Musaka - řecká inspirace

Musaka patří přípravou k nejsložitějším pokrmům skvělé, ale jinak většinou jednoduché řecké kuchyně. Proto je výhodnější připravovat ji, když se ke stolu sejde víc strávníků. Recepty se mohou v různých oblastech i rodinu od rodiny trochu lišit. Tento recept jsme získali před několika lety od pana Christose, který provozoval malou restauraci na ostově Kefalonia.

Ingredience
2 - 3 lilky
600 g brambor
olivový olej na smažení

500 g mletého masa (jehněčího nebo hovězího nebo jejich směs)
1 větší cibule
4 dobře vyzrálá masitá rajčata
2 stroužky česneku
100 ml červeného vína

na bešamel:
3 lžíce másla
4 lžíce hladké mouky
600 ml méka

2 vejce
3 lžíce strouhaného sýra
(v původním receptu je řecký kefalotíri, lze ale použít i u nás dostupnější parmezán, který se mu výrazností podobá)

sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
sušené oregano
mletá skořice
Příprava
Omyté lilky nakrájíme podélně na plátky o tloušťce asi 1 cm, osolíme a necháme asi 20 minu potit. Brambory okrájíme, rovněž nakrájíme na plátky, o trošku tenčí než ty z lilku.
Nakrájíme nadrobno cibuli, oloupaný česnek a drobně pokrájíme také oloupaná rajčata. Na trošce oleje osmahneme cibuli, přidáme česnek a pak maso, které osolíme, přidáme oregano, skořici a restujeme dohněda. Pak vše zalijeme vínem, přidáme rajčata a pod poklicí chvilku dusíme, až se odpaří všechna tekutina.
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalejeme mlékem, rozmícháme a povaříme, osolíme, opepříme, přidáme trochu muškátovou oříšku a ještě pár minut za stálého míchání vaříme.
Na rozpáleném oleji po obou stranách orestujeme plátky brambor a vložíme je na pekáč. Osušené plátky lilku rovněž restujeme po obou stranách a na chvíli dáme stranou. Na vrstvu brambor dáme vrstvu masa a pokryjeme ji vrstvou lilku.
Do prochladlého bešamelu vmícháme sýr, žloutky ze dvou vajec a nakonec ušlehaný sníh a vše rozetřeme na vrstvu lilku v pekáči.
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 45 - 50 minut. Po dopečení necháme chvíli stát, aby se jednotlivé porce daly dobře krájet na úhledné kostky.
Tip: Pokud nemáte rádi nebo ze zdravotních důvodů nemůžete bešamel, nahraďte jej asi 250 ml tučného jogurtu smíchaného s vejci a sýrem.

Lilek můžete připravit i jinak:
Plněný lilek s kuskusem

26.05.2022 | Svatava Morávková

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444