magazín

Dnes (ne)vaříme! Zkuste RAW burger a další

Vybrali jsme pro vás několik zajímavých receptů z kuchařské knihy RAW pro zdraví a krásu. Kuchařka je odpovědí na stále rostoucí trend syrové, nebo také živé či raw stravy. Autorka Jitka Adamová prostřednictvím jednoduchých receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě.

Syrová strava není jen módní záležitostí, je to styl života – života plného energie, pozitivního přístupu, s nímž se pojí krása a duševní pohoda.

Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. RAW pro zdraví a krásu je kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!

Recepty pocházejí z knihy Raw pro zdraví a krásu, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Jemná celerová polévka

Co potřebujete

460 ml / 2 šálky vody
400 g / 2 šálky kokosového mléka
200 g / 2 šálky nakrájeného bulvového celeru
1 šalotku
1–2 lžíce olivového oleje
2 lžíce čerstvého tymiánu
1 mrkev
1 stroužek česneku


 
Postup
Vodu zahřejte na 37 °C a vlijte do mixéru. Přidejte kokosové mléko, celer, cibuli, olej a tymián a umixujte do hladka. Oškrábejte mrkev, nastrouhejte ji na jemném struhadle a vmíchejte do hotové polévky. Rozdělte na talíře a podávejte.

Tip autorky: Pokud máte pocit, že v zimě má být polévka ještě sytější a hustší, přidejte do ní pohanku namočenou přes noc. Na jaře ji zkuste naklíčit, nebo místo ní použít naklíčená semínka. (Podrobný postup, jak naklíčit běžná semínka, najdete v kuchařce.)
 
 
Co možná nevíte o celeru:
Celer má pověst afrodiziaka, snad aby se zalíbil mužům. Ženy jej zase mají v oblibě při dietě, neboť tělu dodá mnoho důležitých látek, ale minimum kalorií. Navíc podporuje trávení, tiší bolesti a působí mírně močopudně. Zkuste ale náš „normální“ celer sehnat v zahraničí. Dostanete svazek zelených řapíků a nikdo se s vámi nebude dlouho vybavovat. Ve spoustě receptů jsou tyhle dva volně zaměnitelné, ale do soudku na kysané zelí si přidávejte přednostně ten bulvový.

Raw waldorfský salát

Jsou jídla dávno zažitá, chutě dobře zkombinované, kterým ve vitariánské verzi nic nechybí. A na kterých není co vylepšovat. Toto je jedno z nich.

Co potřebujete

5–6 řapíků celeru
4–5 jablek Golden Delicious
100 g drobného hroznového vína bez pecek
2 hrsti vlašských ořechů
3 lžíce olivového oleje
4 lžíce jablečného octa
1 lžíci medu (nebo sirupu z agáve)


 
Postup
Listy z řapíkatého celeru prozatím odložte. Celer omyjte a škrabkou oškrábejte z vypouklé strany tuhé „vlasy“. Jablka omyjte a vykrájejte. Spolu s celerem je nakrájejte na kostičky. Hrozny překrojte na poloviny. Metličkou ušlehejte zálivku z oleje, octa a medu. Promíchejte zálivku s ovocem a zeleninou ve větší míse. Nechte asi 10 minut rozležet a pak posypte nasekanými vlašskými ořechy. Nasekejte i odložené lístečky celeru a salát jimi dozdobte. Dokonalost sama.
 
 

Tip autorky:
 Když vlašské ořechy předem namočíte, nebudou tak výrazně nahořklé.

Co možná nevíte o řapíkatém celeru:
S potutelným úsměvem se o celeru bavíme jakožto o přírodním afrodiziaku. Ale umí toho mnohem víc. Ničí infekce v ledvinách a močových cestách, chrání trávicí ústrojí, vyrovnává hladinu krevního cukru. Kromě toho, že se doporučuje diabetikům, můžu ho bez uzardění doporučit úplně všem.

Raw hamburger s hranolky

 
Na placky

5 čerstvých rajčat
55 g / 1 šálek sušených rajčat
40 g / ¼ šálku zlatého lněného semínka
2 lžičky sójové omáčky
1 lžičku sušeného oregana
1 lžičku sušené bazalky
40 g / ¼ šálku slunečnicových semínek
40 g / ¼ šálku sezamu

Na burger

55 g / 1 šálek sušených rajčat
450 g / 3 šálky kešu oříšků
150 g / 1 šálek lněných semínek
1 malou cuketu
2 menší jablka

3 lžíce citronové šťávy
hrst bylinek (bazalka, estragon, tymián)
pepř

Na oblohu
1 červenou cibuli
1 salátovou okurku
hlávkový salát
1 červenou papriku

Na hranolky
1 bílou ředkev nebo vodnici
3 lžíce oleje
1 lžičku kurkumy

 
Postup
Sušená rajčata a lněné semínko namočte alespoň na 2 hodiny.

