéré - architektura jako sociální projekt
  • Soutěž o horkovzdušnou fritézu TEFAL
  • Zateplení podle Lenky: klid a pohoda na práci v podkroví
  • Nábytek k bydlení, nebo jako dekorace?
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.