recepty

Velikonoční mazanec

Velikonoce jsou spojeny s mnoha zvyky a tradičními pokrmy. Mezi ty nejznámější patří mazanec, jidáše, velikonoční beránek, nádivka hlavička a samozřejmě pokrmy z vajec na několik způsobů. 

Mazanec je nejstarší doložený velikonoční pokrm u nás. Pokud nemáte generacemi osvědčený recept, můžete vyzkoušet ten náš.

Podle tradice se mazanec peče na Bílou sobotu. Jeho základem jsou kvalitní suroviny - žloutky, máslo, rozinky, mandle, vanilkový cukr, citrónová kůra, rum a špetka anýzu. 

Recept na velikonoční mazanec

Ingredience
3 žloutky
500 g polohrubé mouky
10 g hladké mouky (na poprášení těsta)
150 g cukru krupice
200 g másla
50 g rozinek
50 g mandlí
30 g vlašských ořechů
42 g droždí
250 ml mléka
10 g vanilkového cukru
citrónová kůra (z jednoho citrónu)
50 ml rumu
špetka anýzu
špetka soli
Příprava
Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a nechte ho v teple vzejít. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. Mezitím v míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým anýzem. Do směsi přidejte kvásek, žloutky, rozinky namočené v rumu, dvě třetiny nasekaných mandlí, nakrájené ořechy, nakonec i rozpuštěné máslo. Těsto důkladně zpracujte. Moukou poprášené těsto dejte do mísy, přikryjte a nechte kynout asi dvě hodiny.

Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce promíchejte vařečkou. Do těsta se tak dostane další vzduch. Vykynuté těsto ještě jednou zpracujte, utvořte bochánky, přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout.


Předehřejte troubu na 220 °C. Mazance pomažte vejcem, posypte mandlemi a dejte péct. Pět až deset minut pečte zprudka, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Prudkým pečením se uzavřou póry na povrchu; pak teplotu snížíte, aby se bochánek pořádně propekl. Ke konci pečení můžete teplotu ještě o 50 stupňů zmírnit a přikrýt mazanec alobalem, aby se vám nepřipálil. Před dopečením píchněte do středu mazance špejlí; pokud se na ni těsto nelepí, můžete své dílo vytáhnout z trouby.

Upečený mazanec ihned potřete rozpuštěným máslem. Nechejte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

bydlinek
Vyzkoušejte další velikonoční recepty

Velikonoční nádivka - hlavička
Velikonoční sušenky pro koledníky
Kynutý velikonoční beránek


TIP:
 Při pečení je důležité respektovat daná množství surovin uvedených v receptu. gK tomu vám pomůže kuchyňská váha Lamart LT7024. Na této váze s dotykovými ovládacími senzory a velkým LCD displejem můžete s přesností na 1 g vážit veškeré ingredience. Vychytávkou, kterou určitě využijete i při pečení mazance je funkce postupného dovažování a nulování hmotnosti nádoby. Nejprve si do jedné nádoby postupně odvážíte směs na kvásek. Do druhé místy si zase připravíte ostatní ingredience. Pak už bude mazanec kynout a až ho upečete, stačí ho potřít rozpuštěným máslem, posypat moučkovým cukrem a pak už jen vydržet, než vychladne.


Zdroj: www.lamart.cz
29.03.2024 | redakce
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Špagety Carbonara. Hodně muziky za málo peněz Výklopy Aventos top pro komfortní otevírání horních skříněk >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Dezerty a sladké
  • Jarní inspirace
  • Kuchyně
  • Praktická moderní kuchyně
  • Nápoje

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • KORADO a.s.

    KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

Odebírat
newsletter

Bydlínkova kuchařka

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

  • >> všechny články

Dezerty a sladké

  • Hrníčková mramorová bábovka: Klasika, která nikdy nezklame

    27.05.2025 - V každé rodině jistě existuje léty prověřený recept na tu nejlepší...

  • Masopustní koblihy Pepy Nemravy

  • Vánoce na poslední chvíli: Jedlé dárky

  • Honza peče cukroví: Vánoční vosí koule

  • >> všechny články

Jarní inspirace

  • Soutěž o balíček podzimních cibulovin v hodnotě 2 000 Kč

    05.09.2025 - Portál Bydleni.cz ve spolupráci s e-shopem Semena.cz pro vás připravil...

  • Vychází TraDiář 2026 - Diář plný tradic pro dny všední i sváteční

  • Soutěž: Poctivá anglická detektivka na prázdniny

  • Domácí vodíkové terapie podpoří vaši kondici po celý rok

  • Unikátní edice kultovní knihy ve valaštině, hantecu, ostravštině i dalších nářečích

  • >> všechny články

Magazín

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost
  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Interiér
  • Kuchyně
  • Praktická moderní kuchyně

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.