recepty

Tartaletky s vanilkovým krémem

Od Dortové královny

Tartaletka je dezert, který okouzlí každého. Křehké linecké těsto doplněné vanilkovým krémem, který je obdobou francouzského creme pattissiere a navrch čerstvé ovoce. Lahoda. Z daného těsta můžete upéct buď jeden velký koláč nebo několik menších. A co se týče náplně, kromě jemného krému plného vanilkové chuti můžete tartaletky doplnit citrónovým krémem, karamelem s ořechy nebo krémem čokoládovým. Fantazii se meze nekladou.

Tartaletky

Ingredience
250 g hladké mouky
1 vejce
120 g moučkového cukru
110 g másla citrónová kůra (z 1 citrónu)
pár kapek vanilkového extraktu 
Příprava
Veškeré ingredience si připravte alespoň půlhodinu před samotnou přípravou těsta, aby mělo vejce pokojovou teplotu a máslo změklo.


 
Nejprve do mísy vložte moučkový cukr, změklé máslo nakrájejte na menší kousky, aby se lépe zpracovalo. V případě, že máte robot, smíchejte tuto směs, dále přidejte jedno vejce, citrónovou kůru a vanilkový extrakt. Do této směsi pomalu přidejte mouku. Hotové těsto ještě propracujte na pracovní desce. Takto připravené těsto nechte alespoň hodinu odležet v ledničce, aby se vše krásně spojilo. Těsto si můžete připravit i den předem a nechat ho tak odležet delší dobu.

V případě, že nemáte robot, nejprve smíchejte moučkový cukr, hladkou mouku, máslo, citrónovou kůru a vanilkový extrakt, z čehož vám vznikne taková drobenka, do které nakonec přidejte vejce, které směs spojí.

V další fázi vyválejte těsto na tenký plát, vysoký cca 3-5 mm, víc určitě ne. Připravte si formičky, těstem formičky vyplňte, vtlačte ho pořádně do každého záhybu a zbytky těsta odkrojte. Poté vystřihněte z pečícího papíru čtverec nebo kolečko velikosti o něco větší než formička. Těsto propíchejte vidličkou a dejte na něj pečící papír. Na to vsypte fazole nebo, když máte, speciální pečící kamínky. Toto vše se musí udělat proto, aby se vám z těsta nestala placka a drželo ve tvaru košíčku.

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Připravené košíčky vložte do trouby. Zhruba po 6-8 minutách vyjměte z trouby, odstraňte fazole a pečící papír, v této fázi by už totiž těsto mělo být pevné. Košíčky vraťte zpět do trouby, zhruba na dalších 6-8 minut. Lepší je košíčky kontrolovat, když mají zlatavou barvu, a je na nich vidět, že se oddělují od formičky, máte hotovo. Takto hotové košíčky nechte ještě ve formičce, po chvíli je opatrně vyjměte. Kdybyste se snažili vyndat košíčky hned, mohly by se nám rozpadnout, protože hned po upečení jsou křehké.



Vanilkový krém

Ingredience
250 ml mléka vanilkový lusk (případně vanilkový extrakt)
20 g kukuřičného škrobu
50 g moučkového cukru
1 vejce
150 ml smetany na šlehání (33 %)
špetka soli
Příprava
Nejprve rozklepněte vejce - v tomto případě je doopravdy nejlepší vejce od farmáře, nebo pokud máte to štěstí jako já, vejce máme přímo z domácího chovu od dědečka. Je to opravdu znát, protože žloutek je žlutější, a to pak dodá krému hezčí a chutnější barvu. Do vejce přidejte kukuřičný škrob a moučkový cukr a vše společně vyšlehejte.


V hrnci smíchejte mléko se zrníčky z vanilkového lusku (já jsem objevila u nás v Nuslích v krámku s kořením skleničku přímo s vanilkovými zrníčky, a na ovonění různých krémů je to ideální). Mléko nesmí projít varem, takže těsně předtím, než by k tomu mělo dojít odlijte část mléka do vajíčkové směsi a tuto směs potom pomalu přelijte do zbylého mléka, to vše, za stálého míchání. Míchejte opravdu důkladně, aby se vám vznikající krém nepřipálil. Za stálého míchání vařte ještě asi minutu, dvě, než vám vznikne takový vanilkový pudink.

Aby vám krém rychleji vychladl, přemístěte ho do misky. Důležité je krém každých pět minut promíchat, zabráníme tak vzniku škraloupu, krém tak bude vláčný a také rychleji vychladne.


Když máte krém vychlazený, vyšlehejte si smetanu na šlehání do husté šlehačky. Tuto šlehačku pak pomalu přimíchejte do krému. Krémem pak naplňte připravené košíčky. Navrch ozdobte ovocem, dle vlastní chuti.


Doufáme, že se vám tartaletky povedly a vypadají stejně krásně jako na obrázcích. Tartaletky se často objevují mezi recepty na svatební cukroví, pokud se tedy někdo z vašeho okolí žení či vdává, máte jasný tip na dárek.
30.06.2020
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • DORTOVÁ KRÁLOVNA

    DORTOVÁ KRÁLOVNA

    Dorty všech velikostí, barev a tvarů. Moje dorty nejsou nikdy všední, ať už se jedná o klasiku či zbrusu nové recepty.

<< Jahodová sezóna: Vyzkoušejte jahodové tiramisu Léto je tady. Připravte si domácí vanilkovou zmrzlinu s griliášem a slaným karamelem >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Dezerty a sladké
  • Vaření
  • Nápoje
Odebírat
newsletter
DORTOVÁ KRÁLOVNA

DORTOVÁ KRÁLOVNA

Partner sekce

  • DORTOVÁ KRÁLOVNA

    Dorty všech velikostí, barev a tvarů. Moje dorty nejsou nikdy všední, ať už se jedná o klasiku či zbrusu nové recepty.

Bydlínkova kuchařka

  • Cukroví na poslední chvíli

    23.12.2020 - Vláčné kokosky s tvarohem

  • Vyhrajte nepřilnavou pánev LAMART

  • Podzimní recept: Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou

  • Jahodová sezóna: Vyzkoušejte jahodové tiramisu

  • Léto je tady. Připravte si domácí vanilkovou zmrzlinu s griliášem a slaným karamelem

  • >> všechny články

Dezerty a sladké

  • Velikonoční hostina: Pečeme mazanec

    10.04.2020 - Velikonoce jsou spojeny s mnoha zvyky a tradičními pokrmy. Mezi ty...

  • Pečeme chytře a zdravě: Sušenky z dužiny

  • Tip na víkendovou snídani od Julie Kučerovské

  • Svátek zamilovaných s příchutí voňavého espressa

  • Čokoládové sušenky podle Dortové královny

  • >> všechny články

Vaření

  • Nastává čas uzení

    08.12.2020 - Doba uzrává, sychravé počasí a mrákotné deště začíná střídat...

  • Uzení teď a kdysi

  • Soutěž Barevný podzim 2020

  • Mějte svou váhu pod kontrolou

  • Jedineční na trhu, ideální na chatu: Candy Aquamatic a TRIO

  • >> všechny články

Magazín

  • Jak funguje mikrospínač a proč ho máte v lednici?
  • Pokojové rostliny pro začátečníky i školní dítka
  • Vstup do vašeho domu či bytu a jeho vliv na váš život
  • Bromélie jsou prý květiny budoucnosti
  • Magický bambus
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.