recepty

Je libo zahejbáky?

Chladnější rána, brzké stmívání - vše nasvědčuje tomu, že nás léto se svými voňavými jahodami a malinami definitivně opustilo. Podzim, stejně jako každé roční období, má však také kouzlo. Dozrávají švestkové aleje, sklízejí se jablka a v neposlední řadě nastává období sběru brambor. I když receptů na pokrmy z brambor je nespočet, byla by velká škoda, kdybychom zapomněli na jeden z nejjednodušších.

Znáte bramborové placky? Vzpomenete si na jejich vůni? Možná je právě vám babičky pekly na kamnech a ještě teplé potíraly sádlem. Bramborové placičky jsou známé v mnoha koutech naší země pod různými názvy. Na jižní Moravě pečou „přesňáky“, na Vysočině „pekáče“, kolem Hluku na Uherskohradišťsku si pochutnávají na „patentech“, v okolí Kyjova na „latách“, Moravské Slovácko zná placky jako „olipy“, „lokše“ jsou součástí slovenského národního jídla a podávají se k pečené huse. Placky a jiné staročeské pochoutky můžeme dostat na jarmarcích a trzích. Jejich příprava je ovšem tak snadná, že si na nich můžete pochutnávat ještě dnes.
Základ bramborových placek tvoří pouhé tři suroviny: brambory, hladká mouka a sůl.

Bramborové placky

1 kg brambor
300 g hladké mouky
sůl

Brambory nejlépe den předem uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Druhý den je oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, sůl a na pomoučeném vále důkladně zpracujeme těsto. Je-li potřeba, přisypeme mouku. Tvarujeme placičky, které okamžitě pečeme z obou stran na suché pánvi. Že je placka hotová, poznáme podle tmavých puchýřků, které na ní vyskočí.

Vaší fantazii a konečné úpravě se meze nekladou. Někdo miluje placky jen tak potřené sádlem nebo máslem, na Hodonínsku se mažou povidlím, skořicí a rumem, některým chutnají posypané mákem a cukrem.
K tradičním receptům na Vysočině patří takzvané „zahejbáky“. Jsou to v podstatě bramborové placky, zde nazývané „pekáče“, naplněné jablky a mákem.

Zahejbáky z Vysočiny

těsto na bramborové placky
6 velkých jablek
200 g mletého máku
cukr podle chuti

Na přípravu zahejbáků zpracujeme stejné těsto jako na bramborové placky. Náplň vytvoříme z nastrouhaných jablek, pomletého máku a cukru. Na jednotlivé placičky klademe směs, placku přehneme a prsty jemně stlačíme okraje. Zahejbáky pečeme v předehřáté troubě na 220°C až do vytvoření tmavých puchýřků.
Zahejbáky jsou výborné teplé i zastudena. Otázkou je, zda vám do vychladnutí vydrží. Jsou totiž tak dobré, že se do nich celá rodina pustí ihned.
06.11.2012 | Jana Vaňková
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • Jana Vaňková

    Jana Vaňková

    Jana se stala členem týmu BYDLENÍ.CZ začátkem října 2012. Jako redaktorka píše články o zajímavých akcích nebo osobnostech, připravuje seriál článků Na reality s rozumem, stará se o podobu PR článků a zároveň svými postřehy přispívá do vlastního blogu.

<< Telčí prošel rej masek Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem >>

Související témata

  • Dezerty a sladké
  • Bydlínkova kuchařka
  • Vaření
  • Blog
Odebírat
newsletter
Jana Vaňková

Jana Vaňková

Dezerty a sladké

  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem

    17.01.2023 - Jednoduché, ale tak chutné! Čokoládové pralinky jsou velmi snadné na...

  • Tříkrálová bábovka. Kdo najde minci?

  • Upečte si estonský kringel nebo trdelníky

  • Vánoční tip: Knihy, které mi dělají radost

  • Ochutnejte opravdu vláčnou cuketovou bábovku

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

    27.01.2023 - Ať už chcete maso omezit, nebo vám přijde návštěva, která masu...

  • Co z červené řepy? Rychlý boršč

  • Silvestrovské pohoštění: Domácí paštika s trhacím chlebem

  • Sváteční pohoštění: Houbový kuba

  • Stufato s krůtím masem a polentou

  • >> všechny články

Vaření

  • Našli jste pod stromečkem výrobník perlivé vody? Máme pro vás tipy, jak ho používat k maximální spokojenosti

    18.01.2023 - Přinesl vám Ježíšek pod stromeček i výrobník perlivé vody od...

  • Soutěž: Doušek se správnou teplotou vždy a všude

  • Česnek je zelenina, léčivá rostlina i prastaré koření

  • Pusťte do kuchyně páru. Pomůže vám při přípravě jídel i při čištění trouby

  • Zelí kvašené ve sklenicích

  • >> všechny články

Magazín

  • Na Den zeber odpad z přírody seber
  • Feng Shui jako životní filosofie
  • Zatočte s plísněmi v interiéru
  • Vyhrajte pořádnou střechu zdarma
  • Jakou roli hraje a bude hrát 3D tisk ve stavebnictví?
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka
  • Dezerty a sladké

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.