magazín

Červená řepa bez předsudků

Připomínat si v březnu červenou řepu může mít hned dva důvody. Jednak jde o jednu z mála domácích zelenin, které máme touto dobou k dispozici při vaření,  jednak zahrádkáři  s počínajícím jarem právě rozvažují, co a jak umístit na své záhony.

Mnoho lidí červenou řepou stále nespravedlivě opovrhovuje. Naštěstí se ale zároveň rozrůstá okruh jejích zastánců, který bychom dnes rádi rozšířili.

Červená řepa je jedním z asi 12 druhů rodu řepa. Svůj původ má řepa pravděpodobně v rozsáhlých oblastech od Přední Indie směrem k západoevropské straně středozemního moře, kde rostla planě a lidé jedli spíš její mladé zelené listy než nevyvinutou a nepříliš chutnou bulvu. Ze zpráv starých přes dva tisíce let se dá usoudit, že později staří Řekové tuto rostlinu kultivovali a využívali v kuchyni i její kořeny. Jistější jsou záznamy o pěstování řepy ve středověku, její větší rozšíření v Evropě lze datovat od poloviny 17. století.

 

bydlinek

Trocha latiny

Řepa neboli Beta se jako kulturní rostlina pěstuje např. v odrůdách Beta vulgaris altissima saccharifera (známá jako cukrová řepa), Beta vulgaris crassa (řepa krmná) nebo také jako beta vulgaris cicla, což je zelenina známá jako mangold, u níž se konzumují řapíky. Námi vychvalovaná červená řepa má latinský název Beta vulgaris esculenta a pěstuje se v různých varietách.

Pěstování červené řepy zvládne i začátečník, protože tato jednoletá plodina je poměrně skromná. Nevyžaduje žádný speciální typ půdy, dobře se jí daří i ve vyšších polohách a je odolná proti škůdcům.  Vysévání si naplánujeme na konec dubna nebo na květen, rostlinka by rozhodně neměla být vystavena mrazům. Další podmínkou úspěchu je pak už jen dostatek vláhy. Semena dáváme přímo do půdy po dvou, ve vzdálenosti 30 - 35 cm od sebe, po vyrašení méně tmavou rostlinku vytrhneme, aby ta tmavší, která je silnější, měla dost prostoru se vyvíjet. Pokud máte k dispozici jen balkon a rádi experimentujete, můžete zkusit vypěstovat si některou z drobnějších variet červené řepy i na balkoně v kontejneru. Řepa se sklízí na konci léta a na podzim než přijdou první mrazíky, očištěná se dá v temnu, chladnu a přiměřeném vlhku dobře skladovat.

Červená řepa obsahuje vitamíny C a B1 a B2, nejde ale o podstatné množství. Ceněna je především pro řadu jiných  zdraví prospěšných látek. Řepa podporuje krevní oběh a působí proti kornatění cév, kladně ovlivňuje také činnost jater. Obsahuje množství železa, hořčík, draslík a kyselinu listovou, jejíž léčebné účinky jsou velmi rozsáhlé. Barvu červené odrůdy řepy způsobuje  betacyanin, biologické barvivo, o němž se soudí, že má antioxidační vlastnosti.

Léčivé účinky červené řepy se umocňují, pokud se konzumuje syrová, pro tento účel je nejlepší připravit si skvělý francouzský předkrm nazývaný crudités. Různé tepelné úpravy červené řepy jsou ale také součástí východoevropské, německé, italské, řecké i severoamerické kuchyně. Zbavte se nemilých vzpomínek na školní jídelnu a vyzkoušejte alespoň některý z nich.

