Guláš s karlovarským knedlíkem
| Ingredience na karlovarský knedlík: 8 rohlíků 2 vejce 250 ml mléka 50 g másla 1 cibule 1 hrst zelené petrželky Sůl pepř Muškátový oříšek |
Příprava: Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do trouby opražit (120 st. 20min). Vejce oddělíme a z bílků vyšleháme tuhý sníh. V rendlíku rozpálíme máslo a na něm zesklovatíme cibulku nakrájenou na drobno. V mléce rozkvedláme žloutky přidáme sůl pepř a špetku muškátového oříšku. Rohlíky dáme do mísy zalijeme máslem s cibulkou, směsí mléka a žloutků nakonec přidáme nasekanou petrželku a promícháme. Na pracovní plochu si položíme potravinářskou folii a do ní zabalíme směs, z které vytvarujeme knedlíky a pořádně utáhneme. Knedlíky vaříme v osolené vodě 20-25 minut. TIP: Váleček knedlíku můžeme před nakrájením ještě opéct na másle. |
| Ingredience na guláš: 1 kg hovězí kližky 1 kg cibule 3 PL sádla 2 PL rajčatového protlaku 1 ČL mleté papriky 1 dcl piva 2 dcl červeného vína 5 stroužků česneku Hrst majoránky 6 kuliček nového koření 6 kuliček černého pepře 3 bobkové listy 2 ČL drceného kmínu chilli papričku (klidně sušenou) dle chuti sůl pepř |
Příprava: Cibuli si oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme restovat na rozpálené sádlo do většího hrnce. Cibule musí být vyrestovaná úplně do hněda, tak aby se začalo oddělovat sádlo od cibulky. Mezitím si nakrájíme maso na větší kostky. Když máme cibuli hnědou, přidáme maso, kmín, osolíme, opepříme a maso taky řádně zarestujeme. Když je maso zarestované, přidáme rajčatový protlak, červenou papriku, chilli papričku (opatrně) a znovu zarestujeme. Tentokrát zlehka, aby nám paprika nezhořkla. Zalijeme pivem a vínem přidáme sítko na koření s novým kořením, bobkovým listem, černým pepřem a vaříme doměkka. Pokud máme guláš příliš hustý, přilijeme drobet vody. Když je maso měkké, přidáme utřený česnek, promnutou majoránku a ještě 5 minut povaříme. |
Foto: Archiv Pepy Nemravy
Pečené koleno
| Ingredience: 1 vepřové koleno 0,5 l černého piva 1 PL sádla 1 žlutá cibule 1 červená cibule 5 stroužků česneku 1 ČL sušeného rozmarýnu 1 ČL sušeného tymiánu 2 PL medu Šťáva z jednoho citrónu 2 ČL soli 4 bobkové listy 6 kuliček nového koření 10 kuliček černého pepře 1 l vody |
Příprava: Ve vysokém hrnci si rozpálíme sádlo a na něm orestujeme cibule rozkrojené na polovinu. Přidáme oloupaný česnek, tymián, rozmarýn, sůl, nové koření, bobkový list, pepř a zalijeme černým pivem, přidáme med, šťávu z citrónu a provaříme 10 minut. Pak přidáme studenou vodu, vložíme do nálevu koleno a necháme 24 hodin naležet v chladu. Druhý den koleno vaříme v nálevu do měkka zhruba 2 hodiny a průběžně obracíme. Měkké koleno přendáme na pekáč a pečeme v předehřáté troubě 50 minut na 210 °C. Omáčku scedíme a svaříme do husté konzistence. Omáčkou průběžně potíráme koleno. Koleno je nejlepší jen tak s křenem a kyselou okurkou, nebo s vejmrdou. |
Škvarková pomazánka
| Ingredience: 400 g škvarků 1 moravanka 1 cibule 2 stroužky česneku 1 chilli paprička sůl pepř 1 ČL drceného kmínu |
Příprava: Z Moravanky slejeme lák do misky (dáme ho stranou) a vyndáme feferonku. Do mixéru dáme škvarky, Moravanku, kmín, osolíme, opepříme a vše důkladně rozmixujeme. Pokud bude směs příliš tuhá, přilijeme drobet láku z Moravanky. Vše přendáme do misky, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, feferonku, chilli papričku a zamícháme. Podáváme na čerstvém chlebu posypané cibulí. |
Foto: Archiv Pepy Nemravy
Vyzkoušejte další recepty Pepy Nemravy:
O autorovi receptů: Pepa Nemrava
Na svém instagramu představuje fanouškům nové recepty i kus každodenního života, pro vážné zájemce pořádá kurzy vaření.