Tartaletky s vanilkovým krémem

Od Dortové královny

Tartaletka je dezert, který okouzlí každého. Křehké linecké těsto doplněné vanilkovým krémem, který je obdobou francouzského creme pattissiere a navrch čerstvé ovoce. Lahoda. Z daného těsta můžete upéct buď jeden velký koláč nebo několik menších. A co se týče náplně, kromě jemného krému plného vanilkové chuti můžete tartaletky doplnit citrónovým krémem, karamelem s ořechy nebo krémem čokoládovým. Fantazii se meze nekladou.

Tartaletky

Ingredience
250 g hladké mouky
1 vejce
120 g moučkového cukru
110 g másla citrónová kůra (z 1 citrónu)
pár kapek vanilkového extraktu 
Příprava
Veškeré ingredience si připravte alespoň půlhodinu před samotnou přípravou těsta, aby mělo vejce pokojovou teplotu a máslo změklo.


 
Nejprve do mísy vložte moučkový cukr, změklé máslo nakrájejte na menší kousky, aby se lépe zpracovalo. V případě, že máte robot, smíchejte tuto směs, dále přidejte jedno vejce, citrónovou kůru a vanilkový extrakt. Do této směsi pomalu přidejte mouku. Hotové těsto ještě propracujte na pracovní desce. Takto připravené těsto nechte alespoň hodinu odležet v ledničce, aby se vše krásně spojilo. Těsto si můžete připravit i den předem a nechat ho tak odležet delší dobu.

V případě, že nemáte robot, nejprve smíchejte moučkový cukr, hladkou mouku, máslo, citrónovou kůru a vanilkový extrakt, z čehož vám vznikne taková drobenka, do které nakonec přidejte vejce, které směs spojí.

V další fázi vyválejte těsto na tenký plát, vysoký cca 3-5 mm, víc určitě ne. Připravte si formičky, těstem formičky vyplňte, vtlačte ho pořádně do každého záhybu a zbytky těsta odkrojte. Poté vystřihněte z pečícího papíru čtverec nebo kolečko velikosti o něco větší než formička. Těsto propíchejte vidličkou a dejte na něj pečící papír. Na to vsypte fazole nebo, když máte, speciální pečící kamínky. Toto vše se musí udělat proto, aby se vám z těsta nestala placka a drželo ve tvaru košíčku.

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Připravené košíčky vložte do trouby. Zhruba po 6-8 minutách vyjměte z trouby, odstraňte fazole a pečící papír, v této fázi by už totiž těsto mělo být pevné. Košíčky vraťte zpět do trouby, zhruba na dalších 6-8 minut. Lepší je košíčky kontrolovat, když mají zlatavou barvu, a je na nich vidět, že se oddělují od formičky, máte hotovo. Takto hotové košíčky nechte ještě ve formičce, po chvíli je opatrně vyjměte. Kdybyste se snažili vyndat košíčky hned, mohly by se nám rozpadnout, protože hned po upečení jsou křehké.



Vanilkový krém

Ingredience
250 ml mléka vanilkový lusk (případně vanilkový extrakt)
20 g kukuřičného škrobu
50 g moučkového cukru
1 vejce
150 ml smetany na šlehání (33 %)
špetka soli
Příprava
Nejprve rozklepněte vejce - v tomto případě je doopravdy nejlepší vejce od farmáře, nebo pokud máte to štěstí jako já, vejce máme přímo z domácího chovu od dědečka. Je to opravdu znát, protože žloutek je žlutější, a to pak dodá krému hezčí a chutnější barvu. Do vejce přidejte kukuřičný škrob a moučkový cukr a vše společně vyšlehejte.


V hrnci smíchejte mléko se zrníčky z vanilkového lusku (já jsem objevila u nás v Nuslích v krámku s kořením skleničku přímo s vanilkovými zrníčky, a na ovonění různých krémů je to ideální). Mléko nesmí projít varem, takže těsně předtím, než by k tomu mělo dojít odlijte část mléka do vajíčkové směsi a tuto směs potom pomalu přelijte do zbylého mléka, to vše, za stálého míchání. Míchejte opravdu důkladně, aby se vám vznikající krém nepřipálil. Za stálého míchání vařte ještě asi minutu, dvě, než vám vznikne takový vanilkový pudink.

Aby vám krém rychleji vychladl, přemístěte ho do misky. Důležité je krém každých pět minut promíchat, zabráníme tak vzniku škraloupu, krém tak bude vláčný a také rychleji vychladne.


Když máte krém vychlazený, vyšlehejte si smetanu na šlehání do husté šlehačky. Tuto šlehačku pak pomalu přimíchejte do krému. Krémem pak naplňte připravené košíčky. Navrch ozdobte ovocem, dle vlastní chuti.


Doufáme, že se vám tartaletky povedly a vypadají stejně krásně jako na obrázcích. Tartaletky se často objevují mezi recepty na svatební cukroví, pokud se tedy někdo z vašeho okolí žení či vdává, máte jasný tip na dárek.
30.06.2020

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444