recepty

Polévka gazpacho - rajská dobrota

Tradiční španělská zeleninová polévka gazpacho se připravuje ze syrových ingrediencí a servíruje se studená.  S kombinací zeleniny lze určitě zajímavě experimentovat, základem klasického gazpacha jsou ale vždy dobře vyzrálá červená rajčata. Kvalita jejich chuti ovlivní zásadně celý výsledek.

Recepty na gazpacho se i v zemi svého původu různí, někde se rajčata kombinují s červenou paprikou, někde se zelenou, někde se okurka dává jen na ozdobu, někde se přimixuje do základu, někde se dochucuje vinným octem, někde i trochou červeného vína, přidává se různé množství česneku, někde se pečivo podává zvlášť, někde se bílý chléb rozmáčený v oleji přimíchává do polévky. V některých oblastech se gazpacho dělá řidší a podává se ve sklenicích jako osvěžující nápoj. Jednu z mnoha možností, které ale díky kvalitní zelenině a olivovému oleji vždy vytvoří lahodný výsledek, nabízíme v následujícím receptu.
Ingredience:
6-7 vyzrálých rajčat
2 menší zelené papriky
kousek šalotky
asi 1/2 čerstvé salátové okurky
1 - 3 stroužky česneku (podle toho, jak moc máte česnek rádi)
3 lžíce panenského olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
sůl
1 lžička cukru
cca 2dcl vychlazené rajčatové šťávy nebo studené vody
Příprava:
Rajčata můžete, ale nemusíte oloupat, rozkrojte je, vyjměte semínka, nakrájejte na větší kousky a vložte do mixéru.

Z jedné z očištěných paprik dáme kousek stranou, zbytek nakrájíme na hrubo a přidáme k rajčatům.

Doplníme větší částí okurky, z níž po rozpůlení vykrojíme měkký vnitřek. Přidáme kousek šalotky a česnek rozmáčknutý nožem a nakrájený na plátky. Zeleninu důkladně rozmixujeme, poté přidáme sůl, cukr, ocet a pokud nechcete gazpacho příliš husté trochu studené vody nebo šťávy z rajčat.

Promixujeme a nakonec postupně vmixujeme olej. Necháme vychladit v ledničce. Před podáváním ozdobíme na malé kostičky nakrájeným kouskem okurky a papriky, které jsme odložili stranou. Servírujeme s krajíčky bílého chleba nebo s krutony.
09.09.2022
Tweet
Poslat e-mailem | Verze pro tisk
<< Petržel je vynikající zelenina i léčivka Zdravá jídla z vaší zahrádky >>

Související témata

  • Bydlínkova kuchařka
  • Polévky
  • Zeleninová a bezmasá jídla
  • Nápoje
Odebírat
newsletter

Partner sekce

  • DORTOVÁ KRÁLOVNA

    Dorty všech velikostí, barev a tvarů. Moje dorty nejsou nikdy všední, ať už se jedná o klasiku či zbrusu nové recepty.

Bydlínkova kuchařka

  • Uzení bez masa! Že je to nemožné? Přesvědčíme vás o opaku

    27.01.2023 - Ať už chcete maso omezit, nebo vám přijde návštěva, která masu...

  • Co z červené řepy? Rychlý boršč

  • Připravte si dokonalé čokoládové lanýže s espressem

  • Tříkrálová bábovka. Kdo najde minci?

  • Silvestrovské pohoštění: Domácí paštika s trhacím chlebem

  • >> všechny články

Zeleninová a bezmasá jídla

  • Sváteční pohoštění: Houbový kuba

    20.12.2022 - Štědrovečerní večeře by se měla skládat z několika chodů. Vedle...

  • Stufato s krůtím masem a polentou

  • Zelí kvašené ve sklenicích

  • Zdravá jídla z vaší zahrádky

  • Na výsev některých druhů zeleniny není pozdě ani v půli léta

  • >> všechny články

Magazín

  • Na Den zeber odpad z přírody seber
  • Feng Shui jako životní filosofie
  • Zatočte s plísněmi v interiéru
  • Vyhrajte pořádnou střechu zdarma
  • Jakou roli hraje a bude hrát 3D tisk ve stavebnictví?
  • >> všechny články

https://www.bydleni.cz

Menu

  • BYDLENI.CZ
    • Homepage
    • Kontakty
    • Reklama na BYDLENÍ.CZ
    • Redakce
    • O nás
    • ABSTRACT.CZ
  • INTERIÉR
    • Koupelny
    • Kuchyně
    • Ložnice
    • Dětský pokoj
    • Nábytek
    • Osvětlení
    • Stínicí technika
    • Design
    • Domácí spotřebiče
    • Vybavujeme interiér
    • Rady kutilům
    • Poradna
  • STAVBA
    • Rodinné domy
    • Bytové domy
    • Dřevostavby
    • Vytápění
    • Inteligentní domy
    • Architektura
    • Stavební materiály
    • Střechy
    • Okna
    • Dveře
    • Podlahy
    • Elektroinstalace
    • Zateplování
    • Zdravé bydlení
  • NOVÉ BYDLENÍ
    • Nové byty
    • Rodinné domy
    • Financování bydlení
    • Hypoteční úvěry
    • Inteligentní domy
    • seriál: Bydlení v novém
    • Poradna: Na reality s rozumem
  • HOBBY A ZAHRADA
    • Bazény
    • Bydlení v zahradě
    • Květiny
    • Zahradní nábytek
    • Zahradní technika
    • Rady kutilům
    • Vaření
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
    • Investiční bydlení
    • Jarní inspirace
    • Teplo v domě
    • Světy světla
    • Vybavujeme interiér
    • Realizace
    • Bydlení v novém
    • Bydlení v zahradě
    • Vybavujeme moderní koupelnu
    • Vybavujeme kuchyň
    • Další seriály
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • Bydlení.cz
  • Bydlínkova kuchařka

Stavebnictví

  • Rodinné domy
  • Dřevostavby
  • Stavební materiály
  • Zateplování
  • Podlahy
  • Dveře
  • Okna
  • Realizace

Interiér

  • Kuchyně
  • Koupelny
  • Ložnice
  • Dětský pokoj
  • Nábytek
  • Bytové doplňky
  • Domácí spotřebiče a elektronika
  • Zdravé bydlení

Financování bydlení

  • Investiční bydlení
  • Hypoteční úvěry
  • Stavební spoření

Nové bydlení

  • Developerské projekty
  • Na reality s rozumem
  • Inteligentní domy

Hobby a zahrada

  • Bazény a zastřešení
  • Zahradní architektura
  • Rady kutilům

Architektura, design, styl

Cykly a seriály

  • Vybavujeme interiér
  • Praktická moderní kuchyně
  • Teplo v domě

Bydlínkova kuchařka

Blog

Soutěže

Tržiště zpráv

ABSTRACT.CZ


BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444

www.bydleni.cz
  • INTERIÉR
  • STAVBA
  • REALITY
  • HOBBY A ZAHRADA
  • SOUTĚŽE
  • SERIÁLY
  • RECEPTY
  • BLOG
  • PORADNA
  • KONTAKT

© 1999 - 2019 ABSTRACT, s.r.o. a dodavatelé obsahu. ISSN 1214 - 5548
Internetový portál BYDLENÍ.CZ je zdrojem registrovaným pod mezinárodním standardním seriálovým číslem ISSN 1214 - 5548 dodržuje právní předpisy o ochraně osobních údajů. Publikování nebo šíření obsahu serveru nebo jakékoliv části zveřejněného materiálu jakoukoliv formou je bez předchozího písemného souhlasu vydavatele zakázáno.