magazín

Staňte se mistry grilovací sezony - tyto vychytávky by vám neměly chybět

Dva recepty na gril

Grilovací sezona začala, a tak je nejvyšší čas se na toto příjemné období připravit. Neměli byste opomenout ani tu správnou výbavu na pohodové grilování, ani nové recepty, díky nimž si dopřejete ten správný kulinářský zážitek klidně každý den. 

Bez voňavého masa nebo zeleniny na grilu si už snad ani jaro a léto nelze představit. Připravte se sezonu jako profík, protože takové grilování, to už si žádá zkušenosti. Každá surovina totiž vyžaduje jinou teplotu, dobu grilování a odpočívání. A pokud si chcete opravdu pochutnat, musíte tyto grilovací zákonitosti respektovat. Čím se tedy na „grilovačku“ vybavit?

Chytrý kontaktní gril 

Cestu k vytouženým dobrotám vám výrazně usnadní chytrý kontaktní gril, který si hravě poradí jak s klasickým grilovacím repertoárem, tak například i s palačinkami, omeletou, sendviči apod. Kvalitní gril je vybaven teplotními senzory v deskách, které dokážou rozpoznat pokles teploty při položení pokrmu na gril a vyrovnat ho navýšením teploty kontaktních desek.

Skvělým parťákem vám bude například chytrý kontaktní gril od prémiové značky Sage The Smart Grill BGR840 opatřený teplotní sondou, jež je součástí grilu, a která vám pomůže připravit maso přesně podle vaší představy.
 
Klíčem k úspěchu při grilování je správná teplota a doba grilování. Každý druh masa se připravuje jinak a každá minuta nebo stupínek navíc se počítá. To sám ví a sám se nastaví inteligentní gril Sencor SBG 6231SS, který nabízí svým uživatelům pro usnadnění práce také stavový LCD displej, povrch Cool Touch a sedm programů na přípravu různých druhů mas nebo zeleniny. Dostupný za cenu 3 499 Kč.


Udicí pistole pro výjimečný pokrm

Chcete-li svému masu dát ten správný voňavý šmrnc, neměla by vám ve vaší výbavě chybět udící pistole, díky níž si připomenete delikátní vůni kouře s každým soustem. Jemný a studený kouř – zvláště ten, který pochází ze dřeva ovocných stromů nebo buku – dodává pokrmům i nápojům nádech něčeho výjimečného. Pomocí rozpálených štěpků z voňavého dřeva ochutíte nejen maso, ale kulinářský experiment můžete vyzkoušet také třeba se zmrzlinou nebo dipem. Udící pistoli Sage BSM 600 si zamiluje každý milovník výrazných chutí. 


Kdo je připraven, není zaskočen

Samotnému grilování předchází i důkladná příprava. Vybavte se proto náčiním, které vám usnadní fázi přípravy masa či zeleniny. Základem by měla být vhodná pracovní plocha, krájecí deska a obracecí silikonové kleště pro manipulaci s pokrmy na grilu. Kombinaci bambusu a nerezu doporučuje značka Lamart. 

Pro vaše pohodové hodování na zahradě či terase se vybavte ještě jednou vychytávkou – lapačem hmyzu, díky němuž se vyhnete otravnému poletování nočních tvorů nebo štípanců od komárů. Tuto praktickou věcičku od značky Sencor SIK 5000 využijete nejen zavěšenou, ale i stojící opodál. Její dosah je celých 30 m2. Dostupný za cenu 199 Kč.


Recepty na gril:

Grilované krevety na olivovém oleji s kousky sweet ananasu a kokosu

 
Ingredience na 4 porce: 

Ingredience
24 ks krevet s ocásky
1 sladký ananas
2 lžíce strouhaného kokosu
0,5 dl olivového oleje
1 lžíce hnědého cukru
3 lžíce másla
špetka soli
Příprava
Krevety s ocásky rozmrazte při pokojové teplotě. Poté je rozložte na savý papír, důkladně osušte a oloupejte. Ananas očistěte a nakrájejte na plátky nebo větší kousky.

