téma

Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

Ať už chcete maso omezit, nebo vám přijde návštěva, která masu neholduje či je zavřená masna a vy byste rádi udili, ale nemáte co, pak je tento článek pro vás jak stvořený. Kromě masa totiž můžete do udírny dát i sýr. Hned po masu se jedná o nejčastěji uzenou pochoutku. Jaký sýr vybrat? Které dřevo je vhodné k uzení? Jaký je postup při jeho přípravě?

Výběr sýra

Na uzení sýrů je skvělé, že můžete použít jakýkoliv sýr. Jediné, na čem záleží je, aby vám pak chutnal. Pro začátečníky doporučujeme použít oštěpok či parenicu. Tyto sýry se Vám v udírně jen tak neroztečou narozdíl od většiny ostatních. 

 

To správné dřevo k uzení sýrů

Dřevo je vhodné vybrat podle toho, jak moc aromatický sýr se chystáte udit. Při kombinace více sýrů v udírně však nic nezkazíte například třešní či jabloní. Jinak platí pravidlo, že čím více výrazný sýr udíte, tím méně aromatické by mělo být dřevo. Máte-li elektrickou udírnu namísto dřeva použijete štěpky nebo brikety, které slouží jako palivo pro generátor kouře. 

 

Postup 

Sýr můžeme udit v celku či ho nakrájet na větší či menší kousky. Čím větší kus uzeného sýra bude, tím bude proces déle trvat. Sýr položte na mřížku, která by měla být součástí udírny. Pokud jsou kousky příliš malé, můžete je vložit do odolné plastové nádoby, která je určena pro styk s potravinami. Pro zavěšení na hák, popřípadě tyč, vložte sýr do uzenářského střeva, síťky či punčochy.   


Nakrájením či nastrouháním sýra na malé kousky, získáte možnost smíchat sýr s dalšími surovinami. S čím sýr zkombinujete je čistě na Vás. Konečný výsledek by měl vypadat tak, že kousky sýra se spojí díky tavení v jeden celek, který bude obsahovat vše co jste k jeho kouskům přidali.  


V okamžiku, kdy budete mít vše připravené vložte sýr do udírny. Sýr je ideální udit studeným nebo teplým kouřem. Udící metody se liší v rozmezí vnitřních teplot udírny. Uzení studeným kouřem nastává mezi 20 °C–30°C. Pro uzení teplým kouřem by se měla teplota v udírně pohybovat mezi 45 °C až 60 °C. Nejlepší způsob uzení sýra je předehřát si udírnu tak aby její teplota dosahovala hodnot uzení studeným kouřem, výhodné jsou pro to třeba přesné digitální elektrické udírny. Až bude udírna připravená, vložte do ní na 30 minut sýr, aby se proudil celý jeho vnitřek. Následně postupně zvyšujte teplotu v udírně, dokud nebudete na hodnotách uzení teplým kouřem a uďte sýr 2-4 hodiny. Doba uzení se nedá přesně určit. Při vyšších teplotách dosáhnete výsledku rychleji, stejně tak se vyudí dříve sýr, který má větší obsah tuku a je nakrájen na malé kousky. Díky uzení teplým kouřem docílíme toho, že se sýr roztaví a sýrové kousky se spojí v jeden. 
 
Sýr podávejte teplý s přílohou, nebo ho nechte do druhého dne odpočinout v ledničce. Dobrou chuť! 

27.01.2023 | PR
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • GrilyKrby.cz

    GrilyKrby.cz

    Kamenná prodejna s rozlehlým areálem s více jak 100 vystavenými grily a 25 udírnami. Najdete u nás značky Big Green Egg, Napoleon, Campingaz, Pit Boss, Traeger, Borniak, Bradley Smoker, Solo Stove. LotusGrill a spoustu dalších.

<< Zázvor na talíři Co z červené řepy? Rychlý boršč >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Zeleninová a bezmasá jídla
  • Vaření
  • Rady kutilům
  • Téma
Odebírat
newsletter
GrilyKrby.cz

GrilyKrby.cz

Bydlínkova kuchařka

  • Z trouby rovnou na piknik: Cuketový quiche

    18.07.2025 - Konečně je tu sezóna cuket – období, kdy zahrádky přetékají...

  • Mexiko na talíři: Vyzkoušejte svěží mexický salát podle Julie Kučerovské

  • Zapomenuté poklady české kuchyně: 3 tradiční recepty podle Pepy Nemravy, které si znovu zamilujete

  • Soutěž o Nemravně dobrou kuchařku

  • Hrníčková mramorová bábovka: Klasika, která nikdy nezklame

  • >> všechny články

Zeleninová a bezmasá jídla

  • Jak se slaví Vánoce u Pepy Nemravy

    23.12.2024 - Jak vypadá štědrovečerní menu u kuchaře? Je zastáncem klasiky, nebo...

  • Vánoce na poslední chvíli: Jedlé dárky

  • 2 variace bramborového salátu podle Pepy Nemravy

  • >> všechny články

Vaření

  • Grilování bez hranic: Objevte svět chutí pod otevřeným nebem

    14.07.2025 - Grilování není jen o jídle, je to styl života. Ponořte se do...

  • Jak správně a často čistit gril

  • České sporáky a kamna na pevná paliva: Návrat k tradici s moderním přesahem

  • Soutěž: Moje léto 2025

  • Vstupte do letošní grilovací sezóny s originálními recepty z vašeho grilu

  • >> všechny články

Magazín

  • Z trouby rovnou na piknik: Cuketový quiche
  • Modrozelené střechy: Chytré řešení pro města i rodinné domy s plochou střechou
  • Soutěž o mušelínová ponča od značky Nelly
  • Nebojme se PVC: levná, odolná a komfortní podlaha pro rekonstrukce
  • Grilování bez hranic: Objevte svět chutí pod otevřeným nebem
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.