Výběr sýra
To správné dřevo k uzení sýrů
Postup
Nakrájením či nastrouháním sýra na malé kousky, získáte možnost smíchat sýr s dalšími surovinami. S čím sýr zkombinujete je čistě na Vás. Konečný výsledek by měl vypadat tak, že kousky sýra se spojí díky tavení v jeden celek, který bude obsahovat vše co jste k jeho kouskům přidali.
V okamžiku, kdy budete mít vše připravené vložte sýr do udírny. Sýr je ideální udit studeným nebo teplým kouřem. Udící metody se liší v rozmezí vnitřních teplot udírny. Uzení studeným kouřem nastává mezi 20 °C–30°C. Pro uzení teplým kouřem by se měla teplota v udírně pohybovat mezi 45 °C až 60 °C. Nejlepší způsob uzení sýra je předehřát si udírnu tak aby její teplota dosahovala hodnot uzení studeným kouřem, výhodné jsou pro to třeba přesné digitální elektrické udírny. Až bude udírna připravená, vložte do ní na 30 minut sýr, aby se proudil celý jeho vnitřek. Následně postupně zvyšujte teplotu v udírně, dokud nebudete na hodnotách uzení teplým kouřem a uďte sýr 2-4 hodiny. Doba uzení se nedá přesně určit. Při vyšších teplotách dosáhnete výsledku rychleji, stejně tak se vyudí dříve sýr, který má větší obsah tuku a je nakrájen na malé kousky. Díky uzení teplým kouřem docílíme toho, že se sýr roztaví a sýrové kousky se spojí v jeden.