Ingredience 2 - 3 lilky 600 g brambor olivový olej na smažení 500 g mletého masa (jehněčího nebo hovězího nebo jejich směs) 1 větší cibule 4 dobře vyzrálá masitá rajčata 2 stroužky česneku 100 ml červeného vína na bešamel: 3 lžíce másla 4 lžíce hladké mouky 600 ml méka 2 vejce 3 lžíce strouhaného sýra (v původním receptu je řecký kefalotíri, lze ale použít i u nás dostupnější parmezán, který se mu výrazností podobá) sůl mletý pepř muškátový oříšek sušené oregano mletá skořice |
Příprava Omyté lilky nakrájíme podélně na plátky o tloušťce asi 1 cm, osolíme a necháme asi 20 minu potit. Brambory okrájíme, rovněž nakrájíme na plátky, o trošku tenčí než ty z lilku. Nakrájíme nadrobno cibuli, oloupaný česnek a drobně pokrájíme také oloupaná rajčata. Na trošce oleje osmahneme cibuli, přidáme česnek a pak maso, které osolíme, přidáme oregano, skořici a restujeme dohněda. Pak vše zalijeme vínem, přidáme rajčata a pod poklicí chvilku dusíme, až se odpaří všechna tekutina. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalejeme mlékem, rozmícháme a povaříme, osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátovou oříšku a ještě pár minut za stálého míchání vaříme. Na rozpáleném oleji po obou stranách orestujeme plátky brambor a vložíme je na pekáč. Osušené plátky lilku rovněž restujeme po obou stranách a na chvíli dáme stranou. Na vrstvu brambor dáme vrstvu masa a pokryjeme ji vrstvou lilku. Do prochladlého bešamelu vmícháme sýr, žloutky ze dvou vajec a nakonec ušlehaný sníh a vše rozetřeme na vrstvu lilku v pekáči. |
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 - 50 minut. Po dopečení necháme chvíli stát, aby se jednotlivé porce daly dobře krájet na úhledné kostky.
Tip: Pokud nemáte rádi nebo ze zdravotních důvodů nemůžete bešamel, nahraďte jej asi 250 ml tučného jogurtu smíchaného s vejci a sýrem.
Tip: Pokud nemáte rádi nebo ze zdravotních důvodů nemůžete bešamel, nahraďte jej asi 250 ml tučného jogurtu smíchaného s vejci a sýrem.