Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. RAW pro zdraví a krásu je kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!
Recepty pocházejí z knihy Raw pro zdraví a krásu, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Jemná celerová polévka
Co potřebujete 460 ml / 2 šálky vody |
Postup Vodu zahřejte na 37 °C a vlijte do mixéru. Přidejte kokosové mléko, celer, cibuli, olej a tymián a umixujte do hladka. Oškrábejte mrkev, nastrouhejte ji na jemném struhadle a vmíchejte do hotové polévky. Rozdělte na talíře a podávejte.
Tip autorky: Pokud máte pocit, že v zimě má být polévka ještě sytější a hustší, přidejte do ní pohanku namočenou přes noc. Na jaře ji zkuste naklíčit, nebo místo ní použít naklíčená semínka. (Podrobný postup, jak naklíčit běžná semínka, najdete v kuchařce.) |
Raw waldorfský salát
Co potřebujete 5–6 řapíků celeru |
Postup Listy z řapíkatého celeru prozatím odložte. Celer omyjte a škrabkou oškrábejte z vypouklé strany tuhé „vlasy“. Jablka omyjte a vykrájejte. Spolu s celerem je nakrájejte na kostičky. Hrozny překrojte na poloviny. Metličkou ušlehejte zálivku z oleje, octa a medu. Promíchejte zálivku s ovocem a zeleninou ve větší míse. Nechte asi 10 minut rozležet a pak posypte nasekanými vlašskými ořechy. Nasekejte i odložené lístečky celeru a salát jimi dozdobte. Dokonalost sama.
|
Tip autorky: Když vlašské ořechy předem namočíte, nebudou tak výrazně nahořklé.
Raw hamburger s hranolky
Na placky 5 čerstvých rajčat 55 g / 1 šálek sušených rajčat 3 lžíce citronové šťávy |
Postup Sušená rajčata a lněné semínko namočte alespoň na 2 hodiny.
Vodu slijte, lněné semínko navíc propláchněte. Umixujte rajčata, poté přidejte sušená namočená rajčátka, lněné semínko, sójovou omáčku, oregano a bazalku. Dobře promixujte na jemnou pastu. Poté přidejte slunečnicová a sezamová semínka a znovu mixujte. Tentokrát by si hmota měla zachovat hrubší texturu. Vyložte pláty sušičky pečicím papírem a malou naběračkou na něj nanášejte tenká kolečka směsi. Sušte tak dlouho, až jdou placky sloupnout z pečicího papíru. Poté nechte ještě sušit 4 hodiny bez papíru při teplotě 40 °C. Burgery jsou sice z dalších ořechů, ale suší se podstatně kratší dobu, takže s nimi klidně začněte až v polovině sušení placek. Kešu namočte aspoň na 2 hodiny, slijte vodu a umixujte oříšky se sušenými rajčaty, lněným semínkem, cuketou, jablkem a citronovou šťávou. Hustou lepkavou směs přesuňte do mísy, dochuťte najemno nasekanými čerstvými bylinkami. Na plát vyložený pečicím papírem nanášejte malé placky, které se pěkně vejdou na ty předchozí, rajčato-semínkové. Sušte asi 2 hodiny z každé strany. Pokud máte rádi tužší kousky, můžete samozřejmě sušit déle. To už si ale musíte vyzkoušet sami. |
Pak už zbývá jen kompletace celého díla. Cibuli, okurku a papriku nakrájejte na kolečka. Na talíř položte první sušenou placku, obložte ji salátovým listem. Doprostřed pohodlně usaďte placičku hamburgeru, na ni kolečka cibule, okurky, papriky a vše přiklopte vrchní plackou. Doprovoďte zlatožlutými hranolky. Podávejte na pikniku v trávě a vychutnávejte si spojení živé stravy se svěží přírodou.
Vyhrajte kuchařku RAW pro zdraví a krásu
Soutěž o kuchařku Jitky Adamové právě probíhá. Zkuste štěstí a možná jeden výtisk získáte: Soutěž MOJE LÉTO 2021.