Dnes (ne)vaříme! Zkuste RAW burger a další

Vybrali jsme pro vás několik zajímavých receptů z kuchařské knihy RAW pro zdraví a krásu. Kuchařka je odpovědí na stále rostoucí trend syrové, nebo také živé či raw stravy. Autorka Jitka Adamová prostřednictvím jednoduchých receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě.

Syrová strava není jen módní záležitostí, je to styl života – života plného energie, pozitivního přístupu, s nímž se pojí krása a duševní pohoda.

Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. RAW pro zdraví a krásu je kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!

Recepty pocházejí z knihy Raw pro zdraví a krásu, vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Jemná celerová polévka

Co potřebujete

460 ml / 2 šálky vody
400 g / 2 šálky kokosového mléka
200 g / 2 šálky nakrájeného bulvového celeru
1 šalotku
1–2 lžíce olivového oleje
2 lžíce čerstvého tymiánu
1 mrkev
1 stroužek česneku


 
Postup
Vodu zahřejte na 37 °C a vlijte do mixéru. Přidejte kokosové mléko, celer, cibuli, olej a tymián a umixujte do hladka. Oškrábejte mrkev, nastrouhejte ji na jemném struhadle a vmíchejte do hotové polévky. Rozdělte na talíře a podávejte.

Tip autorky: Pokud máte pocit, že v zimě má být polévka ještě sytější a hustší, přidejte do ní pohanku namočenou přes noc. Na jaře ji zkuste naklíčit, nebo místo ní použít naklíčená semínka. (Podrobný postup, jak naklíčit běžná semínka, najdete v kuchařce.)
 
 
Co možná nevíte o celeru:
Celer má pověst afrodiziaka, snad aby se zalíbil mužům. Ženy jej zase mají v oblibě při dietě, neboť tělu dodá mnoho důležitých látek, ale minimum kalorií. Navíc podporuje trávení, tiší bolesti a působí mírně močopudně. Zkuste ale náš „normální“ celer sehnat v zahraničí. Dostanete svazek zelených řapíků a nikdo se s vámi nebude dlouho vybavovat. Ve spoustě receptů jsou tyhle dva volně zaměnitelné, ale do soudku na kysané zelí si přidávejte přednostně ten bulvový.

Raw waldorfský salát

Jsou jídla dávno zažitá, chutě dobře zkombinované, kterým ve vitariánské verzi nic nechybí. A na kterých není co vylepšovat. Toto je jedno z nich.

Co potřebujete

5–6 řapíků celeru
4–5 jablek Golden Delicious
100 g drobného hroznového vína bez pecek
2 hrsti vlašských ořechů
3 lžíce olivového oleje
4 lžíce jablečného octa
1 lžíci medu (nebo sirupu z agáve)


 
Postup
Listy z řapíkatého celeru prozatím odložte. Celer omyjte a škrabkou oškrábejte z vypouklé strany tuhé „vlasy“. Jablka omyjte a vykrájejte. Spolu s celerem je nakrájejte na kostičky. Hrozny překrojte na poloviny. Metličkou ušlehejte zálivku z oleje, octa a medu. Promíchejte zálivku s ovocem a zeleninou ve větší míse. Nechte asi 10 minut rozležet a pak posypte nasekanými vlašskými ořechy. Nasekejte i odložené lístečky celeru a salát jimi dozdobte. Dokonalost sama.
 
 

Tip autorky:
 Když vlašské ořechy předem namočíte, nebudou tak výrazně nahořklé.

Co možná nevíte o řapíkatém celeru:
S potutelným úsměvem se o celeru bavíme jakožto o přírodním afrodiziaku. Ale umí toho mnohem víc. Ničí infekce v ledvinách a močových cestách, chrání trávicí ústrojí, vyrovnává hladinu krevního cukru. Kromě toho, že se doporučuje diabetikům, můžu ho bez uzardění doporučit úplně všem.

