magazín

Masopustní hodování podle Pepy Nemravy

Úvodní foto: Archiv redakce BYDLENI.CZ

Úvodní foto: Archiv redakce BYDLENI.CZ

Masopust je v plném proudu. Nejen že vrcholí doba plesů a maškarních bálů, ale je to také čas hodování. K masopustním oslavám jednoznačně patří tučné masité pokrmy, nebo sladké smažené koblihy či boží milosti. Pepa Nemrava vybral tři recepty, se kterými o fašanku rozhodně vedle nešlápnete.

Guláš s karlovarským knedlíkem

 
Ingredience na karlovarský knedlík:
8 rohlíků
2 vejce
250 ml mléka
50 g másla
1 cibule
1 hrst zelené petrželky
Sůl
pepř
Muškátový oříšek
Příprava: 
Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do trouby opražit (120 st. 20min). Vejce oddělíme a z bílků vyšleháme tuhý sníh. V rendlíku rozpálíme máslo a na něm zesklovatíme cibulku nakrájenou na drobno. V mléce rozkvedláme žloutky přidáme sůl pepř a špetku muškátového oříšku. Rohlíky dáme do mísy zalijeme máslem s cibulkou, směsí mléka a žloutků nakonec přidáme nasekanou petrželku a promícháme.

Na pracovní plochu si položíme potravinářskou folii a do ní zabalíme směs, z které vytvarujeme knedlíky a pořádně utáhneme. Knedlíky vaříme v osolené vodě 20-25 minut.

TIP: Váleček knedlíku můžeme před nakrájením ještě opéct na másle.

Ingredience na guláš:
1 kg hovězí kližky
1 kg cibule
3 PL sádla
2 PL rajčatového protlaku
1 ČL mleté papriky
1 dcl piva
2 dcl červeného vína
5 stroužků česneku
Hrst majoránky
6 kuliček nového koření
6 kuliček černého pepře
3 bobkové listy
2 ČL drceného kmínu
chilli papričku (klidně sušenou) dle chuti
sůl
pepř
Příprava: 
Cibuli si oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme restovat na rozpálené sádlo do většího hrnce. Cibule musí být vyrestovaná úplně do hněda, tak aby se začalo oddělovat sádlo od cibulky.

Mezitím si nakrájíme maso na větší kostky. Když máme cibuli hnědou, přidáme maso, kmín, osolíme, opepříme a maso taky řádně zarestujeme. Když je maso zarestované, přidáme rajčatový protlak, červenou papriku, chilli papričku (opatrně) a znovu zarestujeme. Tentokrát zlehka, aby nám paprika nezhořkla. Zalijeme pivem a vínem přidáme sítko na koření s novým kořením, bobkovým listem, černým pepřem a vaříme doměkka. Pokud máme guláš příliš hustý, přilijeme drobet vody. Když je maso měkké, přidáme utřený česnek, promnutou majoránku a ještě 5 minut povaříme.


Guláš s karlovarským knedlíkem. Pepa NemravaFoto: Archiv Pepy Nemravy

 

Pečené koleno

 
Ingredience:
1 vepřové koleno
0,5 l černého piva
1 PL sádla
1 žlutá cibule
1 červená cibule
5 stroužků česneku
1 ČL sušeného rozmarýnu
1 ČL sušeného tymiánu
2 PL medu
Šťáva z jednoho citrónu
2 ČL soli
4 bobkové listy
6 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
1 l vody
Příprava: 
Ve vysokém hrnci si rozpálíme sádlo a na něm orestujeme cibule rozkrojené na polovinu. Přidáme oloupaný česnek, tymián, rozmarýn, sůl, nové koření, bobkový list, pepř a zalijeme černým pivem, přidáme med, šťávu z citrónu a provaříme 10 minut. Pak přidáme studenou vodu, vložíme do nálevu koleno a necháme 24 hodin naležet v chladu.

Druhý den koleno vaříme v nálevu do měkka zhruba 2 hodiny a průběžně obracíme. Měkké koleno přendáme na pekáč a pečeme v předehřáté troubě 50 minut na 210 °C. Omáčku scedíme a svaříme do husté konzistence. Omáčkou průběžně potíráme koleno. Koleno je nejlepší jen tak s křenem a kyselou okurkou, nebo s vejmrdou. 

 

Pečené koleno podle Pepy  NemravyFoto: Archiv Pepy Nemravy

Škvarková pomazánka

 
Ingredience:
400 g škvarků
1 moravanka
1 cibule
2 stroužky česneku
1 chilli paprička
sůl
pepř
1 ČL drceného kmínu
Příprava: 
Z Moravanky slejeme lák do misky (dáme ho stranou) a vyndáme feferonku. Do mixéru dáme škvarky, Moravanku, kmín, osolíme, opepříme a vše důkladně rozmixujeme. Pokud bude směs příliš tuhá, přilijeme drobet láku z Moravanky.

Vše přendáme do misky, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, feferonku, chilli papričku a zamícháme. Podáváme na čerstvém chlebu posypané cibulí.


Škvarková pomazánka podle Pepy NemravyFoto: Archiv Pepy Nemravy

Vyzkoušejte další recepty Pepy Nemravy:

Masopustní koblihy
Houbová omáčka 
Poctivá kulajda 
Roštěná na slanině
 

O autorovi receptů: Pepa Nemrava

Pepa Nemrava je kuchař a milovník gastronomie. Jeho jméno většina zná díky soutěži MasterChef Česko, do které se přihlásil v roce 2020, aby si splnil svůj životní sen. I když soutěž opustil těsně před velkým finále, všechny diváky přesvědčil o svém kuchařském umění. V receptech upřednostňuje prověřené postupy a poctivé suroviny.

Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření. 


„Vaření není raketová věda. To, že někdo něco dělá jinak než ty, neznamená, že to dělá špatně."

Pepa Nemrava
28.02.2025 | redakce
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Recept: Domácí uzený salám se sýrem Masopustní koblihy Pepy Nemravy >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Pokrmy z masa a ryb
  • Vaření
  • Kuchyně
  • Hobby a zahrada

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

Odebírat
newsletter

Bydlínkova kuchařka

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

  • >> všechny články

Pokrmy z masa a ryb

  • Recept, který voní létem: Cukeťák

    07.08.2025 - Dejte si ho ke svačině nebo jako letní večeři na terase. Můžete ho...

  • Objevte japonské rýžové sendviče onigirazu

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

  • Recept: Domácí uzený salám se sýrem

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

    09.10.2025 - Máte rádi klobásy, maso a vůni kouře z udírny? Pak nesmíte chybět na...

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Haier na veletrhu IFA v Berlíně: Špičkové technologie, prémiový design a funkce šité na míru

  • >> všechny články

Magazín

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost
  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada
  • Vaření

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.