recepty

Sezóna brambor: Ochutnejte bramborové zahejbáky

Bramborové zahejbáky. Foto: Redakce BYDLENI.CZ

Bramborové zahejbáky. Foto: Redakce BYDLENI.CZ

Chladná rána, brzké stmívání - vše nasvědčuje tomu, že nás léto se svými voňavými jahodami a malinami definitivně opustilo. Podzim, stejně jako každé roční období, má však také kouzlo. Dozrávají švestkové aleje, sklízejí se jablka a v neposlední řadě nastává období sběru brambor. I když receptů na pokrmy z brambor je nespočet, byla by velká škoda, kdybychom zapomněli na jeden z nejstarších a nejjednodušších.

Znáte bramborové placky? Vzpomenete si na jejich vůni? Možná je právě vám babičky pekly na kamnech a ještě teplé potíraly sádlem. Bramborové placičky jsou známé v mnoha koutech naší země pod různými názvy. Na jižní Moravě pečou „přesňáky“, na Vysočině „pekáče“, kolem Hluku na Uherskohradišťsku si pochutnávají na „patentech“, v okolí Kyjova na „latách“, Moravské Slovácko zná placky jako „olipy“, „lokše“ jsou součástí slovenského národního jídla a podávají se k pečené huse. Placky a jiné staročeské pochoutky můžeme dostat na jarmarcích a trzích. Jejich příprava je ovšem tak snadná, že si na nich můžete pochutnávat ještě dnes doma.

Bramborové placky

Základ bramborových placek tvoří pouhé tři suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky
  • sůl

Brambory nejlépe den předem uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Druhý den je oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, sůl a na pomoučeném vále důkladně zpracujeme těsto. Je-li potřeba, přisypeme mouku. Tvarujeme placičky, které okamžitě pečeme z obou stran na suché pánvi. Že je placka hotová, poznáme podle tmavých puchýřků, které na ní vyskočí.

Vaší fantazii a konečné úpravě se meze nekladou. Někdo miluje placky jen tak potřené sádlem nebo máslem, na Hodonínsku se mažou povidlím, skořicí a rumem, některým chutnají posypané mákem a cukrem.
K tradičním receptům na Vysočině patří takzvané „zahejbáky“. Jsou to v podstatě bramborové placky, zde nazývané „pekáče“, naplněné jablky a mákem.

Zahejbáky z Vysočiny


  • těsto na bramborové placky
  • 6 velkých jablek
  • 200 g mletého máku
  • cukr podle chuti

Na přípravu zahejbáků zpracujeme stejné těsto jako na bramborové placky. Náplň vytvoříme z nastrouhaných jablek, pomletého máku a cukru. Na jednotlivé placičky klademe směs, placku přehneme a prsty jemně stlačíme okraje. Zahejbáky pečeme v předehřáté troubě na 220 °C až do vytvoření tmavých puchýřků.

Podívejte se na postup ve videu.

Bramborové zahejbáky
Zahejbáky jsou výborné teplé i zastudena. Otázkou je, zda vám do vychladnutí vydrží. Jsou totiž tak dobré, že se do nich celá rodina pustí ihned.

bydlinekVideopostup: Bramborové zahejbáky
Celý postup, jak na bramborové zahejbáky, najdete na našem Instagramu.  

04.10.2024 | Jana Koenigová
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Čas polévek je tu. Které rád vaří Pepa Nemrava? Honza peče: Ořechová roláda s povidly a mascarpone >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Dezerty a sladké
  • Vaření
  • Kuchyně
  • Hobby a zahrada
  • Blog

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

Odebírat
newsletter

Bydlínkova kuchařka

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

    27.06.2025 - V době, kdy vládne avokádový toast, hummus a poke bowl, trochu...

  • Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku

  • Hrníčková mramorová bábovka: Klasika, která nikdy nezklame

  • Recept: Domácí uzený salám se sýrem

  • Masopustní hodování podle Pepy Nemravy

  • >> všechny články

Dezerty a sladké

  • Masopustní koblihy Pepy Nemravy

    21.02.2025 - Masopust je tu! Vesnicemi prochází masopustní průvod rozličných maškar...

  • Perníčkové cupcakes se slaným karamelem

  • Vánoce na poslední chvíli: Jedlé dárky

  • Honza peče cukroví: Vánoční vosí koule

  • Dýňové cupcakes s kořením

  • >> všechny články

Vaření

  • Jak správně a často čistit gril

    30.06.2025 - K létu grilování jednoznačně patří. Abyste si vychutnali připravené...

  • České sporáky a kamna na pevná paliva: Návrat k tradici s moderním přesahem

  • Soutěž: Moje léto 2025

  • Vstupte do letošní grilovací sezóny s originálními recepty z vašeho grilu

  • Vyhlášení výherců soutěže Milujeme jídlo

  • >> všechny články

Magazín

  • Čas levandule
  • Uchovejte si ty nejcennější vzpomínky a vytvořte knihu, k níž se budete vracet po celý život
  • Nová sběrnice Smart Hub: Moderní řešení pro dálkové odečty v souladu s legislativou
  • Soutěž: Vyhrajte prací papírky a přírodní parfém od EcoHaus
  • Realizace: Barevný byt pro knihovnici
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.