Jedlé houby rostou v našich lesích prakticky po celý rok a zkušený houbař může nalézt některé druhy i uprostřed zimy, pro méně zkušené je to pravé období právě teď. Letos je "úroda" natolik přející, že celkem snadno uspějí i houbaři sváteční a ti, kdo sbírají jen ty nejznámější druhy. Pokud se i vám podařilo přinést z lesa bohatý úlovek, můžete zkusit některý z našich receptů.
Houbová pizza
- balíček listového těsta
- žíce oleje
- 3 šálky nakrájených hub
- cibule
- kmín
- 3 vejce
- sůl, pepř
- strouhaný sýr
Listové těsto rozválíme na velikost plechu a položíme na pečící papír. Na oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme houby, ochutíme je solí, kmínem a pepřem. Houbovou směs rozetřeme na těsto, polijeme ji rozšlehanými vejci a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme v předehřáte troubě asi 25 minut.![]()
Zapečené houby s bramborami
- 400g čerstvých hub
- 1 cibule
- 50g másla
- 150ml kysané smetany
- 400g vařených brambor
- 2 vejce natvrdo
- 50g tvrdého sýra
- sůl, pepř, petrželka
Očištěné a na plátky nakrájené houby podusíme s cibulí na másle. Směs osolíme, opepříme a přidáme nasekanou petrželku. Sejmeme z plotýnky a vmícháme smetanu. Vzniklou směs nalejeme na pokrájené brambory a vejce, které rozložíme v zapékací nádobě vymazané máslem. Povrch posypeme strouhaným sýrem a krátce zapečeme v troubě.
Houbové řízky
- 400g čerstvých hub (bedly, růžovky, ale i hřiby, jedlé holubinky, pýchavky aj.)
- strouhanka
- hladká mouka
- 2 vejce
- olej na smažení
Očištěné houby (větší tvrdé houby nakrájíme na silnější plátky) osolíme, obalíme v mouce, vajíčku a strouhance a smažíme v rozpáleném oleji. Někteří kuchaři doporučují namočit houby před tím, než je osolíte na 10 minut do mléka, zůstanou pak šťavnatější. Obdobně lze houby smažit také v těstíčku. Podáváme s vařenými brambory nebo bramborovou kaší. Můžeme doplnit také tatarskou omáčkou.![]()