V kuchařce plné domácích dobrot najdete nejen osvědčené rodinné recepty od Moniky z kopečku, ale i inspiraci, jak s lehkostí vytvářet radost ze společného jídla a domácí útulno.
Užitečná knížka vyřeší každodenní problém co k večeři, poradí, co připravit na rodinnou oslavu či posezení s přáteli, pokud se vám přejedly jednohubky a chlebíčky, jak si osladit každý měsíc sezónními recepty, a nabídne i pravé domácí dobroty – od sýrů, přes marmelády až po už téměř legendární těsto na pizzu.
Recept na estonský kringel a domácí trdelníky
Ingredience na kynuté těsto 42 g čerstvého droždí 250 ml vlažného mléka 4 lžíce cukru krupice 600 g hladké mouky 50 g rozpuštěného másla 1 vejce 1 lžička soli Ingredience na skořicovou náplň: 100 g rozpuštěného másla 10 lžic krupicového cukru 5 lžic kvalitní mleté skořice |
Příprava Všechny ingredience na těsto dám do domácí pekárny a nechám vykynout. Pokud nepoužiju pekárnu, připravím si kvásek z rozdrobeného droždí, 100 ml vlažného mléka a 1 lžičky cukru a nechám vzejít. Do mísy dám mouku, přidám sůl, zbylé mléko a cukr, vlažné máslo, vejce a vzešlý kvásek a ručně nebo v robotu vypracuju hladké těsto. Přikryju utěrkou a nechám na teplém místě kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem. |
Vykynuté těsto vyklopím na pomoučený vál a vyválím na velký obdélník o tloušťce asi 3 mm (já ho dělám přímo na kuchyňské lince, na vál se mi nevejde). Obdélník pomažu rozpuštěným máslem, hojně posypu cukrem promíchaným se skořicí a stočím do rolády. Roládu pak podélně rozříznu až téměř do konce a oba prameny spletu do copu. Cop nakonec zatočím do věnce a přenesu na pečicí papír. Peču v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut.
Ze stejného těsta připravuju i trdelníky – potřebuju k tomu jen skleněné lahve, třeba od piva, které obalím alobalem. Vykynuté těsto vyválím na obdélník o rozměrech cca 60 × 40 cm a na delší straně rozkrájím na pruhy široké asi 3 cm. Každý pruh ovinu kolem jedné lahve (u dna je dobré nechat asi 1 cm volný, aby šly lahve postavit a těsto se nelepilo k plechu), pomažu máslem a posypu cukrem se skořicí. Lahve postavím na pečicí plech a peču v troubě předehřáté na 190 °C asi 25 minut do zlatova. Tato dávka těsta vystačí na 12 trdelníků.