Jak na výtečný hovězí steak?
Ingredience (2 porce):
- 2 kusy vyzrálého hovězího (např. ribeye, striploin – nízký roštěnec nebo svíčková), každý o váze cca 200 gramů
- mořská sůl
- čerstvě namletý černý pepř
- 2 lžíce kvalitního oleje (řepkový, arašídový, příp. ghí)
- 2 stroužky česneku, lehce rozmáčknuté
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu
- 25 gramů másla
Postup přípravy
Před přípravou steaky zlehka osušte a poté výrazně z obou stran osolte. Pokud je chcete opepřit, doporučujeme tak učinit až v konečné fázi, jinak se pepř připálí a zhořkne.
Použijte nejlépe masivní litinovou pánev s drážkami. Na vysokém stupni ji nechte dobře rozehřát – povrch by měl být opravdu horký.
Připravte si také náčiní, kterým budete steak obracet. Kromě toho nezapomeňte promyslet, jak moc chcete mít maso propečené.
Nyní se můžete pustit do samotného opékání masa. Nejdříve si pánev rozehřejte na střední teplotu. Zda je rozpálená dostatečně, zjistíte tak, že přidáte na pánev olej, a pokud se z ní začne lehce kouřit, je připravena k vložení steaku. V této fázi na ni nalijte olej, vložte osolené maso a opékejte ho z obou stran až do preferované propečenosti. Pro medium rare smažte cca 2–3 minuty z každé strany (podle tloušťky masa). Během poslední minuty přidejte česnek, bylinky a máslo, kterým steak přelévejte.
Na tento krok mnoho lidí zapomíná a diví se, že maji steaky tuhé. Odpočinek je však pro chutné maso opravdu zásadní. Jak říká šéfkuchař restaurace Monarch, Miroslav Vintrich: „Odpočinek by měl ideálně trvat klidně 15 až 20 minut někde na mřížce v teplejší části kuchyně. Poté steak buď hoďte znovu na pánev, nebo do trouby na teplotu vyšší než 200 °C, aby se dohřál na konzumní teplotu. Odpočinek je pro maso důležitý, aby se do něj vstřebala šťáva. Tím zkřehne, zůstane šťavnaté a nebude vám šťáva vytékat na talíř.“
Nakonec vás čeká servírování. Hotový steak můžete ještě dosolit a opepřit. Poté nakrájejte maso na plátky proti směru vláken a podávejte s pečenými bramborami nebo grilovanou zeleninou.
Ochutnejte prémiové steaky v centru Prahy
Steaky dodávané do restaurace Monarch musejí splňovat například následující kritéria:
- mírný až vyšší stupeň tukového mramorování,
- kategorie "A" – nejmladší stádium dospělosti (zaručuje lepší barvu masa, texturu, pevnost a měkkost),
- výnosnost nesmí přesáhnout stupeň 3 (tedy neobsahuje nadměrné množství podkožního tuku),
- středně až jemně mramorovanou textura, která ovlivňuje měkkost a chutnost masa.
Až dostanete chuť na vynikající steak, máte dvě možnosti – připravit si ho doma podle našeho receptu, nebo se nechat hýčkat v Monarchu a dopřát si mistrovské dílo na talíři od profesionálů v oboru.