recepty

Houby na talíři

Jeden z nejfotogeničtějších druhů - jedovatá, ale krásná muchomůrka červená

Jeden z nejfotogeničtějších druhů - jedovatá, ale krásná muchomůrka červená

Víte, že na naší planetě se vyskytuje přibližně sto tisíc druhů hub včetně mikroskopických plísní? Jenom V Evropě je pak známo asi čtyři tisíce pět set druhů hub, které tvoří velké plodnice. Jedlých je z nich "pouze" několik stovek. To, na čem si u jedlých hub pochutnáváme, část nazývaná plodnice, je vlastně jejich rozmnožovací orgán. Samotná houba je schovaná v zemi nebo pod kůrou stromu a tvoří ji spleť mikroskopicky tenkých vláken.

Jedlé houby rostou v našich lesích prakticky po celý rok a zkušený houbař může nalézt některé druhy i uprostřed zimy, pro méně zkušené je to pravé období právě teď. Letos je "úroda" natolik přející, že celkem snadno uspějí i houbaři sváteční a ti, kdo sbírají jen ty nejznámější druhy. Pokud se i vám podařilo přinést z lesa bohatý úlovek, můžete zkusit některý z našich receptů.

 

Houbová pizza

  • balíček listového těsta
  • žíce oleje
  • 3 šálky nakrájených hub
  • cibule
  • kmín
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • strouhaný sýr

 

Listové těsto rozválíme na velikost plechu a položíme na pečící papír. Na oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme houby, ochutíme je solí, kmínem a pepřem. Houbovou směs rozetřeme na těsto, polijeme ji rozšlehanými vejci a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v předehřáte troubě asi 25 minut.

Suchohřib / Hřib hnědý

Zapečené houby s bramborami

  • 400g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • 50g másla
  • 150ml kysané smetany
  • 400g vařených brambor
  • 2 vejce natvrdo
  • 50g tvrdého sýra
  • sůl, pepř, petrželka


Očištěné a na plátky nakrájené houby podusíme s cibulí na másle. Směs osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku. Sejmeme z plotýnky a vmícháme smetanu. Vzniklou směs nalejeme na pokrájené brambory a vejce, které rozložíme v zapékací nádobě vymazané máslem. Povrch posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme v troubě.

Houbové řízky

  • 400g čerstvých hub (bedly, růžovky, ale i hřiby, jedlé holubinky, pýchavky aj.)
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • olej na smažení

Očištěné houby (větší tvrdé houby nakrájíme na silnější plátky) osolíme, obalíme v mouce, vajíčku a strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. Někteří kuchaři doporučují namočit houby před tím, než je osolíte na 10 minut do mléka, zůstanou pak šťavnatější. Obdobně lze houby smažit také v těstíčku. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší. Můžeme doplnit také tatarskou omáčkou.

Bedla vysoká


Vyzkoušejte další recepty z hub:

  • Václavkový guláš
  • Bramboračka s houbami podle Pepy Nemravy
  • Italské rizoto se sušenými hříbky
08.09.2006 | Věra Růžičková
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Hlasování o nejlepší snímek "veget" pokračuje Pořádná letní párty = kvalitní zahradní nábytek >>

Související témata

  • Vaření
  • Hobby a zahrada
  • Bydlínkova kuchařka

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

  • Mountfield a.s.

    Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

Odebírat
newsletter

Vaření

  • Kuchařka Besky: Cukrařina je pro mě způsob sebevyjádření, takový můj jedlý umělecký svět

    18.11.2025 - Stala se nejlepší amatérskou kuchařkou v Česku a od té doby si Veronika...

  • Soutěž o 2 vstupenky na Klobásobraní s Mistrem Málkem

  • Vyhlášení soutěže Moje léto 2025: Známe vítěze!

  • Candy představila na IFA 2025 chytré novinky pro domácnost

  • Parní trouby Electrolux: snadná cesta ke zdravé a lahodné kuchyni

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Hrajte o vánoční překvapení Dr. Oetker

    07.11.2025 - Nejkouzelnější dny v roce se blíží a s nimi i období, kdy se kuchyně...

  • Houbová sezóna je tu. Vyzkoušejte jednoduchý houbový pekáček

  • Cuketový krém podle Pepy Nemravy

  • Připravte si steak jako z prvotřídní restaurace

  • Recept, který voní létem: Cukeťák

  • >> všechny články

Hobby a zahrada

  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě

    03.12.2025 - Letos oslavil velké životní jubileum muž, který nám všem složil hudbu...

  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov

  • Půjčovna techniky pro profíky i kutily: Když potřebujete udělat pořádný kus práce

  • Zdravé tlapky i na náledí: Vsaďte na posyp, který nepálí

  • Vánoce opravdu pro všechny: BRIT představuje vánoční kolekci

  • >> všechny články

Magazín

  • Luxus, který má smysl: Tipy na vánoční dárky pro chytrou a stylovou domácnost
  • Concept vstupuje do světa audio techniky. Dvě nové řady a jedna šance vyhrát skvělou cenu!
  • Domácí wellness: Zaměřili jsme se na parní sprchový box a hydromasážní vanu
  • Životní příběh Jaroslava Uhlíře - Už dlouho šlapu po světě
  • Soutěž: Zažijte vánoční Český Krumlov
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.