recepty

Zázvor na talíři

Oddenek zázvoru je koření skvělé vůně i chuti, které napomáhá trávení bílkovin, takže se hodi především do pokrmů z masa, které zároveň změkčuje, a do luštěnin. Nejenže pomůže vašemu organismu s jejich zpracováním, ale výrazně taky obohatí vaše chuťové zážitky.

Zázvor je víceletá rostlina, která dorůstá výšky asi 1 metru a vzhledem trochu připomíná rákos. U nás se s ní ale nesetkáme, i když údajně by se jí ani ve sklenících českých zahrádkářů nevedlo špatně - vyžaduje jen teplé stanoviště, dostatek vláhy a humózní půdu. Pochází ale z jižní Asie a dnes se pěstuje v Číně, Indii, Indonésii, na Jamajce, v Austrálii, v Brazílii a na západním pobřeží Afriky. Ve volné přírodě se dnes už nevyskytuje. Pěstuje se jako užitková rostlina a oblíbeným kořením se stala snad na celém světě. Kromě velmi příznivých účinků na proces trávení umí zázvor ovlivnit i příznaky nevolnosti při cestování, má protizánětlivé účinky a působí prý i jako afrodisiakum.

Zajímavé je, nakolik se chutí i vůní odlišuje čerstvý zázvor od strouhaného sušeného zázvoru. I sušený zázvor je ale hojně využíván v řadě kuchyní světa. Přidává se stejně jako ten čerstvý k masům, rybám i zelenině, ale taky do různých těst a cukrářských výrobků, do likérů, kompotů, džemů a dalších dobrot.

Vybrali jsme pro vás dnes dva recepty z čerstvého zázvoru, oba inspirované indickou kuchyní, ve které patří toto koření k nejoblíbenějším.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Čočková polévka se zázvorem

200 g červené nebo žluté čočky, asi 3 cm velký kousek zázvoru, půl lžičky strouhané kurkumy, 1 střední rajské jablko zbavené slupky a jader, asi 3 lžíce kvalitního oleje, sůl, asi 1 l zeleninového vývaru (záleží na tom, jak hustou polévku máte rádi) a čerstvá nať koriandru nebo máty.

Na oleji mírně opražte propláchnutou čočku spolu s na kostičky pokrájeným, oloupaným zázvorem. Zalejte vývarem, uveďte do varu, přidejte na kousky pokrájené rajče a vařte, dokud se čočka nerozvaří. Ke konci varu ochuťe kurkumou, podle chuti osolte a nakonec vložte nasekaný čerstvý nebo mražený koriandr. Červená čočka je nejméně nadýmavá luštěnina a rozvaří se už asi po 15 minutách. Jde tedy o snadno stravitelné, velmi chutné a rychlé jídlo.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Kuřecí stehna po indicku

6 ks horních kuřecích stehen, olej nebo přepuštěné máslo, sůl, 1 cibule, 2 stroužky česneku, vrchovatá lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 lžičky garam masaly, půl lžičky kurkumy, špetka čili, špetka mleté skořice, lžička mletého koriandru, bobkový list a hřebíček.

Maso osolíme, opečeme na tuku a odložíme na talíř stranou. Do tuku teď vložíme cibuli nakrájenou na kolečka a orestujeme dozlatova, přidáme utřený česnek a koření, ještě kratince orestujeme a přidáme kuřecí maso. Podlijeme vodou a přikryté dusíme, dokud není kuře měkké. Vyjmeme bobkový list a hřebíček a podáváme s rýží.

03.02.2023 | sm
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Zimní zeleninová polévka z české zahrádky Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku >>

Související témata

  • Vaření
  • Polévky
  • Pokrmy z masa a ryb
  • Bydlínkova kuchařka

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.

Odebírat
newsletter

Vaření

  • Když uzeniny, tak poctivé, doma vyrobené. Ukážeme vám, jak na to

    24.02.2023 - Téma výroby domácích uzenin, jako jsou klobásy, uzené nebo salámy, v...

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

  • Co z červené řepy? Rychlý boršč

  • Našli jste pod stromečkem výrobník perlivé vody? Máme pro vás tipy, jak ho používat k maximální spokojenosti

  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem

  • >> všechny články

Bydlínkova kuchařka

  • Tříkrálová bábovka. Kdo najde minci?

    06.01.2023 - Ve svátek Tří králů se v mnoha zemích pečou takzvané tříkrálové...

  • Silvestrovské pohoštění: Domácí paštika s trhacím chlebem

  • Sváteční pohoštění: Houbový kuba

  • Upečte si estonský kringel nebo trdelníky

  • Vánoční tip: Knihy, které mi dělají radost

  • >> všechny články

Polévky

  • Polévka gazpacho - rajská dobrota

    09.09.2022 - Tradiční španělská zeleninová polévka gazpacho se připravuje ze...

  • >> všechny články

Magazín

  • Netradiční dveře pro každého
  • Dětské chytré hodinky - vyplatí se je koupit? Které vybrat?
  • 5 tipů na velikonoční světelné dekorace
  • Nová zelená úsporám Light
  • Výměnou plynového kotle ušetří desítky tisíc ročně
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Hobby a zahrada
  • Vaření

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.