Rozpalte gril Sage BRG840 na cca 200 °C, nalijte na něj olivový olej, na který pak rozložte osušené a osolené krevety. Grilujte po obou stranách 3 a 3 minuty (čas závisí na velikosti krevet).

Na druhé polovině grilu rozehřejte kvalitní máslo, nasypte na něj cukr a nechte jej zkaramelizovat. Na tento základ položte nakrájený ananas a grilujte asi 5 a 5 minut. Na vzniklou šťávu nasypte strouhaný kokos, který zlehka orestujte.

Grilovaný ananas a krevety položte na talíř a posypte kokosem.



Grilovaný lilkový hamburger s avokádem a houbami

Ingredience na 4 porce:

Ingredience
1 lilek
4 ks žampionů
2 avokáda
1 citrón
50 g rukoly
2 rajčata
2 stroužky česneku
150 ml olivového oleje
150 g majonézy
50 ml sweet chilli omáčky
1 limetka
4 ks ciabatta
Příprava
Lilek omyjeme a nakrájíme ho na desce Lamart na plátky asi 1 cm silné. Osolíme a necháme asi 20 minut vypotit. Poté jej opláchneme a osušíme papírovou utěrkou.

Z žampiónů odstraníme nožičky a z vnitřní strany pokapeme citrónovou šťávou, olivovým olejem a osolíme.

Lilky potřeme olejem a společně s žampiony pečeme na grilu z obou stran, aby byly hezky opečené. Na konec položíme na gril plátky rajčete a zlehka z obou stran opečeme.

Avokádo vypeckujeme a vydlabeme. Lehce rozmačkáme vidličkou a smícháme s prolisovaným česnekem a pár kapkami limetky.

Ciabattu podélně rozkrojíme a na sucho opečeme na pánvi. Spodní část potřeme majonézou, kterou jsme smíchali s chilli omáčkou a limetkovou šťávou. Poté na housku položíme lístky rukoly, ogrilovaný plátek lilku, který důkladně potřeme rozmačkaným avokádem na něj dva plátky pečeného rajčete a na konec ogrilovaný žampión.
17.06.2020
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Léto je tady. Připravte si domácí vanilkovou zmrzlinu s griliášem a slaným karamelem Pohankový nákyp s kapustou a mletým masem >>

Související témata

  • Pokrmy z masa a ryb
  • Bydlínkova kuchařka
  • Vaření
  • Praktická moderní kuchyně
  • Hobby a zahrada
Odebírat
newsletter

Pokrmy z masa a ryb

  • Domácí uzení: Na co si dát pozor

    11.04.2022 - Jak se stát mistrem uzení? V první řadě je třeba se vyvarovat...

  • Jak na domácí klobásy?

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Nudle se zeleninou přelité vejci

    04.03.2022 - Vařime (nejen) pro děti

  • K čemu slouží remoska a jak ji využijete v moderní domácnosti?

  • Výroba domácího salámu? V udírně úplně jednoduše

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

  • Mlsejte zdravě: RAW dezerty

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o horkovzdušnou fritézu TEFAL

    16.05.2022 - Nechcete se vzdát křupavých bramborových hranolků a poctivého...

  • Mistrovské a bezstarostné grilování díky technologii iGrill

  • Začněte den s lahodnou snídaní

  • Peletové grily - uzení nebo grilování?

  • Soutěž o řadu hrnců WMF Fusiontec Compact

  • >> všechny články

Magazín

  • Léto ve vile Tugendhat
  • Diébédo Francis Kéré - architektura jako sociální projekt
  • Soutěž o horkovzdušnou fritézu TEFAL
  • Zateplení podle Lenky: klid a pohoda na práci v podkroví
  • Nábytek k bydlení, nebo jako dekorace?
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.