recepty

Jak na novoroční ráno: Polský bigoš

Zatímco štědrovečerním menu se jednotlivé české domácnosti od sebe jen poměrně málo odlišují, silvestrovský a novoroční jídelníček bývá různorodější, i když i pro něj platí určitá pravidla. V mnoha rodinách se tradičně pamatuje na čočku, která by měla zaručit dostatek peněz v nastávajícím roce. Jisté taky je, že na Nový rok je třeba vyhnout se konzumaci jakékoli drůbeže - aby neuletělo štěstí.

Novoroční jídelníček je zpravidla ovlivněn pitím většího množství alkoholu předchozí noci, po níž se nevstává příliš brzy a bývá chuť na něco kyselého. Vhod by tedy mohl přijít recept na vynikající polské národní jídlo - bigoš, které si můžete připravit den předem.

Ingredience
400 g kysaného zelí
400 g hlávkového zelí
250 g hovězího masa
250 g libového vepřového masa (např. z plece)
150 g vepřového bůčku
nožička klobásy
100 ml suchého bílého vína
1/2 lžíce sádla


1 velká cibule cibule
hrst sušených hub
hrst sušených švestek, popř. také jablek ši hrušek
bobkový list
mletá sladká paprika
kmín
majoránka
sůl
Příprava
Njeprve alespoň na hodinu namočíme sušené houby. Kysané zelí pokrájíme, pokmínujeme, nepatrně podlijeme a několik minut podusíme s nakrájenými kousky sušeného ovoce. Na nudličky nakrájené hlávkové zelí osolíme a podusíme do poloměkka s houbami. Obě zelí smícháme do většího rendlíku. K nim přidáme na kostičky nakrájený a předem vyškvařený bůček, na troše tuku a cibuli do měkka podušené kostky hovězího a vepřového masa, a nakrájenou klobásu. Nyní vše důkladně promícháme, přídáme víno, bobkový list, sladkou papriku, majoránku, podle potřeby přisolíme a vše ještě společně na mírném ohni asi 10 minut dusíme, aby se chutě řádně spojily. Doporučuje se nechat zaležet a bigoš podávat ohřívaný s tmavým chlebem.

Recept existuje v různých variacích s různým poměrem přísad, někdy se dělá jen z kysaného zelí, možná je i libovější varianta bez bůčku. Přidávat do něj lze nejrůznější druhy masa, včetně telecího či divočiny. Výsledek bývá vždy výborný - je to jídlo, které zkazí jen kuchař  necitlivý či obzvlášť špatně naladěný.

bydlinek


V Polsku se prý bigoš jí už od 14. století, od dob zakladatele dynastie Jagellonců Vladislava. Původ je tedy patrně litevský. Název bigoš prý ale pochází ze staré němčiny a původní význam tohoto slova je chaos - jídlo se tak nejspíš nazývá pro bohatou směsici přísad, které obsahuje. Buď jak buď, chuť bigoše je pohádková. Není divu, že tento pokrm opěvoval i velký polský básník Adam Mickiewicz, který ve svém veršovaném eposu Pan Tadeáš píše: "Je těžké pro básníka popsat slovy vůni, chuť a barvu bigoše, když slovo znamená jen zvuk..." 

30.12.2019 | Svatava Morávková
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Hlávkové zelí s mletým masem Dobroty z listového těsta nejen na Silvestra >>

Související témata

  • Pokrmy z masa a ryb
  • Vaření
  • Bydlínkova kuchařka
Odebírat
newsletter

Partner sekce

  • DORTOVÁ KRÁLOVNA

    Dorty všech velikostí, barev a tvarů. Moje dorty nejsou nikdy všední, ať už se jedná o klasiku či zbrusu nové recepty.

Bydlínkova kuchařka

  • Cukroví na poslední chvíli

    23.12.2020 - Vláčné kokosky s tvarohem

  • Vyhrajte nepřilnavou pánev LAMART

  • Podzimní recept: Jablečný koláč s tvarohem a drobenkou

  • Jahodová sezóna: Vyzkoušejte jahodové tiramisu

  • Léto je tady. Připravte si domácí vanilkovou zmrzlinu s griliášem a slaným karamelem

  • >> všechny články

Pokrmy z masa a ryb

  • Nastává čas uzení

    08.12.2020 - Doba uzrává, sychravé počasí a mrákotné deště začíná střídat...

  • Staňte se mistry grilovací sezony - tyto vychytávky by vám neměly chybět

  • Recept: Hlavička jako tradiční velikonoční pokrm

  • >> všechny články

Vaření

  • Uzení teď a kdysi

    19.10.2020 - Udírny a uzení jsou čím dál oblíbenější činností, kterou si mnozí...

  • Soutěž Barevný podzim 2020

  • Mějte svou váhu pod kontrolou

  • Jedineční na trhu, ideální na chatu: Candy Aquamatic a TRIO

  • Chřestová sezóna je v plném proudu. Vyzkoušíte salát, nebo chřestový koláč?

  • >> všechny články

Magazín

  • Psychologie barev pomůže se zařizováním interiéru
  • Za ledovou řekou a černými lesy je studené království...
  • Soutěž o balení lahví Sodastream
  • Změna dodavatele energií uleví vaší peněžence
  • Sapeli: Vracíme do přírody to, co si z ní bereme
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.