recepty

Konec roku 2023 patřil výrobě domácího salámu

Recept na domácí lovecký salám

Na posledním kurzu výroby domácích uzenin s Mistrem Málkem v roce 2023 se nadšení účastníci seznámili s postupem výroby pravých domácích adventních salámů. Jestliže byste se také chtěli dívat pod ruce šikovného mistra řezníka a získat cenné zkušenosti, budete mít možnost na dalším kurzu, který proběhne už na jaře.

Kurz s řeznickým mistrem Janem Málkem probíhá na prodejně s grily a udírnami v Tachlovicích. Seznámíte se s celým procesem výroby tradičních domácích uzenin, klobás a salámů.

Kurz je určen pouze omezenému počtu zájemců, aby se každému dostalo dostatečné pozornosti. Nabyté zkušenosti uplatníte v běžném životě, protože si na kurzu vystačíte s nářadím, které má každý běžně doma. Bude se vařit bez speciálních řeznických pomůcek.   

Navíc se dozvíte, jak správně klobásy vyudit v elektrické udírně, naučíte se pracovat s plničkou klobás, velkým ručním mlýnkem na maso a s řeznickým kutrem.

Z kurzu nikdo neodejde s prázdnou. Každý účastník si odnese 5 kg vlastnoručně vyrobených uzenin, které si na místě vyudí. Kdo má udírnu doma, může si výrobky vyudit sám. Ostatním budou jejich vyrobené uzeniny po vyuzení rozveženy.

A co se od vás očekává? Stačí, když dorazíte s dobrou náladou a chutí do práce - veškeré suroviny, pomůcky i zástěry pro vás zajistí na místě. 

 

Vyzkoušejte recept na domácí lovecký salám


Na výrobu 10 kilogramů budete potřebovat:
1,8 kg hovězího zadního
2,2 kg libového vepřového
0,6 kg libového vepřového s podílem tuku do 10 %
1 kg vychlazeného pomletého hovězího zadního
4,4 kg výrobního vepřového bez kůže
220 až 240 g rychlosoli
100 g kořenící směsi na lovecký salám
umělá kolagenní uditelná střeva v kalibru 55 mm

V případě, že budete chtít salám udit studeným kouřem, přidejte ještě zhruba 2,5 gramu přípravku Starter Naturo.
Příprava
Zmraženou směs na salám kutrujeme na mlýnku s otvory o velikosti cca 8 mm a po namletí přidáme jemně pomleté hovězí zadní. Kořenící směs (v případě uzení studeným kouřem přidáme i startovací kulturu) přidáme do směsi na začátku kutrování, rychlosůl na konci kutrování.

Takto připravenou směsí plníme střívka a po naražení zformujeme do plochého tvaru a necháme asi tak 2 dny odležet při teplotě v rozmezí 15 až 20 °C.

Během tohoto procesu doporučujeme salámy občas zvlhčit fixírkou, aby povrch salámů nezaschl. 

Pro co nejhezčí barvu udíme salámy studeným kouřem zhruba tak 2 dny. Poté následuje proces zrání a sušení, který trvá přibližně 14 dní za použití metody uzení studeným kouřem. Salámy můžeme do dřevěné udírny nebo elektrické udírny zavěsit na háčky, nebo položit na nerezové rošty.

 

Další kurz s Mistrem Málkem už 30. března 2024

Chcete zažít pohodovou atmosféru a ochutnat poctivé uzeniny? Máte možnost, další kurz proběhne už 30. března 2024. Na Kurz výroby domácích uzenin se můžete hlásit na tomto odkazu. Poukaz na kurz může být také vhodným dárkem pro manžela nebo přítele.


Recept na další domácí salám najdete v článku: Výroba domácího salámu? V udírně úplně jednoduše
16.01.2024
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • GrilyKrby.cz

    GrilyKrby.cz

    Kamenná prodejna s rozlehlým areálem s více jak 100 vystavenými grily a 25 udírnami. Najdete u nás značky Big Green Egg, Napoleon, Campingaz, Pit Boss, Traeger, Borniak, Bradley Smoker, Solo Stove. LotusGrill a spoustu dalších.

<< Svačinková bramboračka podle Pepy Nemravy Vaříme španělské ptáčky >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Pokrmy z masa a ryb
  • Vaření
  • Hobby a zahrada
  • Kuchyně
  • Nápoje
Odebírat
newsletter
GrilyKrby.cz

GrilyKrby.cz

Bydlínkova kuchařka

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

  • >> všechny články

Pokrmy z masa a ryb

  • Recept, který voní létem: Cukeťák

    07.08.2025 - Dejte si ho ke svačině nebo jako letní večeři na terase. Můžete ho...

  • Objevte japonské rýžové sendviče onigirazu

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

  • Recept: Domácí uzený salám se sýrem

  • Masopustní hodování podle Pepy Nemravy

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

    09.10.2025 - Máte rádi klobásy, maso a vůni kouře z udírny? Pak nesmíte chybět na...

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Haier na veletrhu IFA v Berlíně: Špičkové technologie, prémiový design a funkce šité na míru

  • >> všechny články

Magazín

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost
  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada
  • Vaření

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.