bydlení.cz představuje

Jak na domácí klobásy?

Pokud pravidelně nakupujete v řeznictví či masnách, tak vám nemusíme klobásu nebo, chcete-li jelito, sáhodlouze představovat.

Historie tohoto uzenářského klenotu sahá až do starověku, kdy je začali vyrábět staří Římané, Sumerové a jsou o nich zmínky dokonce i v Číně. Klobásy se v minulosti vyráběly hlavně kvůli trvanlivosti, jejich popularita však trvá až do dnes.

V tomto článku se podíváme na to, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit doma, ať už z důvodu, že vám klobásy z místních obchodů nechutnají, nebo že byste rádi ozkoušeli vaši novou udírnu. Co k tomu budete potřebovat?



Přibližně na patnáct kusů si přichystejte:

  • 1,5 kg libového vepřového masa
  • 1 kg bůčku či ořezů ze sádla
  • 5 g mletého pepře
  • 3 g mletého kmínu
  • 1 g majoránky
  • Stroužek česneku
  • 50 g soli
  • 500 ml vody
  • 5-6 metrů vyšlemovaných vepřových střívek
Pro úpravu výše zmíněných surovin budete potřebovat mlýnek na maso, prkénko na krájení, nůž (ideálně nabroušený řeznický, ne žádné žabikuchy), mísy na maso, plnič střívek a samozřejmě udírnu. 



V prvním kroku maso očistíme, což znamená, že z něj odstraníme všechny blány, chrupavky a šlachy. Tučné maso namelte nahrubo a libové nakrájejte na kousky cca 1 cm. Maso následně, osolíme, okořeníme, vložíme do oddělených nádob a necháme přikryté uležet v lednici 4-5 dní. Dbejte na to, aby maso bylo dobře umačkané a utěsněné. Zabráníte tak vzniku vzduchových kapes. 

  
To že je maso uleželé poznáme tak, že část libového rozřízneme. Je-li barva masa růžovočervená, můžeme přejít k dalšímu kroku. Pokud si chcete ověřit, že je maso správně ochucené, vložte libové maso na pánev. Po ochutnání v případě potřeby směs se syrovým masem dochuťte. 
 
Třetinu uleželé směsi libového masa umele najemno. Umleté maso pak ideálně vložte do větší mísy. Po přidání vody vše pořádně promíchejte a pak přidejte zbylé libové maso. Teď přijde na řadu tučné maso, které do mísy přidávejte postupně, tak aby nám vznikl rovnoměrně rozmíchaný prejt. 

 
Na začátku střívka vytvoříme uzel a následně ho naplníme prejtem. Přibližně po dvaceti centimetrech střívko překroutíme a vznikne nám tak klobása. Na druhém konci vytvoříme opět uzel, nebo ho zavážeme přírodním obrázkem. Klobásy pak musíme nechat uzrát do druhého dne v chladu. 

   
Konečně přijde fáze uzení. K tomu se hodí suché dřevo z listnatých stromů, nejlépe buk či bříza. Nezapomeňte však dřevo zbavit kůry. Na závěr uzení doporučuji dřevo z ovocných stromů (třešeň, jabloň...) Udírnu předehřejte na 90 °C a vložte do ní klobásy. Při této teplotě je tam ponechte hodinu a pak snižte teplotu na 60-70 stupňů s tím, že po 3-4 hodinách klobásy vyndejte a okoštujte. 
 
Hotové klobásy nakonec utřete ubrouskem a máte hotovo. Dobrou chuť!

27.10.2021 | PR
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.

<< Výroba domácího salámu? V udírně úplně jednoduše Polévka z dýně hokaidó s kokosovým mlékem >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Vaření
  • Pokrmy z masa a ryb
  • Potřeby pro domácnost
  • Rady kutilům
  • Bydlení.cz představuje
Odebírat
newsletter
Vladeko spol. s.r.o.

Vladeko spol. s.r.o.

Bydlínkova kuchařka

  • Švestky dozrály. Vychutnejte si je s vínem

    29.09.2023 - Švestky si rozumí s masem, tvarohem, mákem a samozřejmě s alkoholem....

  • Jak připravit udírnu na podzimní uzení

  • Polévka gazpacho - rajská dobrota

  • Soutěž o sušičku potravin Sencor

  • Pečeme domácí pizzu

  • >> všechny články

Vaření

  • Červenec voní po levandulových sirupech a džemech

    21.07.2023 - Podnikli jste výlet na levandulovou farmu, nebo vám tyto nádherně...

  • Ochutnejte domácí pistáciovou zmrzlinu

  • Netradiční jahodové džemy

  • Co bude dnes k večeři?

  • Připravte se na sezónu zavařování. Soutěžte o 3 balíčky od značky Labeta

  • >> všechny články

Pokrmy z masa a ryb

  • Silvestrovské pohoštění: Domácí paštika s trhacím chlebem

    29.12.2022 - K silvestrovskému veselí patří pohoštění. Klasické obložené...

  • Stufato s krůtím masem a polentou

  • Petržel je vynikající zelenina i léčivka

  • >> všechny články

Magazín

  • Švestky dozrály. Vychutnejte si je s vínem
  • Tajemství krásných vlasů? Zdravá pokožka hlavy
  • Soutěž: Chytrá zásuvka Philips Hue - váš dům, vaše pravidla
  • Není ji vidět, ale změnu pocítíte okamžitě. Nová větrací jednotka Zehnder zajistí zdravé vnitřní klima bez ohledu na prostor
  • Less Mess Storage: Moderní hotel pro vaše věci
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.