Sezóna brambor: Ochutnejte bramborové zahejbáky

Bramborové zahejbáky. Foto: Redakce BYDLENI.CZ

Bramborové zahejbáky. Foto: Redakce BYDLENI.CZ

Sezóna brambor je v plném proudu a s ní i návrat k tradičním receptům, které se dědí z generace na generaci. Bramborové placky zná snad každý – ať už jako přesňáky, pekáče či lokše. Ale slyšeli jste o „zahejbácích“ z Vysočiny? Tento jednoduchý recept spojuje křupavé bramborové těsto s náplní z jablek a máku – ideální pochoutka na sychravé podzimní dny.

Vzpomenete si na vůni bramborových placek? Možná je právě vám babičky pekly na kamnech a ještě teplé potíraly sádlem. Bramborové placičky jsou známé v mnoha koutech naší země pod různými názvy. Na jižní Moravě pečou „přesňáky“, na Vysočině „pekáče“, kolem Hluku na Uherskohradišťsku si pochutnávají na „patentech“, v okolí Kyjova na „latách“, Moravské Slovácko zná placky jako „olipy“, „lokše“ jsou součástí slovenského národního jídla a podávají se k pečené huse. Placky a jiné staročeské pochoutky můžeme dostat na jarmarcích a trzích. Jejich příprava je ovšem tak snadná, že si na nich můžete pochutnávat ještě dnes doma.

Bramborové placky

Základ bramborových placek tvoří pouhé tři suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 300 g hladké mouky
  • sůl

Brambory nejlépe den předem uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Druhý den je oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, sůl a na pomoučeném vále důkladně zpracujeme těsto. Je-li potřeba, přisypeme mouku. Tvarujeme placičky, které okamžitě pečeme z obou stran na suché pánvi. Že je placka hotová, poznáme podle tmavých puchýřků, které na ní vyskočí.

Vaší fantazii a konečné úpravě se meze nekladou. Někdo miluje placky jen tak potřené sádlem nebo máslem, na Hodonínsku se mažou povidlím, skořicí a rumem, některým chutnají posypané mákem a cukrem.
K tradičním receptům na Vysočině patří takzvané „zahejbáky“. Jsou to v podstatě bramborové placky, zde nazývané „pekáče“, naplněné jablky a mákem.

Zahejbáky z Vysočiny


  • těsto na bramborové placky
  • 6 velkých jablek
  • 200 g mletého máku
  • cukr podle chuti

Na přípravu zahejbáků zpracujeme stejné těsto jako na bramborové placky. Náplň vytvoříme z nastrouhaných jablek, pomletého máku a cukru. Na jednotlivé placičky klademe směs, placku přehneme a prsty jemně stlačíme okraje. Zahejbáky pečeme v předehřáté troubě na 220 °C až do vytvoření tmavých puchýřků.

Podívejte se na postup ve videu.

Bramborové zahejbáky
Zahejbáky jsou výborné teplé i zastudena. Otázkou je, zda vám do vychladnutí vydrží. Jsou totiž tak dobré, že se do nich celá rodina pustí ihned.

bydlinekVideopostup: Bramborové zahejbáky
Celý postup, jak na bramborové zahejbáky, najdete na našem Instagramu.  

02.10.2025 | Jana Koenigová

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • KORADO a.s.

    Jsme dynamická česká společnost s nadnárodní majetkovou účastí a patříme mezi přední světové výrobce ocelových otopných těles.

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444