Vodu slijte, lněné semínko navíc propláchněte. Umixujte rajčata, poté přidejte sušená namočená rajčátka, lněné semínko, sójovou omáčku, oregano a bazalku. Dobře promixujte na jemnou pastu. Poté přidejte slunečnicová a sezamová semínka a znovu mixujte. Tentokrát by si hmota měla zachovat hrubší texturu.

Vyložte pláty sušičky pečicím papírem a malou naběračkou na něj nanášejte tenká kolečka směsi. Sušte tak dlouho, až jdou placky sloupnout z pečicího papíru. Poté nechte ještě sušit 4 hodiny bez papíru při teplotě 40 °C.

Burgery jsou sice z dalších ořechů, ale suší se podstatně kratší dobu, takže s nimi klidně začněte až v polovině sušení placek. Kešu namočte aspoň na 2 hodiny, slijte vodu a umixujte oříšky se sušenými rajčaty, lněným semínkem, cuketou, jablkem a citronovou šťávou. Hustou lepkavou směs přesuňte do mísy, dochuťte najemno nasekanými čerstvými bylinkami. Na plát vyložený pečicím papírem nanášejte malé placky, které se pěkně vejdou na ty předchozí, rajčato-semínkové. Sušte asi 2 hodiny z každé strany. Pokud máte rádi tužší kousky, můžete samozřejmě sušit déle. To už si ale musíte vyzkoušet sami.
 


 
Ještě než skončíte se sušením placek a burgerů, oloupejte ředkev, nakrájejte ji na pravidelné hranolky a promíchejte s olejem a kurkumou. Nechte alespoň hodinu odležet, ať se bílá ředkev zabarví do žluta a natáhne zemitou chuť kurkumy. Spolu s burgerem si pak můžete pochutnat i na šťavnatých hranolcích. Pokud zrovna není sezóna ředkve, nezoufejte a zkuste hranolky z kedlubny. Jde to stejně dobře a křupavě.

Pak už zbývá jen kompletace celého díla. Cibuli, okurku a papriku nakrájejte na kolečka. Na talíř položte první sušenou placku, obložte ji salátovým listem. Doprostřed pohodlně usaďte placičku hamburgeru, na ni kolečka cibule, okurky, papriky a vše přiklopte vrchní plackou. Doprovoďte zlatožlutými hranolky. Podávejte na pikniku v trávě a vychutnávejte si spojení živé stravy se svěží přírodou.
 
Tip autorky: Placky můžete namazat tatarkou nebo doprovodit rajčatovým protlakem z receptů v kuchařce. 

bydlinekVyhrajte kuchařku RAW pro zdraví a krásu
Soutěž o kuchařku Jitky Adamové právě probíhá. Zkuste štěstí a možná jeden výtisk získáte: Soutěž MOJE LÉTO 2021.

15.07.2021 | redakce Bydlení.cz
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • Smart Press

    Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha  profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například beletrie, osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.

<< Jak na domácí zmrzlinu: Vybíráme zmrzlinovač Hummus - báječná pochoutka z cizrny >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Polévky
  • Vaření
  • Praktická moderní kuchyně
  • Kuchyně
Odebírat
newsletter
Smart Press

Smart Press

Partner sekce

  • DORTOVÁ KRÁLOVNA

    Dorty všech velikostí, barev a tvarů. Moje dorty nejsou nikdy všední, ať už se jedná o klasiku či zbrusu nové recepty.

Bydlínkova kuchařka

  • Nudle se zeleninou přelité vejci

    04.03.2022 - Vařime (nejen) pro děti

  • K čemu slouží remoska a jak ji využijete v moderní domácnosti?

  • Výroba domácího salámu? V udírně úplně jednoduše

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

  • Jak na domácí klobásy?

  • >> všechny články

Vaření

  • Soutěž o horkovzdušnou fritézu TEFAL

    16.05.2022 - Nechcete se vzdát křupavých bramborových hranolků a poctivého...

  • Mistrovské a bezstarostné grilování díky technologii iGrill

  • Domácí uzení: Na co si dát pozor

  • Začněte den s lahodnou snídaní

  • Peletové grily - uzení nebo grilování?

  • >> všechny články

Magazín

  • Diébédo Francis Kéré - architektura jako sociální projekt
  • Soutěž o horkovzdušnou fritézu TEFAL
  • Zateplení podle Lenky: klid a pohoda na práci v podkroví
  • Nábytek k bydlení, nebo jako dekorace?
  • Nové odstíny tvrzeného kamene TechniStone®
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.