Konec roku 2023 patřil výrobě domácího salámu

Recept na domácí lovecký salám

Na posledním kurzu výroby domácích uzenin s Mistrem Málkem v roce 2023 se nadšení účastníci seznámili s postupem výroby pravých domácích adventních salámů. Jestliže byste se také chtěli dívat pod ruce šikovného mistra řezníka a získat cenné zkušenosti, budete mít možnost na dalším kurzu, který proběhne už na jaře.

Kurz s řeznickým mistrem Janem Málkem probíhá na prodejně s grily a udírnami v Tachlovicích. Seznámíte se s celým procesem výroby tradičních domácích uzenin, klobás a salámů.

Kurz je určen pouze omezenému počtu zájemců, aby se každému dostalo dostatečné pozornosti. Nabyté zkušenosti uplatníte v běžném životě, protože si na kurzu vystačíte s nářadím, které má každý běžně doma. Bude se vařit bez speciálních řeznických pomůcek.   

Navíc se dozvíte, jak správně klobásy vyudit v elektrické udírně, naučíte se pracovat s plničkou klobás, velkým ručním mlýnkem na maso a s řeznickým kutrem.

Z kurzu nikdo neodejde s prázdnou. Každý účastník si odnese 5 kg vlastnoručně vyrobených uzenin, které si na místě vyudí. Kdo má udírnu doma, může si výrobky vyudit sám. Ostatním budou jejich vyrobené uzeniny po vyuzení rozveženy.

A co se od vás očekává? Stačí, když dorazíte s dobrou náladou a chutí do práce - veškeré suroviny, pomůcky i zástěry pro vás zajistí na místě. 

 

Vyzkoušejte recept na domácí lovecký salám


Na výrobu 10 kilogramů budete potřebovat:
1,8 kg hovězího zadního
2,2 kg libového vepřového
0,6 kg libového vepřového s podílem tuku do 10 %
1 kg vychlazeného pomletého hovězího zadního
4,4 kg výrobního vepřového bez kůže
220 až 240 g rychlosoli
100 g kořenící směsi na lovecký salám
umělá kolagenní uditelná střeva v kalibru 55 mm

V případě, že budete chtít salám udit studeným kouřem, přidejte ještě zhruba 2,5 gramu přípravku Starter Naturo.
Příprava
Zmraženou směs na salám kutrujeme na mlýnku s otvory o velikosti cca 8 mm a po namletí přidáme jemně pomleté hovězí zadní. Kořenící směs (v případě uzení studeným kouřem přidáme i startovací kulturu) přidáme do směsi na začátku kutrování, rychlosůl na konci kutrování.

Takto připravenou směsí plníme střívka a po naražení zformujeme do plochého tvaru a necháme asi tak 2 dny odležet při teplotě v rozmezí 15 až 20 °C.

Během tohoto procesu doporučujeme salámy občas zvlhčit fixírkou, aby povrch salámů nezaschl. 

Pro co nejhezčí barvu udíme salámy studeným kouřem zhruba tak 2 dny. Poté následuje proces zrání a sušení, který trvá přibližně 14 dní za použití metody uzení studeným kouřem. Salámy můžeme do dřevěné udírny nebo elektrické udírny zavěsit na háčky, nebo položit na nerezové rošty.

 

Další kurz s Mistrem Málkem už 30. března 2024

Chcete zažít pohodovou atmosféru a ochutnat poctivé uzeniny? Máte možnost, další kurz proběhne už 30. března 2024. Na Kurz výroby domácích uzenin se můžete hlásit na tomto odkazu. Poukaz na kurz může být také vhodným dárkem pro manžela nebo přítele.


Recept na další domácí salám najdete v článku: Výroba domácího salámu? V udírně úplně jednoduše
16.01.2024
  • GrilyKrby.cz

    Kamenná prodejna s rozlehlým areálem s více jak 100 vystavenými grily a 25 udírnami. Najdete u nás značky Big Green Egg, Napoleon, Campingaz, Pit Boss, Traeger, Borniak, Bradley Smoker, Solo Stove. LotusGrill a spoustu dalších.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444