magazín

Upečte si estonský kringel nebo trdelníky

Na žádném adventním trhu nechybí stánek s kynutým pečivem vonícím po skořici. Z nové kuchařky Naše domácí – recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové jsme pro vás vybrali recept na estonský kringel, který nápadně připomíná i nám dobře známé trdelníky.

V knize Naše domácí – recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové najdete téměř 120 receptů, návodů a milých životních rad pro každodenní život i slavnostní okamžiky. Všechny fotografie jsou zachyceny u autorky doma a vyzařuje z nich díky tomu skutečná domácí pohoda a klid.

V kuchařce plné domácích dobrot najdete nejen osvědčené rodinné recepty od Moniky z kopečku, ale i inspiraci, jak s lehkostí vytvářet radost ze společného jídla a domácí útulno.

Užitečná knížka vyřeší každodenní problém co k večeři, poradí, co připravit na rodinnou oslavu či posezení s přáteli, pokud se vám přejedly jednohubky a chlebíčky, jak si osladit každý měsíc sezónními recepty, a nabídne i pravé domácí dobroty – od sýrů, přes marmelády až po už téměř legendární těsto na pizzu.


 

Recept na estonský kringel a domácí trdelníky

Recept pochází z knihy Naše domácí – recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Ingredience na kynuté těsto
42 g čerstvého droždí
250 ml vlažného mléka
4 lžíce cukru krupice
600 g hladké mouky
50 g rozpuštěného másla
1 vejce
1 lžička soli 

Ingredience na skořicovou náplň:
100 g rozpuštěného másla
10 lžic krupicového cukru
5 lžic kvalitní mleté skořice

Příprava
Všechny ingredience na těsto dám do domácí pekárny a nechám vykynout. Pokud nepoužiju pekárnu, připravím si kvásek z rozdrobeného droždí, 100 ml vlažného mléka a 1 lžičky cukru a nechám vzejít.

Do mísy dám mouku, přidám sůl, zbylé mléko a cukr, vlažné máslo, vejce a vzešlý kvásek a ručně nebo v robotu vypracuju hladké těsto. Přikryju utěrkou a nechám na teplém místě kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.


Vykynuté těsto vyklopím na pomoučený vál a vyválím na velký obdélník o tloušťce asi 3 mm (já ho dělám přímo na kuchyňské lince, na vál se mi nevejde). Obdélník pomažu rozpuštěným máslem, hojně posypu cukrem promíchaným se skořicí a stočím do rolády. Roládu pak podélně rozříznu až téměř do konce a oba prameny spletu do copu. Cop nakonec zatočím do věnce a přenesu na pečicí papír. Peču v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut.

Ze stejného těsta připravuju i trdelníky – potřebuju k tomu jen skleněné lahve, třeba od piva, které obalím alobalem. Vykynuté těsto vyválím na obdélník o rozměrech cca 60 × 40 cm a na delší straně rozkrájím na pruhy široké asi 3 cm. Každý pruh ovinu kolem jedné lahve (u dna je dobré nechat asi 1 cm volný, aby šly lahve postavit a těsto se nelepilo k plechu), pomažu máslem a posypu cukrem se skořicí. Lahve postavím na pečicí plech a peču v troubě předehřáté na 190 °C asi 25 minut do zlatova. Tato dávka těsta vystačí na 12 trdelníků.

09.12.2022 | redakce Bydlení.cz
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • Smart Press

    Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.

<< Jak vybrat nový televizor pod stromeček? Vánoční tipy na poslední chvíli >>

Související témata

  • Dezerty a sladké
  • Bydlínkova kuchařka
  • Vaření
  • Vánoční tipy
  • Kuchyně
Odebírat
newsletter
Smart Press

Smart Press

Dezerty a sladké

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

    07.11.2025 - Nejkouzelnější dny v roce se blíží a s nimi i období, kdy se kuchyně...

  • Hrníčková mramorová bábovka: Klasika, která nikdy nezklame

  • Masopustní koblihy Pepy Nemravy

  • Vánoce na poslední chvíli: Jedlé dárky

  • Honza peče cukroví: Vánoční vosí koule

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

  • Recept, který voní létem: Cukeťák

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

    09.10.2025 - Máte rádi klobásy, maso a vůni kouře z udírny? Pak nesmíte chybět na...

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Haier na veletrhu IFA v Berlíně: Špičkové technologie, prémiový design a funkce šité na míru

  • >> všechny články

Magazín

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost
  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Vánoční tipy

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.