téma

Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

Ať už chcete maso omezit, nebo vám přijde návštěva, která masu neholduje či je zavřená masna a vy byste rádi udili, ale nemáte co, pak je tento článek pro vás jak stvořený. Kromě masa totiž můžete do udírny dát i sýr. Hned po masu se jedná o nejčastěji uzenou pochoutku. Jaký sýr vybrat? Které dřevo je vhodné k uzení? Jaký je postup při jeho přípravě?

Výběr sýra

Na uzení sýrů je skvělé, že můžete použít jakýkoliv sýr. Jediné, na čem záleží je, aby vám pak chutnal. Pro začátečníky doporučujeme použít oštěpok či parenicu. Tyto sýry se Vám v udírně jen tak neroztečou narozdíl od většiny ostatních. 

 

To správné dřevo k uzení sýrů

Dřevo je vhodné vybrat podle toho, jak moc aromatický sýr se chystáte udit. Při kombinace více sýrů v udírně však nic nezkazíte například třešní či jabloní. Jinak platí pravidlo, že čím více výrazný sýr udíte, tím méně aromatické by mělo být dřevo. Máte-li elektrickou udírnu namísto dřeva použijete štěpky nebo brikety, které slouží jako palivo pro generátor kouře. 

 

Postup 

Sýr můžeme udit v celku či ho nakrájet na větší či menší kousky. Čím větší kus uzeného sýra bude, tím bude proces déle trvat. Sýr položte na mřížku, která by měla být součástí udírny. Pokud jsou kousky příliš malé, můžete je vložit do odolné plastové nádoby, která je určena pro styk s potravinami. Pro zavěšení na hák, popřípadě tyč, vložte sýr do uzenářského střeva, síťky či punčochy.   


Nakrájením či nastrouháním sýra na malé kousky, získáte možnost smíchat sýr s dalšími surovinami. S čím sýr zkombinujete je čistě na Vás. Konečný výsledek by měl vypadat tak, že kousky sýra se spojí díky tavení v jeden celek, který bude obsahovat vše co jste k jeho kouskům přidali.  


V okamžiku, kdy budete mít vše připravené vložte sýr do udírny. Sýr je ideální udit studeným nebo teplým kouřem. Udící metody se liší v rozmezí vnitřních teplot udírny. Uzení studeným kouřem nastává mezi 20 °C–30°C. Pro uzení teplým kouřem by se měla teplota v udírně pohybovat mezi 45 °C až 60 °C. Nejlepší způsob uzení sýra je předehřát si udírnu tak aby její teplota dosahovala hodnot uzení studeným kouřem, výhodné jsou pro to třeba přesné digitální elektrické udírny. Až bude udírna připravená, vložte do ní na 30 minut sýr, aby se proudil celý jeho vnitřek. Následně postupně zvyšujte teplotu v udírně, dokud nebudete na hodnotách uzení teplým kouřem a uďte sýr 2-4 hodiny. Doba uzení se nedá přesně určit. Při vyšších teplotách dosáhnete výsledku rychleji, stejně tak se vyudí dříve sýr, který má větší obsah tuku a je nakrájen na malé kousky. Díky uzení teplým kouřem docílíme toho, že se sýr roztaví a sýrové kousky se spojí v jeden. 
 
Sýr podávejte teplý s přílohou, nebo ho nechte do druhého dne odpočinout v ledničce. Dobrou chuť! 

27.01.2023 | PR
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
  • Vladeko spol. s.r.o.

    Vladeko spol. s.r.o.

    Vyrábíme zahradní nábytek, zahradní domky, chaty, ale i zastřešené zahradní pergoly, dřevěné masivní a dětská hřiště – veškeré výrobky ze dřeva pro dům i zahradu. Provádíme i montáže všech našich výrobků.

<< Zázvor na talíři Co z červené řepy? Rychlý boršč >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Zeleninová a bezmasá jídla
  • Vaření
  • Rady kutilům
  • Téma
Odebírat
newsletter
Vladeko spol. s.r.o.

Vladeko spol. s.r.o.

Partner sekce

  • DORTOVÁ KRÁLOVNA

    Dorty všech velikostí, barev a tvarů. Moje dorty nejsou nikdy všední, ať už se jedná o klasiku či zbrusu nové recepty.

Bydlínkova kuchařka

  • Co z červené řepy? Rychlý boršč

    20.01.2023 - Tento boršč připravíte snadno a rychle. Chutná malinko odlišně než...

  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem

  • Tříkrálová bábovka. Kdo najde minci?

  • Silvestrovské pohoštění: Domácí paštika s trhacím chlebem

  • Sváteční pohoštění: Houbový kuba

  • >> všechny články

Zeleninová a bezmasá jídla

  • Stufato s krůtím masem a polentou

    25.11.2022 - Podzimní úrodu zeleniny využijte k přípravě této varianty báječného...

  • Zelí kvašené ve sklenicích

  • Polévka gazpacho - rajská dobrota

  • Zdravá jídla z vaší zahrádky

  • Na výsev některých druhů zeleniny není pozdě ani v půli léta

  • >> všechny články

Vaření

  • Našli jste pod stromečkem výrobník perlivé vody? Máme pro vás tipy, jak ho používat k maximální spokojenosti

    18.01.2023 - Přinesl vám Ježíšek pod stromeček i výrobník perlivé vody od...

  • Upečte si estonský kringel nebo trdelníky

  • Vánoční tip: Knihy, které mi dělají radost

  • Soutěž: Doušek se správnou teplotou vždy a všude

  • Česnek je zelenina, léčivá rostlina i prastaré koření

  • >> všechny články

Magazín

  • Na Den zeber odpad z přírody seber
  • Feng Shui jako životní filosofie
  • Zatočte s plísněmi v interiéru
  • Vyhrajte pořádnou střechu zdarma
  • Jakou roli hraje a bude hrát 3D tisk ve stavebnictví?
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.