Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

Ať už chcete maso omezit, nebo vám přijde návštěva, která masu neholduje či je zavřená masna a vy byste rádi udili, ale nemáte co, pak je tento článek pro vás jak stvořený. Kromě masa totiž můžete do udírny dát i sýr. Hned po masu se jedná o nejčastěji uzenou pochoutku. Jaký sýr vybrat? Které dřevo je vhodné k uzení? Jaký je postup při jeho přípravě?

Výběr sýra

Na uzení sýrů je skvělé, že můžete použít jakýkoliv sýr. Jediné, na čem záleží je, aby vám pak chutnal. Pro začátečníky doporučujeme použít oštěpok či parenicu. Tyto sýry se Vám v udírně jen tak neroztečou narozdíl od většiny ostatních. 

 

To správné dřevo k uzení sýrů

Dřevo je vhodné vybrat podle toho, jak moc aromatický sýr se chystáte udit. Při kombinace více sýrů v udírně však nic nezkazíte například třešní či jabloní. Jinak platí pravidlo, že čím více výrazný sýr udíte, tím méně aromatické by mělo být dřevo. Máte-li elektrickou udírnu namísto dřeva použijete štěpky nebo brikety, které slouží jako palivo pro generátor kouře. 

 

Postup 

Sýr můžeme udit v celku či ho nakrájet na větší či menší kousky. Čím větší kus uzeného sýra bude, tím bude proces déle trvat. Sýr položte na mřížku, která by měla být součástí udírny. Pokud jsou kousky příliš malé, můžete je vložit do odolné plastové nádoby, která je určena pro styk s potravinami. Pro zavěšení na hák, popřípadě tyč, vložte sýr do uzenářského střeva, síťky či punčochy.   


Nakrájením či nastrouháním sýra na malé kousky, získáte možnost smíchat sýr s dalšími surovinami. S čím sýr zkombinujete je čistě na Vás. Konečný výsledek by měl vypadat tak, že kousky sýra se spojí díky tavení v jeden celek, který bude obsahovat vše co jste k jeho kouskům přidali.  


V okamžiku, kdy budete mít vše připravené vložte sýr do udírny. Sýr je ideální udit studeným nebo teplým kouřem. Udící metody se liší v rozmezí vnitřních teplot udírny. Uzení studeným kouřem nastává mezi 20 °C–30°C. Pro uzení teplým kouřem by se měla teplota v udírně pohybovat mezi 45 °C až 60 °C. Nejlepší způsob uzení sýra je předehřát si udírnu tak aby její teplota dosahovala hodnot uzení studeným kouřem, výhodné jsou pro to třeba přesné digitální elektrické udírny. Až bude udírna připravená, vložte do ní na 30 minut sýr, aby se proudil celý jeho vnitřek. Následně postupně zvyšujte teplotu v udírně, dokud nebudete na hodnotách uzení teplým kouřem a uďte sýr 2-4 hodiny. Doba uzení se nedá přesně určit. Při vyšších teplotách dosáhnete výsledku rychleji, stejně tak se vyudí dříve sýr, který má větší obsah tuku a je nakrájen na malé kousky. Díky uzení teplým kouřem docílíme toho, že se sýr roztaví a sýrové kousky se spojí v jeden. 
 
Sýr podávejte teplý s přílohou, nebo ho nechte do druhého dne odpočinout v ledničce. Dobrou chuť! 

27.01.2023 | PR
  • GrilyKrby.cz

    Kamenná prodejna s více jak 80 vystavenými grily a 25 udírnami. Najdete u nás značky Weber,  Campingaz, Napoleon, Pit Boss, Borniak,  Bradley Smoker, Outdoorchef  a spoustu dalších.


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444