Raw hamburger s hranolky

 
Na placky

5 čerstvých rajčat
55 g / 1 šálek sušených rajčat
40 g / ¼ šálku zlatého lněného semínka
2 lžičky sójové omáčky
1 lžičku sušeného oregana
1 lžičku sušené bazalky
40 g / ¼ šálku slunečnicových semínek
40 g / ¼ šálku sezamu

Na burger

55 g / 1 šálek sušených rajčat
450 g / 3 šálky kešu oříšků
150 g / 1 šálek lněných semínek
1 malou cuketu
2 menší jablka

3 lžíce citronové šťávy
hrst bylinek (bazalka, estragon, tymián)
pepř

Na oblohu
1 červenou cibuli
1 salátovou okurku
hlávkový salát
1 červenou papriku

Na hranolky
1 bílou ředkev nebo vodnici
3 lžíce oleje
1 lžičku kurkumy

 
Postup
Sušená rajčata a lněné semínko namočte alespoň na 2 hodiny.

Vodu slijte, lněné semínko navíc propláchněte. Umixujte rajčata, poté přidejte sušená namočená rajčátka, lněné semínko, sójovou omáčku, oregano a bazalku. Dobře promixujte na jemnou pastu. Poté přidejte slunečnicová a sezamová semínka a znovu mixujte. Tentokrát by si hmota měla zachovat hrubší texturu.

Vyložte pláty sušičky pečicím papírem a malou naběračkou na něj nanášejte tenká kolečka směsi. Sušte tak dlouho, až jdou placky sloupnout z pečicího papíru. Poté nechte ještě sušit 4 hodiny bez papíru při teplotě 40 °C.

Burgery jsou sice z dalších ořechů, ale suší se podstatně kratší dobu, takže s nimi klidně začněte až v polovině sušení placek. Kešu namočte aspoň na 2 hodiny, slijte vodu a umixujte oříšky se sušenými rajčaty, lněným semínkem, cuketou, jablkem a citronovou šťávou. Hustou lepkavou směs přesuňte do mísy, dochuťte najemno nasekanými čerstvými bylinkami. Na plát vyložený pečicím papírem nanášejte malé placky, které se pěkně vejdou na ty předchozí, rajčato-semínkové. Sušte asi 2 hodiny z každé strany. Pokud máte rádi tužší kousky, můžete samozřejmě sušit déle. To už si ale musíte vyzkoušet sami.
 


 
Ještě než skončíte se sušením placek a burgerů, oloupejte ředkev, nakrájejte ji na pravidelné hranolky a promíchejte s olejem a kurkumou. Nechte alespoň hodinu odležet, ať se bílá ředkev zabarví do žluta a natáhne zemitou chuť kurkumy. Spolu s burgerem si pak můžete pochutnat i na šťavnatých hranolcích. Pokud zrovna není sezóna ředkve, nezoufejte a zkuste hranolky z kedlubny. Jde to stejně dobře a křupavě.

Pak už zbývá jen kompletace celého díla. Cibuli, okurku a papriku nakrájejte na kolečka. Na talíř položte první sušenou placku, obložte ji salátovým listem. Doprostřed pohodlně usaďte placičku hamburgeru, na ni kolečka cibule, okurky, papriky a vše přiklopte vrchní plackou. Doprovoďte zlatožlutými hranolky. Podávejte na pikniku v trávě a vychutnávejte si spojení živé stravy se svěží přírodou.
 
Tip autorky: Placky můžete namazat tatarkou nebo doprovodit rajčatovým protlakem z receptů v kuchařce. 

bydlinekVyhrajte kuchařku RAW pro zdraví a krásu
Soutěž o kuchařku Jitky Adamové právě probíhá. Zkuste štěstí a možná jeden výtisk získáte: Soutěž MOJE LÉTO 2021.

15.07.2021 | redakce Bydlení.cz
  • Smart Press

    Nakladatelství Smart Press se věnuje především vydávání kuchařských knih, které mají nápad a šmrnc. Publikace nabízejí neotřelá témata v moderní grafické úpravě s mnoha profesionálními fotografiemi. Z další vydavatelské činnosti je to například osvětová literatura nebo knihy o zahradničení a zdravém životním stylu, převážně od českých autorů.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444