Zázvor na talíři

Oddenek zázvoru je koření skvělé vůně i chuti, které napomáhá trávení bílkovin, takže se hodi především do pokrmů z masa, které zároveň změkčuje, a do luštěnin. Nejenže pomůže vašemu organismu s jejich zpracováním, ale výrazně taky obohatí vaše chuťové zážitky.

Zázvor je víceletá rostlina, která dorůstá výšky asi 1 metru a vzhledem trochu připomíná rákos. U nás se s ní ale nesetkáme, i když údajně by se jí ani ve sklenících českých zahrádkářů nevedlo špatně - vyžaduje jen teplé stanoviště, dostatek vláhy a humózní půdu. Pochází ale z jižní Asie a dnes se pěstuje v Číně, Indii, Indonésii, na Jamajce, v Austrálii, v Brazílii a na západním pobřeží Afriky. Ve volné přírodě se dnes už nevyskytuje. Pěstuje se jako užitková rostlina a oblíbeným kořením se stala snad na celém světě. Kromě velmi příznivých účinků na proces trávení umí zázvor ovlivnit i příznaky nevolnosti při cestování, má protizánětlivé účinky a působí prý i jako afrodisiakum.

Zajímavé je, nakolik se chutí i vůní odlišuje čerstvý zázvor od strouhaného sušeného zázvoru. I sušený zázvor je ale hojně využíván v řadě kuchyní světa. Přidává se stejně jako ten čerstvý k masům, rybám i zelenině, ale taky do různých těst a cukrářských výrobků, do likérů, kompotů, džemů a dalších dobrot.

Vybrali jsme pro vás dnes dva recepty z čerstvého zázvoru, oba inspirované indickou kuchyní, ve které patří toto koření k nejoblíbenějším.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Čočková polévka se zázvorem

200 g červené nebo žluté čočky, asi 3 cm velký kousek zázvoru, půl lžičky strouhané kurkumy, 1 střední rajské jablko zbavené slupky a jader, asi 3 lžíce kvalitního oleje, sůl, asi 1 l zeleninového vývaru (záleží na tom, jak hustou polévku máte rádi) a čerstvá nať koriandru nebo máty.

Na oleji mírně opražte propláchnutou čočku spolu s na kostičky pokrájeným, oloupaným zázvorem. Zalejte vývarem, uveďte do varu, přidejte na kousky pokrájené rajče a vařte, dokud se čočka nerozvaří. Ke konci varu ochuťe kurkumou, podle chuti osolte a nakonec vložte nasekaný čerstvý nebo mražený koriandr. Červená čočka je nejméně nadýmavá luštěnina a rozvaří se už asi po 15 minutách. Jde tedy o snadno stravitelné, velmi chutné a rychlé jídlo.

Kliknutím zobrazíte plnou velikost obrázku

Kuřecí stehna po indicku

6 ks horních kuřecích stehen, olej nebo přepuštěné máslo, sůl, 1 cibule, 2 stroužky česneku, vrchovatá lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 lžičky garam masaly, půl lžičky kurkumy, špetka čili, špetka mleté skořice, lžička mletého koriandru, bobkový list a hřebíček.

Maso osolíme, opečeme na tuku a odložíme na talíř stranou. Do tuku teď vložíme cibuli nakrájenou na kolečka a orestujeme dozlatova, přidáme utřený česnek a koření, ještě kratince orestujeme a přidáme kuřecí maso. Podlijeme vodou a přikryté dusíme, dokud není kuře měkké. Vyjmeme bobkový list a hřebíček a podáváme s rýží.

03.02.2023 | sm

BYDLENÍ.CZ doporučuje

  • MORA MORAVIA

    Česká značka MORA, výrobce domácích spotřebičů s tradicí od roku 1825, nabízí širokou a komplexní nabídku pomocníků do každé domácnosti a umožňuje tak bez problémů vybavit celou kuchyň v jednotném a moderním stylu.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444