Jak na domácí klobásy?

Pokud pravidelně nakupujete v řeznictví či masnách, tak vám nemusíme klobásu nebo, chcete-li jelito, sáhodlouze představovat.

Historie tohoto uzenářského klenotu sahá až do starověku, kdy je začali vyrábět staří Římané, Sumerové a jsou o nich zmínky dokonce i v Číně. Klobásy se v minulosti vyráběly hlavně kvůli trvanlivosti, jejich popularita však trvá až do dnes.

V tomto článku se podíváme na to, jak si tuhle tradiční pochoutku připravit doma, ať už z důvodu, že vám klobásy z místních obchodů nechutnají, nebo že byste rádi ozkoušeli vaši novou udírnu. Co k tomu budete potřebovat?



Přibližně na patnáct kusů si přichystejte:

  • 1,5 kg libového vepřového masa
  • 1 kg bůčku či ořezů ze sádla
  • 5 g mletého pepře
  • 3 g mletého kmínu
  • 1 g majoránky
  • Stroužek česneku
  • 50 g soli
  • 500 ml vody
  • 5-6 metrů vyšlemovaných vepřových střívek
Pro úpravu výše zmíněných surovin budete potřebovat mlýnek na maso, prkénko na krájení, nůž (ideálně nabroušený řeznický, ne žádné žabikuchy), mísy na maso, plnič střívek a samozřejmě udírnu. 



V prvním kroku maso očistíme, což znamená, že z něj odstraníme všechny blány, chrupavky a šlachy. Tučné maso namelte nahrubo a libové nakrájejte na kousky cca 1 cm. Maso následně, osolíme, okořeníme, vložíme do oddělených nádob a necháme přikryté uležet v lednici 4-5 dní. Dbejte na to, aby maso bylo dobře umačkané a utěsněné. Zabráníte tak vzniku vzduchových kapes. 

  
To že je maso uleželé poznáme tak, že část libového rozřízneme. Je-li barva masa růžovočervená, můžeme přejít k dalšímu kroku. Pokud si chcete ověřit, že je maso správně ochucené, vložte libové maso na pánev. Po ochutnání v případě potřeby směs se syrovým masem dochuťte. 
 
Třetinu uleželé směsi libového masa umele najemno. Umleté maso pak ideálně vložte do větší mísy. Po přidání vody vše pořádně promíchejte a pak přidejte zbylé libové maso. Teď přijde na řadu tučné maso, které do mísy přidávejte postupně, tak aby nám vznikl rovnoměrně rozmíchaný prejt. 

 
Na začátku střívka vytvoříme uzel a následně ho naplníme prejtem. Přibližně po dvaceti centimetrech střívko překroutíme a vznikne nám tak klobása. Na druhém konci vytvoříme opět uzel, nebo ho zavážeme přírodním obrázkem. Klobásy pak musíme nechat uzrát do druhého dne v chladu. 

   
Konečně přijde fáze uzení. K tomu se hodí suché dřevo z listnatých stromů, nejlépe buk či bříza. Nezapomeňte však dřevo zbavit kůry. Na závěr uzení doporučuji dřevo z ovocných stromů (třešeň, jabloň...) Udírnu předehřejte na 90 °C a vložte do ní klobásy. Při této teplotě je tam ponechte hodinu a pak snižte teplotu na 60-70 stupňů s tím, že po 3-4 hodinách klobásy vyndejte a okoštujte. 
 
Hotové klobásy nakonec utřete ubrouskem a máte hotovo. Dobrou chuť!

27.10.2021 | PR
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444