Crudités

Jemně nastrouhaná syrová řepa, nastrouhaná syrová mrkev, tenounké plátky čerstvé okurky
Zálivka: olivový olej a citrónová šťáva

Všechny přísady smícháme a necháme chvíli uležet

Zapečená červená řepa s kysanou smetanou

Pro čtyři osoby: asi 3 menší červené řepy, větší kelímek zakysané smetany, parmezán nebo jiný strouhaný sýr na zapečení, sůl, citronová šťáva, česnekový pepř

Řepu uvaříme a oloupeme, nakrájíme na asi půlcentimetrové plátky. Do olejem vymazaného pekáčku dáme vrstvu řepy, osolíme, opepříme, zakapeme citronovou šťávou a potřeme vrstvou kysané smetany, stejně pokračujeme další vrstvou, poslední vrstva je bez smetany, posypaná vrstvou strouhaného sýra. Dáme do trouby zapéct. Můžeme podávat s chlebem, ale i bez přílohy.

Krémová polévka z červené řepy

Červená řepa (asi 300 g), 1 malá brambora, 1 cibule, 1-2 stroužky česneku, olej, sůl, pepř, jogurt nebo zakysaná smetana na ozdobu

Na trošce oleje opražíme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, přidáme na kousky pokrájenou syrovou řepu a bramboru, osolíme, ještě trochu podusíme a zalijeme asi 3 dl vody nebo zeleninového vývaru. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji ponorným mixérem a rozředíme ještě asi 5 dl vody nebo vývaru. Dochutíme pepřem a na talíři podáváme se lžící jogurtu nebo smetany. Pokud máme mladé listy z červené řepy, můžeme jich hrst nadrobno nakrájet a přidat do hotové polévky.

V Bydlínkově kuchařce najdete ještě další recepty z této báječné zeleniny. Například výborný boršč: Co z červené řepy? Rychlý boršč

Fotografie: BYDLENÍ.CZ

25.03.2022 | sm
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Musaka - řecká inspirace Pohankový šoulet s fazolkami adzuki >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Vaření
  • Zeleninová a bezmasá jídla
  • Hobby a zahrada
  • Magazín

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

Odebírat
newsletter

Bydlínkova kuchařka

  • Kouzelná moc bezinky

    14.05.2025 - Pokud ke konci jara na procházce ucítíte příjemnou vůni, nejspíš to...

  • Recept: Domácí uzený salám se sýrem

  • Masopustní hodování podle Pepy Nemravy

  • Masopustní koblihy Pepy Nemravy

  • Soutěž: Milujeme jídlo 2025

  • >> všechny články

Vaření

  • Vyhlášení výherců soutěže Milujeme jídlo

    20.04.2025 - Děkujeme všem čtenářům, kteří nám zaslali fotografie na téma...

  • Soutěžte o 3 velikonoční balíčky Dr. Oetker

  • Sinks - přední česká značka kvalitních kuchyňských dřezů

  • Unikátní nanogranitové dřezy Sinks NANOSTONE: Budoucnost ve vaší kuchyni je tady

  • Těstovinovač Philips: Připravte si čerstvé těstoviny do deseti minut

  • >> všechny články

Zeleninová a bezmasá jídla

  • Jak se slaví Vánoce u Pepy Nemravy

    23.12.2024 - Jak vypadá štědrovečerní menu u kuchaře? Je zastáncem klasiky, nebo...

  • Vánoce na poslední chvíli: Jedlé dárky

  • 2 variace bramborového salátu podle Pepy Nemravy

  • Cuketová sezóna startuje. Zkuste jednoduchý recept na křupavé cukety s bylinkami

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

  • >> všechny články

Magazín

  • Soutěžte o poukazy na nákup u SCANquilt v hodnotě 1000 Kč
  • Zdravé bydlení a snížení nákladů na vytápění zajistí praxí osvědčená rekuperace DIMPLEX
  • Kouzelná moc bezinky
  • Mrazivý thriller z drsného Skotska. Jeden ostrov, jedno tělo a mnoho nezodpovězených otázek
  • Spojujeme generace: Harmonické bydlení pro rodiny a seniory v Resortu Na Výsluní
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.