recepty

Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

Foto: Monarch.cz

Foto: Monarch.cz

Správně připravený steak potěší vaše smysly. Abyste si ho však opravdu vychutnali, potřebujete kvalitní maso a správný postup. V tomto článku se dozvíte, jak si připravit šťavnatý hovězí steak doma, ale také vám dáme tip na restauraci, kde vám ho naservírují skuteční mistři.

Jak na výtečný hovězí steak?

Jaké ingredience budete potřebovat k přípravě výtečného hovězího steaku a jak postupovat, se dozvíte níže.

Ingredience (2 porce):

  • 2 kusy vyzrálého hovězího (např. ribeye, striploin – nízký roštěnec nebo svíčková), každý o váze cca 200 gramů
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý černý pepř
  • 2 lžíce kvalitního oleje (řepkový, arašídový, příp. ghí)
  • 2 stroužky česneku, lehce rozmáčknuté
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu
  • 25 gramů másla
 

Postup přípravy 

Maso vyndejte z lednice alespoň 30 minut před přípravou (ideální je však 60 minut), aby získalo pokojovou teplotu.

Před přípravou steaky zlehka osušte a poté výrazně z obou stran osolte. Pokud je chcete opepřit, doporučujeme tak učinit až v konečné fázi, jinak se pepř připálí a zhořkne.

Použijte nejlépe masivní litinovou pánev s drážkami. Na vysokém stupni ji nechte dobře rozehřát – povrch by měl být opravdu horký.

Připravte si také náčiní, kterým budete steak obracet. Kromě toho nezapomeňte promyslet, jak moc chcete mít maso propečené.

Nyní se můžete pustit do samotného opékání masa. Nejdříve si pánev rozehřejte na střední teplotu. Zda je rozpálená dostatečně, zjistíte tak, že přidáte na pánev olej, a pokud se z ní začne lehce kouřit, je připravena k vložení steaku. V této fázi na ni nalijte olej, vložte osolené maso a opékejte ho z obou stran až do preferované propečenosti. Pro medium rare smažte cca 2–3 minuty z každé strany (podle tloušťky masa). Během poslední minuty přidejte česnek, bylinky a máslo, kterým steak přelévejte.

Na tento krok mnoho lidí zapomíná a diví se, že maji steaky tuhé. Odpočinek je však pro chutné maso opravdu zásadní. Jak říká šéfkuchař restaurace Monarch, Miroslav Vintrich: „Odpočinek by měl ideálně trvat klidně 15 až 20 minut někde na mřížce v teplejší části kuchyně. Poté steak buď hoďte znovu na pánev, nebo do trouby na teplotu vyšší než 200 °C, aby se dohřál na konzumní teplotu. Odpočinek je pro maso důležitý, aby se do něj vstřebala šťáva. Tím zkřehne, zůstane šťavnaté a nebude vám šťáva vytékat na talíř.“ 

Nakonec vás čeká servírování. Hotový steak můžete ještě dosolit a opepřit. Poté nakrájejte maso na plátky proti směru vláken a podávejte s pečenými bramborami nebo grilovanou zeleninou.

Ochutnejte prémiové steaky v centru Prahy

Foto: Monarch.cz
 
Pokud se vám nechce steaky připravovat doma, ale místo toho vás láká ochutnat prémiovou kvalitu od skutečných profesionálnů, vydejte se do centra Prahy, kde pro vás připraví maso té nejvyšší kvality. Monarch je vyhlášený nabídkou steaků ze skotu typu ANGUS, které je velmi přísně tříděné – jedná se o nejlepší maso na trhu.
 

Steaky dodávané do restaurace Monarch musejí splňovat například následující kritéria:

  • mírný až vyšší stupeň tukového mramorování, 
  • kategorie "A" – nejmladší stádium dospělosti (zaručuje lepší barvu masa, texturu, pevnost a měkkost),
  • výnosnost nesmí přesáhnout stupeň 3 (tedy neobsahuje nadměrné množství podkožního tuku),
  • středně až jemně mramorovanou textura, která ovlivňuje měkkost a chutnost masa.
 
Kromě skvělých steaků můžete v Monarchu ochutnat také některé z prestižních vín z celého světa, které chuť masa ještě umocní.

Až dostanete chuť na vynikající steak, máte dvě možnosti – připravit si ho doma podle našeho receptu, nebo se nechat hýčkat v Monarchu a dopřát si mistrovské dílo na talíři od profesionálů v oboru.


Zdroj: monarch.cz; bbcgoodfood.com
15.08.2025 | redakce
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Kuřecí steak se špagetami na ředkvičkách a čerstvých bylinkách Recept, který voní létem: Cukeťák >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Pokrmy z masa a ryb
  • Vaření
  • Kuchyně
  • Hobby a zahrada
  • Nápoje

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Mountfield a.s.

    Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Bydlínkova kuchařka

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Recept, který voní létem: Cukeťák

  • >> všechny články

Pokrmy z masa a ryb

  • Objevte japonské rýžové sendviče onigirazu

    01.08.2025 - Zapomeňte na běžné sendviče! Onigirazu, japonský rýžový snack...

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

  • Recept: Domácí uzený salám se sýrem

  • Masopustní hodování podle Pepy Nemravy

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

    09.10.2025 - Máte rádi klobásy, maso a vůni kouře z udírny? Pak nesmíte chybět na...

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • Haier na veletrhu IFA v Berlíně: Špičkové technologie, prémiový design a funkce šité na míru

  • >> všechny články

Magazín

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost
  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka
  • Pokrmy z masa a ryb

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.