Houby na talíři

Jeden z nejfotogeničtějších druhů - jedovatá, ale krásná muchomůrka červená

Jeden z nejfotogeničtějších druhů - jedovatá, ale krásná muchomůrka červená

Víte, že na naší planetě se vyskytuje přibližně sto tisíc druhů hub včetně mikroskopických plísní? Jenom V Evropě je pak známo asi čtyři tisíce pět set druhů hub, které tvoří velké plodnice. Jedlých je z nich "pouze" několik stovek. To, na čem si u jedlých hub pochutnáváme, část nazývaná plodnice, je vlastně jejich rozmnožovací orgán. Samotná houba je schovaná v zemi nebo pod kůrou stromu a tvoří ji spleť mikroskopicky tenkých vláken.

Jedlé houby rostou v našich lesích prakticky po celý rok a zkušený houbař může nalézt některé druhy i uprostřed zimy, pro méně zkušené je to pravé období právě teď. Letos je "úroda" natolik přející, že celkem snadno uspějí i houbaři sváteční a ti, kdo sbírají jen ty nejznámější druhy. Pokud se i vám podařilo přinést z lesa bohatý úlovek, můžete zkusit některý z našich receptů.

 

Houbová pizza

  • balíček listového těsta
  • žíce oleje
  • 3 šálky nakrájených hub
  • cibule
  • kmín
  • 3 vejce
  • sůl, pepř
  • strouhaný sýr

 

Listové těsto rozválíme na velikost plechu a položíme na pečící papír. Na oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme houby, ochutíme je solí, kmínem a pepřem. Houbovou směs rozetřeme na těsto, polijeme ji rozšlehanými vejci a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v předehřáte troubě asi 25 minut.

Suchohřib / Hřib hnědý

Zapečené houby s bramborami

  • 400g čerstvých hub
  • 1 cibule
  • 50g másla
  • 150ml kysané smetany
  • 400g vařených brambor
  • 2 vejce natvrdo
  • 50g tvrdého sýra
  • sůl, pepř, petrželka


Očištěné a na plátky nakrájené houby podusíme s cibulí na másle. Směs osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku. Sejmeme z plotýnky a vmícháme smetanu. Vzniklou směs nalejeme na pokrájené brambory a vejce, které rozložíme v zapékací nádobě vymazané máslem. Povrch posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme v troubě.

Houbové řízky

  • 400g čerstvých hub (bedly, růžovky, ale i hřiby, jedlé holubinky, pýchavky aj.)
  • strouhanka
  • hladká mouka
  • 2 vejce
  • olej na smažení

Očištěné houby (větší tvrdé houby nakrájíme na silnější plátky) osolíme, obalíme v mouce, vajíčku a strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. Někteří kuchaři doporučují namočit houby před tím, než je osolíte na 10 minut do mléka, zůstanou pak šťavnatější. Obdobně lze houby smažit také v těstíčku. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší. Můžeme doplnit také tatarskou omáčkou.

Bedla vysoká

08.09.2006 | Věra Růžičková

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • Mountfield a.s.

    Společnost Mountfield je největší specializovaný prodejce zahradní techniky, zahradního nábytku a bazénů v České republice a na Slovensku. Na trhu působí již více jak 30 let. V současnosti provozuje 76 prodejních center, z toho 58 v Čechách a 18 na Slovensku. Mountfield je také největším výrobcem bazénů a bazénového příslušenství a své výrobky úspěšně exportuje do 46 zemí světa. Provozuje i svůj e-shop.

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444