magazín

Vánoční biorecept: Datlové hvězdičky v čokoládové polevě

Zajímáte se o vyváženou stravu, kvalitní suroviny a biopotraviny? Možná proto i vánoční cukroví chcete pojmout více zdravěji. Z inspirativní kuchařky - BioAbecedář Hanky Zemanové - jsme pro vás vybrali recept na Datlové hvězdičky v čokoládové polevě.

BioAbecedář Hanky Zemanové

BioAbecedář Hanky Zemanové je přehledný a kompletní průvodce světem zdravých potravin, nazývaný „biobible“ (knihu tvoří obsáhlé 4 části s celkovým počtem 432 stran). Kniha vás naučí zdravé potraviny rozpoznat a hlavně je skutečně denně vařit. 

I když v receptu nejsou suroviny uváděny s předponou bio, vzhledem k původnímu receptu z biokuchařky to vyplývá automaticky: Všechny suroviny, které jsou na našem trhu dostupné, doporučuje Hanka používat v biokvalitě.

Knihu zakoupíte v nakladatelství SMART PRESS na adrese www.smartpress.cz.

 

Datlové hvězdičky v čokoládové polevě

Z uvedeného receptu připravíte 3 plechy hvězdiček / slazeno datlovým sirupem a sušenými datlemi.
 
Ingredience
240 g špaldové hladké mouky
60 g celozrnné špaldové jemně mleté
2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
1 lžičky skořice
1 lžičky pravé vanilky
180 g másla pokojové teploty
100 g datlového nebo rýžového sirupu 
100 g lískových biooříšků
150 g sušených biodatlí
1 lžíce citronové šťávy 


Čokoládová poleva:
200 g čokoládových biopeciček
nebo 200 g hořké biočokolády a 30 g kokosového tuku
hrst lískových oříšků na ozdobu
Příprava
1. Nejvíce času zabere příprava oříšků, proto je lepší si je připravit předem. Lískové oříšky opražte v troubě rozehřáté na 120 stupňů cca 10–15 minut – začnou vonět, slupička se bude snadno sloupávat. Uvnitř nesmí být oříšky tmavé, tedy spálené. Rukama odstraňte z vychladlých oříšků slupičku a v mixéru je umelte na velmi jemno. Lze je i nastrouhat na mlýnku na strouhanku.

2. Sušené datle nakrájejte na velmi jemné kostičky.

3. Všechny ingredience smíchejte dohromady a utvořte těsto. Nechte ho odpočinout v ledničce nejméně hodinu, ale klidně i přes noc. (Můžete ho tam nechat klidně i týden.)   

4. Po vyjmutí z ledničky nechte chvíli „ohřát“ v pokojové teplotě a rukama propracujte. Vyválejte plát síly tak 4–5mm. Jde to dobře přes velký mikroténový sáček. Vykrajujte hvězdičky nebo jiné tvary. 

5. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 160 cca 10 minut. Normální troubu vyhřejte na 180. Hvězdičky budou měkké, když je budete vyndávat z trouby, proto je nechte na plechu zchladnout, čímž zatuhnou a zpevní se.

6. Mezitím si připravte čokoládovou polevu. Biočokopecičky stačí v nerezové misce rozehřát v troubě. Jinak si klasicky ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a tuk a promíchejte.

7. Vychladlé hvězdičky obalujte v čokoládové polevě a ozdobte buď drcenými oříšky, nebo půlkou celého oříšku (nejlépe předem opraženého a oloupaného). 

Recept pochází z BioAbecedáře Hanky Zemanové, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz.
08.12.2017 | redakce Bydlení.cz
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • Smart Press

    Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.

<< Užijte si vaření, pečení a servírování s krásným litinovým nádobím značky Staub Vyhlášení vítězů soutěže: Tradiční rodinný recept >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Dezerty a sladké
  • Vaření
  • Vánoční tipy
Odebírat
newsletter
Smart Press

Smart Press

Bydlínkova kuchařka

  • Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku

    13.06.2025 - Všichni milovníci vaření, zbystřete! Kuchař Pepa Nemrava, který na...

  • Hrníčková mramorová bábovka: Klasika, která nikdy nezklame

  • Recept: Domácí uzený salám se sýrem

  • Masopustní hodování podle Pepy Nemravy

  • Masopustní koblihy Pepy Nemravy

  • >> všechny články

Dezerty a sladké

  • Perníčkové cupcakes se slaným karamelem

    10.01.2025 - Po vánočním cukroví se jen zaprášilo a vás stále honí mlsná?...

  • Vánoce na poslední chvíli: Jedlé dárky

  • Honza peče cukroví: Vánoční vosí koule

  • Dýňové cupcakes s kořením

  • Soutěžte o 3 vánoční balíčky od Dr. Oetker

  • >> všechny články

Vaření

  • České sporáky a kamna na pevná paliva: Návrat k tradici s moderním přesahem

    11.06.2025 - V době, kdy stále více lidí hledá soběstačnost, úsporu energie a...

  • Soutěž: Moje léto 2025

  • Vstupte do letošní grilovací sezóny s originálními recepty z vašeho grilu

  • Vyhlášení výherců soutěže Milujeme jídlo

  • Soutěžte o 3 velikonoční balíčky Dr. Oetker

  • >> všechny články

Magazín

  • Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku
  • Výherci soutěže: Jaro u nás 2025
  • Získejte dárkový voucher na nákup u ORION – domácí potřeby
  • Konec chaosu v chytré domácnosti: ovládejte všechno z jedné aplikace
  • České sporáky a kamna na pevná paliva: Návrat k tradici s moderním přesahem
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.