Upečte si estonský kringel nebo trdelníky

Na žádném adventním trhu nechybí stánek s kynutým pečivem vonícím po skořici. Z nové kuchařky Naše domácí – recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové jsme pro vás vybrali recept na estonský kringel, který nápadně připomíná i nám dobře známé trdelníky.

V knize Naše domácí – recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové najdete téměř 120 receptů, návodů a milých životních rad pro každodenní život i slavnostní okamžiky. Všechny fotografie jsou zachyceny u autorky doma a vyzařuje z nich díky tomu skutečná domácí pohoda a klid.

V kuchařce plné domácích dobrot najdete nejen osvědčené rodinné recepty od Moniky z kopečku, ale i inspiraci, jak s lehkostí vytvářet radost ze společného jídla a domácí útulno.

Užitečná knížka vyřeší každodenní problém co k večeři, poradí, co připravit na rodinnou oslavu či posezení s přáteli, pokud se vám přejedly jednohubky a chlebíčky, jak si osladit každý měsíc sezónními recepty, a nabídne i pravé domácí dobroty – od sýrů, přes marmelády až po už téměř legendární těsto na pizzu.


 

Recept na estonský kringel a domácí trdelníky

Recept pochází z knihy Naše domácí – recepty a návody z kopečku od Moniky Kindlové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Ingredience na kynuté těsto
42 g čerstvého droždí
250 ml vlažného mléka
4 lžíce cukru krupice
600 g hladké mouky
50 g rozpuštěného másla
1 vejce
1 lžička soli 

Ingredience na skořicovou náplň:
100 g rozpuštěného másla
10 lžic krupicového cukru
5 lžic kvalitní mleté skořice

Příprava
Všechny ingredience na těsto dám do domácí pekárny a nechám vykynout. Pokud nepoužiju pekárnu, připravím si kvásek z rozdrobeného droždí, 100 ml vlažného mléka a 1 lžičky cukru a nechám vzejít.

Do mísy dám mouku, přidám sůl, zbylé mléko a cukr, vlažné máslo, vejce a vzešlý kvásek a ručně nebo v robotu vypracuju hladké těsto. Přikryju utěrkou a nechám na teplém místě kynout, až těsto zdvojnásobí svůj objem.


Vykynuté těsto vyklopím na pomoučený vál a vyválím na velký obdélník o tloušťce asi 3 mm (já ho dělám přímo na kuchyňské lince, na vál se mi nevejde). Obdélník pomažu rozpuštěným máslem, hojně posypu cukrem promíchaným se skořicí a stočím do rolády. Roládu pak podélně rozříznu až téměř do konce a oba prameny spletu do copu. Cop nakonec zatočím do věnce a přenesu na pečicí papír. Peču v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut.

Ze stejného těsta připravuju i trdelníky – potřebuju k tomu jen skleněné lahve, třeba od piva, které obalím alobalem. Vykynuté těsto vyválím na obdélník o rozměrech cca 60 × 40 cm a na delší straně rozkrájím na pruhy široké asi 3 cm. Každý pruh ovinu kolem jedné lahve (u dna je dobré nechat asi 1 cm volný, aby šly lahve postavit a těsto se nelepilo k plechu), pomažu máslem a posypu cukrem se skořicí. Lahve postavím na pečicí plech a peču v troubě předehřáté na 190 °C asi 25 minut do zlatova. Tato dávka těsta vystačí na 12 trdelníků.

09.12.2022 | redakce Bydlení.cz
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444