Polévka gazpacho - rajská dobrota

Tradiční španělská zeleninová polévka gazpacho se připravuje ze syrových ingrediencí a servíruje se studená.  S kombinací zeleniny lze určitě zajímavě experimentovat, základem klasického gazpacha jsou ale vždy dobře vyzrálá červená rajčata. Kvalita jejich chuti ovlivní zásadně celý výsledek.

Recepty na gazpacho se i v zemi svého původu různí, někde se rajčata kombinují s červenou paprikou, někde se zelenou, někde se okurka dává jen na ozdobu, někde se přimixuje do základu, někde se dochucuje vinným octem, někde i trochou červeného vína, přidává se různé množství česneku, někde se pečivo podává zvlášť, někde se bílý chléb rozmáčený v oleji přimíchává do polévky. V některých oblastech se gazpacho dělá řidší a podává se ve sklenicích jako osvěžující nápoj. Jednu z mnoha možností, které ale díky kvalitní zelenině a olivovému oleji vždy vytvoří lahodný výsledek, nabízíme v následujícím receptu.
Ingredience:
6-7 vyzrálých rajčat
2 menší zelené papriky
kousek šalotky
asi 1/2 čerstvé salátové okurky
1 - 3 stroužky česneku (podle toho, jak moc máte česnek rádi)
3 lžíce panenského olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
sůl
1 lžička cukru
cca 2dcl vychlazené rajčatové šťávy nebo studené vody
Příprava:
Rajčata můžete, ale nemusíte oloupat, rozkrojte je, vyjměte semínka, nakrájejte na větší kousky a vložte do mixéru.

Z jedné z očištěných paprik dáme kousek stranou, zbytek nakrájíme na hrubo a přidáme k rajčatům.

Doplníme větší částí okurky, z níž po rozpůlení vykrojíme měkký vnitřek. Přidáme kousek šalotky a česnek rozmáčknutý nožem a nakrájený na plátky. Zeleninu důkladně rozmixujeme, poté přidáme sůl, cukr, ocet a pokud nechcete gazpacho příliš husté trochu studené vody nebo šťávy z rajčat.

Promixujeme a nakonec postupně vmixujeme olej. Necháme vychladit v ledničce. Před podáváním ozdobíme na malé kostičky nakrájeným kouskem okurky a papriky, které jsme odložili stranou. Servírujeme s krajíčky bílého chleba nebo s krutony.
25.08.2023

BYDLENI.CZ Internetový magazín o bydlení a životním stylu. Byty a reality. Katalog firem, produktů a služeb.

REDAKCE BYDLENI.CZ: Kotlářská 5, 602 00 Brno; tel.: 532 154 444; info@bydleni.cz
Provozovatel serveru: ABSTRACT s.r.o.; Kotlářská 5, 602 00 Brno; info@abstract.cz; Tel.: 532 154 444